Férfi jégkorong: Jó, hogy nem azon kesergünk, nincs rendszer a játékunkban – Szilassy

P. SZ.P. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.02.13. 10:24
null
Szilassy Zoltán (jobbra fent), a csapat másodedzője szerint van rendszer a válogatott játékában (Fotó: Dömötör Csaba)
A válogatott másodedzője szerint az ellenfél kapuja előtt jobban kell dolgozni korong nélkül, és akkor javulni fog a helyzetkihasználásunk a finnországi elit-vb-ig.

Három nap alatt három meccset játszott a magyar férfiválogatott a csütörtök és szombat között rendezett bolzanói Michele Bolognini Négy nemzet tornáján. Mint ismert, a mieink az első napon 4–1-re legyőzték Dél-Koreát, pénteken 3–0-ra alulmaradtak a házigazda olaszok ellen, majd zárásként szétlövéssel kikaptak 2–1-re Szlovéniától.

„Napról napra erősebb ellenféllel találkoztunk, a teljesítményünkre úgy sem lehet panasz, hogy csak egyszer nyertünk – kezdte értékelését a Nemzeti Sport kérésére a válogatott másodedzője, Szilassy Zoltán. A védekezésünk rendben volt – az olaszok ellen a két kapott gól után jött még egy üres kapus, Szlovéniának csak egy gólt engedtünk három harmad és a hosszabbítás alatt, a Dél-Korea elleni győztes találkozón pedig csak egyet kaptunk.”

A probléma (már ha három hónappal az elit-világbajnokság előtt egy felkészülési tornán látottakat hívhatunk problémának) tehát nem hátul, hanem az ellenfél kapuja előtt adódott. Szilassy szerint ez a „kisebbik rossz”, főleg azt figyelembe véve, hogy – a realitás talaján maradva – az A-csoportos vb-n a korong várhatóan több időt fog tölteni az ellenfél ütőin.

„Öröm az ürömben, azért kesergünk most, hogy a rengeteg helyzetünk ellenére az olaszok és a szlovénok ellen összesen egyszer találtunk be, nem amiatt, hogy nincs rendszer a játékunkban – fejtegette a szakember. Viszont felvetődik a kérdés, ha a májusi elit-vb-n kevesebb helyzetből kell sáfárkodni, nem kell-e a rossz helyzetkihasználás miatt aggódni. Szilassy szerint az év fő nemzetközi eseménye előtti három hónap rengeteg lehetőséget kínál, hogy kijavítsák a hibákat, főleg, hogy áprilisra várhatóan magyar csapat már nem lesz érdekelve semmilyen klubsorozatban, így zavartalanul készülhet a válogatott. A további menetrendet is úgy állították össze, hogy fokozatosan egyre erősebb ellenfelek kövessék egymást, így a velünk korábban szembejövők ellen lehet gyakorolni a helyzetek értékesítését, a későbbiekben pedig a várhatóan csökkenő számú lehetőségek miatt a hatékonyságon csiszolhatnak a mieink.

„Úgy fejlődhetünk ebben, ha jobban odafigyelünk, hogyan takarunk, milyen forgalmat generálunk az ellenfél kapusa előtt, hogy minél nehezebb korongokat kapjon – magyarázta Szilassy. – Emellett a kipattanóknál kell még inkább résen lennünk, illetve keményebben fellépnünk, hogy mi szerezzük meg. Főleg, amikor jó lövőszög vagy távolság hiányában tudatosan csak lábon lőjük a kapust egy szerencsés kipattanó reményében.

Szilassy még hozzátette, hatsornyi játékost utaztattak Olaszországba, részben azért, hogy a klubévad legfontosabb szakaszára tekintettel három nap alatt ne három, csak két meccset kelljen játszania mindenkinek, másrészt hogy minél több hokist kipróbálhassanak a válogatottban is, és a látottak alapján válogassák ki azt a 23+3 játékost, aki Finnországban képviseli majd Magyarországot.

„Megkaptuk a szükséges információkat – fogalmazott titokzatosan Szilassy. – Már csak azért kell imádkoznunk, hogy a klubidény további részében senki se sérüljön meg, senki se mutasson olyan formahanyatlást, ami felülírja a terveinket.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik