A Magyar Jégkorongszövetség fontolóra vette a 2029-es férfi elit-vb megrendezését Budapesten

Vágólapra másolva!
2024.09.11. 16:01
Magyarország társrendezője lehet a 2029-es vb-nek (Fotó: Árvai Károly)
A Magyar Jégkorongszövetség (MJSZ) a mai (szerdai) nemzetközi sajtóhírekre reagálva sajtóközleményt adott ki a 2029-es elit-világbajnokság rendezésével kapcsolatban.

2022-ben Szlovéniával karöltve feljutott a magyar jégkorong-válogatott az elitbe, akkor a két ország szövetsége bejelentette, együtt pályáznak a 2023-as A-csoportos világbajnokságra. A projekt bár pozitív fogadtatást kapott a nemzetközi szövetségtől, végül a magyar kormánygarancia hiányában visszavonták a pályázatot. Szerda délután a Magyar Jégkorongszövetség arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a magyar szövetség fontolóra vette a 2029-es férfi elit-világbajnokság megrendezését.

„Az MJSZ komolyan fontolóra vette a 2029-es férfi elit-világbajnokság megrendezését Magyarországon. A 2023-as világbajnokságra benyújtott pályázat sajnálatos módon nem járt sikerrel, de a hazai és a nemzetközi jégkorong közösség reakciói egyértelműen jelezték az igényt egy magyarországi rendezés iránt. Az elmúlt két év során a Budapesten megrendezett, Kanada elleni mérkőzések nagy sikert arattak, rekordnézőszámmal zárultak, egyben bizonyítva a sportág hazai népszerűségét és az MVM Dome alkalmasságát jeges sporthelyszínként – olvasható a közleményben.Az érdeklődő országoknak szeptember 1-jéig kellett benyújtaniuk a Nemzetközi Jégkorongszövetséghez (IIHF) a rendezési szándéknyilatkozatot, amelyhez ebben a fázisban még nem szükséges meglévő kormánygarancia, csupán a kormányzati támogatás lehetősége. Az MJSZ a szándéknyilatkozatot határidőre benyújtotta az IIHF-nek, és külföldi partnerrel közös rendezés lehetőségéről folytat tárgyalásokat. A tervezett magyarországi helyszín az MVM Dome lenne.”

A 2029-es jégkorong világbajnokságot Csehország közösen szeretné rendezni Magyarországgal. A cseh média szerint társrendezőként Magyarországot szeretnék.

A sikeres cseh-magyar jelöltség esetén az egyik csoport Budapesten, a másik Brünnben lenne, ahol új aréna épül. A Cseh Jégkorongszövetség elnöke, Alois Hadamczik ezt az elképzelést nagyon reálisnak tartja.

„Előny, hogy amikor Csehország lesz a szervező, Magyarország nem várja el tőlünk a társszervezést cserébe. Ez nem egy kölcsönös megállapodás lenne. Brünnben és a közeli Bécsben is van repülőtér. Brünn és Budapest pedig autóval sincs messze” – mondta a Kometa Brno klub honlapjának Hadamczik.

A cseh jégkorong szakvezetője Kolbenheyer Zsuzsannával, a magyar szövetség elnökével együtt tekintették meg a Kometa Brno–Olomouc felkészülési találkozót, és megvitatták a 2029-es vb társrendezési ügyét. „Egyelőre szóbeli megállapodásról van szó, ezután jönnek a tárgyalások a Nemzetközi Jégkorongszövetséggel. Egy erős ütőlap van a kezünkben. Ebben az évben nagyon jól sikerült a világbajnokság rendezése. Nagyon magas volt a nézőszám és remek volt a szervezés is” – fogalmazott Hadamczik.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik