Hoki-vb: Oroszország követte Kanadát a döntőbe!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.16. 21:35
null
Taylor Hall itt már tudja, pillanatokon belül megváltozik a 0–0 az eredményjelző táblán (Fotó: Reuters)
Kanada 2–0-ra győzött a házigazda ellen a csehországi jégkorong-világbajnokság elődöntőjében, és a fináléban összecsap Oroszországgal, amely lelépte a záró harmadban az Egyesült Államokat. Az ellenállhatatlanul menetelő juharlevelesek már hatvan gólnál járnak a tornán, ezúttal Taylor Hall és Jason Spezza talált be. Az amerikaiak 48. percig jól tartották magukat a szbornaja ellen, ám Szergej Mozjakin találata orosz gólesőt indított el, 4–0 lett a vége.

 

Kanada a csehek elleni elődöntőt megelőző nyolc meccséből mindössze egyszer nem ütött legalább hat gólt a világbajnokságon. Egyedül a francia csapat maradt fél tucat kapott találat alatt a juharlevelesek ellen, igaz, ők is kikaptak 4–3-ra.

Az volt tehát a kérdés, hogy a házigazda csehek az elődöntőben meg tudják-e akasztani a kanadai gépezetet (a csoportban nem ment: 6–3-as vereség lett a vége). A kapott gólok tekintetében ezúttal ez sikerült, de a bravúr, azaz a fináléba jutás nem jött össze. Sőt! A csehek gólt sem tudtak ütni, az egész meccset kézben tartó kanadaiak tulajdonképpen simán jutottak be a fináléba.

A vezetést az első harmad közepén Taylor Hall szerezte meg a „vendégeknek", majd a második játékrészben a vb kanadai táblázatát vezető Jason Spezza talált be – kialakítva a 2–0-s végeredményt. A Dallas Stars hokisa már 14 pontnál (6 gól, 8 gólpassz) jár a világbajnokságon.

Kanadának ráadásul esélye maradt a torna egymillió svájci frankos különdíjára is, amelyet akkor kap meg egy válogatott, ha százszázalékos teljesítménnyel, kizárólag rendes játékidőben aratott győzelmekkel hódítja el a trófeát.

Talán némileg meglepő, de a kanadaiak 2009 óta először játszhatnak a vb-döntőben – hat évvel ezelőtt Oroszországtól kaptak ki ott a svájci vb-n. A vasárnapi fináléban pont az oroszok jönnek szembe, akik az az Egyesült Államokat intézték el lehengerlő záró harmaddal a másik elődöntőben.

Két és fél harmadon át teljesen kiegyenlített volt az amerikai–orosz meccs, sőt kapura lövésekben még jobban is álltak kicsit a tengerentúliak, ám a 48. perc történései alapvetően meghatározták a meccs végkimenetelét. Szergej Bobrovszkij még a saját kapuja előtt takarította, a kapustól hozzájutó koronggal pedig Szergej Mozjakin vett lendületet, aki a középső harmadból indulva két amerikait megbolondítva nagy gólt ragasztott az amerikai kapuba.

Három percre rá a Rangers elleni vesztes párharcból érkező washingtoni Alekszandr Ovecskin jelezte, igenis maradt még motivációja a szezon hátralévő két meccsére, Connor Hellebuyckon túljutó korongja gyakorlatilag el is döntötte a továbbjutást. A teljesen kinyíló amerikai védelmet a folytatásban Vagyim Sipacsjov, majd – Ovecskin önzetlen kiszolgálását követően üres kapura – Jevgenyij Malkin is mattolta.

A címvédő Oroszország végül simán nyert, ám az elődöntős út nagy része egyáltalán nem volt zökkenőmentes. Vasárnap jöhet az álomdöntő!

JÉGKORONG-VB, CSEHORSZÁG
ELŐDÖNTŐ
Kanada–Csehország 2–0
(1–0, 1–0, 0–0)
Gólok: Hall (9., 1–0), Spezza (30., 2–0)
Egyesült Államok–Oroszország 0–4 (0–0, 0–0, 0–4)
Gólok: Mozjakin (48., 0–1), Ovecskin (51., 0–2), Sipacsjov (56., 0–3), Malkin (59., ü. k., 0–4)

A VASÁRNAPI PROGRAM
A 3. HELYÉRT
Csehország–Egyesült Államok
16.15 (tv: Sport 1)

DÖNTŐ
Kanada–Oroszország
20.45 (tv: Sport 1) – ÉLŐBEN A NEMZETI SPORT ONLINE-ON!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik