ICEHL: roppant nehéz lesz, de a legjobb hatba jutna a Volán

Vágólapra másolva!
2024.09.20. 10:23
Kiss Dávid újdonságokkal készül a második ICEHL-idényére (Fotó: Koncz Márton)
Talán az elmúlt évek legszorosabb csatája várható az osztrák központú hokiligában, amelyben immár a 18. idényét kezdi el a Fehérvár. A kék-fehérek az előző négy évadban egyaránt bejutottak a rájátszásba, ezt a szériájukat az új idényben is folytatnák.

Kihívásokkal lehet fejlődést elérni. Ha ez az állítás igaz lesz a Volán új ICEHL-es idényére is, akkor sok szép emlékkel gazdagodhatnak a fehérváriak az Alba Arénában. Nehéz hónapok előtt állnak Kiss Dávidék, mert bár papíron erősödött a keret, a riválisok sem ültek a babérjaikon. A Fehérvár felkészülése nem a megszokott módon zajlott, néhány mérkőzés után a válogatott játékosok olimpiai selejtezőn vettek részt, majd ahogy visszatértek a klubba, elkezdődött a Bajnokok Ligája. A Volán eddig négy vereséget szenvedett az európai elitsorozatban, igaz, három összecsapáson nagyon szoros eredményt ért el. A vereségek után a társaságnak valószínűleg jól jött a Szuperkupa-győzelem, így pozitív impulzussal vághat neki a pénteken rajtoló bajnokságnak.

„Gratuláltam a srácoknak, megharcoltak a győzelemért, a Ferencváros nem adta könnyen magát – mondta Kiss Dávid, a Hydro Fehérvár AV19 vezetőedzője arra a kérdésre, mit mondott csapatának a kupa megnyerése után. – Nem teljesen úgy játszottunk, ahogy tudunk, de a játékosok mindent megtettek a sikerért. Megérdemelték, hiszen az idényben már eddig is rengeteg munkát végeztek. Pszichológiailag is jókor jött a kupasiker, fontos, hogy ha valaki keményen küzd valamiért, pozitív visszacsatolás érje. A BL-mérkőzések után a megbeszéléseken próbáltam a jót kiemelni nekik amellett, hogy megnézték, hol és miben tudunk még fejlődni. Mindent megtettek akkor is, a folyamatos fejlődés pedig látszódott a játékunkon. A Bajnokok Ligájában borzalmas mérkőzéssel kezdtünk, aztán egyre szorosabb és szorosabb találkozókat vívtunk, és a Szuperkupa-meccsen összejött a győzelem is. Tanulási folyamat volt, amely során mindig felfelé mentünk.”

Ennek a folyamatnak remélhetőleg még messze a vége. Kiss Dávid jó egy évvel ezelőtt nyáron, Kevin Constantine váratlan távozása után vállalta el a vezetőedzői megbízatást. Rögtön az első évadában magasan szárnyalt a Fehérvár, az alapszakaszban a második helyen végzett, s jogot szerzett a Bajnokok Ligája-indulásra is. A szakember elmondása szerint a csapattal együtt ő is folyamatosan fejlődni szeretne.

„Egy évvel rutinosabbnak mondhatom magam. Mindig nyitott vagyok az előrelépésre, még korántsem fejeződött be a fejlődésem, állandóan tanulok, és próbálok a srácoknak mindig valami újat, kicsit jobbat nyújtani. Ugyanazt várom el magamtól, mint tőlük: minden egyes nappal legyek jobb. Jelen pillanatban nincs bennem nagyobb drukk, mint egy évvel ezelőtt. Tavaly hirtelen jött a lehetőség, igazából nem is volt időm felkészülni. Idén nem így volt, de a Bajnokok Ligája miatt azt érzem, már elkezdődött az idény, és pénteken csak folytatódik.”

Hári János (fehérben) góljai az új idényben is kellenek majd a Volánnak (Fotó: Dömötör Csaba)

A Fehérvár kerete erősödött tavalyhoz képest, a magyar magba érkezett talán a legnagyobb nyári fogás, Sebők Balázs, de rajta kívül az NHL-es tapasztalattal felvértezett Cameron Gaunce is jó igazolásnak tűnik. Az látszik, a klub igyekezett rutinosabb, Európában vagy akár az ICEHL-ben már kipróbált légiósokhoz nyúlni, ez alól éppen Gaunce a legfőbb kivétel, aki elsőéves a kontinensen, de a 34 éves bekk több mint 800 AHL-mérkőzéssel a háta mögött érkezett meg Székesfehérvárra. A Bajnokok Ligája-kaland mindenesetre sokat segíthetett abban, hogy a keret éles körülmények között szokjon össze.

„Egyre inkább tisztázódik mindenki fejében a játékrendszerünk. Ezen mindig dolgozni kell, javítgatni, feleleveníteni. Nem úgy működik, hogy egyszer elmondom és utána jó lesz. Olyan sok minden történhet a jégen, hogy nem lehet mindig egy adott szituációra választ adni, folyamatosan találkozunk újdonságokkal, amelyek kérdéseket vethetnek fel a játékosokban. Akadnak sérültjeink, illetve a sorok sem szoktak még teljesen össze, cserélgetem a játékosokat, így későbbre minél több és jobb opciónk lesz.”

A Hydro Fehérvár AV19 idegenbeli túrával indítja az idényt, péntek este a Pustertal Wölfe, míg szombaton a Pioneers Vorarlberg otthonában lesz jelenése. Mindkét rivális sokat erősödött a nyáron, de ez elmondható a liga összes klubjáról, így bitang nehéz alapszakasz vár a Fehérvárra. Fontos lenne a jó rajt, ami lökést adhat az alapszakaszra. A cél mindenesetre nem változott, rájátszásba szeretne jutni a magyar együttes.

„Két nagyon erős ellenfél vár ránk. Nehéz lesz ez a bajnokság, fontos lenne a jó rajt, elégedett lennék, ha az első hatban tudnánk végezni az alapszakaszban. Ha azokat a csapatokat nézzük, amelyek a tabella aljához tartoztak, ők teljes átalakításon estek át, új játékosok, új vezetőség és menedzsment, valamint még több pénz érkezett hozzájuk. Egyszerűen nem lehet olyan együttest említeni, amely gyenge lenne. Kiélezett bajnokság vár ránk, kíváncsi vagyok, ki hol végez. Nyilván akik eddig is erősek voltak, azokkal ezentúl is számolni kell. Mindent meg kell tennünk a jégen a céljaink elérése érdekében.”

– Az első győzelmét aratta kedden a Volán az Alba Arénában tétmeccsen, a Ferencváros ellen a Szuperkupa-találkozón. Fontos volt ez a siker?
– Az ilyen mérkőzéseken mindig a győzelem a fontos, nem annyira a mutatott játék. Az edzőink értékelték a látottakat, de erre nem volt sok idejük, mert pénteken már bedobják a korongot az osztrák ligában – fogalmazott Szélig Viktor, a Hydro Fehérvár AV19 általános igazgatója.

– Sikerélményt nem sokat, de tapasztalatot rengeteget gyűjtöttek a játékosok a Bajnokok Ligája-meccseken az ICEHL-idény kezdete előtt. Készen áll a csapat a rajtra?
– Sok légiós érkezett hozzánk, még a felkészülés vége felé is, és ezt nem kifogásként mondom. Ráadásul az olimpiai selejtezőtorna ideje alatt a vezetőedzőnk, Kiss Dávid és a játékosok fele nem volt Székesfehérváron. Hogy hozzászokjunk a nagy iramhoz, segített a Bajnokok Ligája, és a góllövést sem lehet edzésen tökéletesíteni. Szerintem ott tart az edzői stáb a játékosokkal, ahol az idény ezen szakaszában tartani kell. Rég nem látott kiegyensúlyozottságra számítok az ICEHL-ben a csapatok között.

– Kik lehetnek a legfőbb riválisok, és mely ellenfelek szerezhetnek meglepetést a bajnokságban?
– Nehéz ezt egyelőre megmondani. Abban biztos vagyok, hogy mi nagyon magasra tettük a lécet az előző idényben elért alapszakasz-második hellyel, ezt borzasztó nehéz lesz megismételni. A riválisok többsége erősödött a nyáron, amelyik nem, az sem gyengült. A nehézkes felkészülés nemcsak minket érintett, hanem jó néhány osztrák együttest is. Kíváncsi vagyok, ki tud jól rajtolni, mert az előző idényben is látszott, ez mennyire fontos. Az elsődleges célunk a rájátszásba jutni, és remélem, ott leszünk a végelszámolásnál is.

A RIVÁLISOK TÖBBSÉGE ERŐSÖDÖTT – SZÉLIG VIKTOR

„Önbizalom-növelő volt a Szuperkupa-győzelem, még akkor is, ha nem kezdtük jól a meccset. A Bajnokok Ligája más kávéház. Mindannyian sportolók vagyunk, akik versengenek egymással, ezért is jutottunk el eddig a sorozatig. Tisztában vagyunk vele, milyen képességű ellenfelekkel játszunk, a vereséget azonban sosem könnyű megemészteni. Ennek ellenére csak jó érzések vannak bennem az idényrajttal kapcsolatban. Az elmúlt egy évben, míg Dániában játszottam, a csapat elköltözött az Alba Arénába, változott a keret összetétele is, de mindenki megtesz mindent annak érdekében, hogy otthon érezzük magunkat az új csarnokban, mi pedig igyekszünk a játékunkkal meghálálni ezt. Idegenben kezdünk, a Pustertal és a Vorarlberg ellen, az előző idényben bejött a srácoknak, hogy külföldön indult a bajnokság, reméljük, most is jót tesz nekünk. Szeretnénk a „Volán-házat” tovább építeni, amelynek az alapjait már lefektettük azzal, hogy stabil playoffcsapat lettünk” – fogalmazott a Volán és a válogatott csatára.

ERDÉLY CSANÁD

JÉGKORONG
OSZTRÁK LIGA
AZ ELSŐ JÁTÉKNAP PROGRAMJA
19.15: Ljubljana (szlovén)–Villach (osztrák)
19.15: Innsbruck (osztrák)–Vorarlberg (osztrák)
19.15: Vienna (osztrák)–Graz (osztrák)
19.30: Klagenfurt (osztrák)–Salzburg (osztrák)
19.45: Bolzano (olasz)–Linz (osztrák)
19.45: HC Pustertal (olasz)–Hydro Fehérvár AV19

A 13 csapatos ICEHL 2024–2025-ös idényének alapszakasza szeptember 20-án kezdődik és február végéig tart. Ez idő alatt mindegyik csapat négyszer játszik minden riválissal, kétszer hazai jégen, kétszer idegenben, így egy klub összesen 48 meccset vív az alapszakaszban. A 48 mérkőzés után kialakuló tabella alapján az első hat helyezett automatikusan a rájátszásba jut, a 7–10. helyezett csapatok pedig rájátszáskvalifikációban harcolhatják ki a playoffszereplés jogát. Az alapszakasz-7. választ magának ellenfelet, a másik két gárda egymással küzd a rájátszásért az egyik fél második győzelméig tartó csatában. A két továbbjutóval alakul ki a negyeddöntő mezőnye. A negyeddöntő párosítása szintén választással dől el, az alapszakasz első három helyezettje sorrendben választ magának ellenfelet, a negyedik pedig azzal játszik, akit nem választottak. A rájátszásban a párharcok az egyik fél negyedik győzelméig tartanak. Az elődöntőbe jutó csapatok közül az alapszakaszban legjobban teljesítő automatikusan a leghátrébb sorolt együttest kapja ellenfélnek. Ha egy mérkőzés nem dől el a rendes játékidőben, az alapszakaszban hagyományosan három a három ellen játszanak öt percig a csapatok, és ha ekkor sincs döntés, következik a szétlövés. A rájátszáskvalifikációtól kezdve azonban ez megváltozik. Azokon a mérkőzéseken, amelyeken továbbjutás dőlhet el, a harmadik 20 perc után rendes harmadszünet következik, és folytatják az öt az öt elleni játékot, amíg valamelyik együttes gólt nem lő. Amikor nem dőlhet el a továbbjutás, ez három a három elleni játékban történik.

TUDNIVALÓK AZ ICEHL IDÉNYÉRŐL
Kapusok: Horváth Dominik, Rasmus Reijola (finn)
Hátvédek: Josh Atkinson, Tim Campbell (mindketten kanadaiak), Csollák Márkó, Falus Ádám, Cameron Gaunce (kanadai), Kiss Roland, Joel Messner (kanadai), Martin Stajnoch (szlovák), Stipsicz Bence
Támadók: Ambrus Csongor, Ambrus Gergő, Bartalis István, Chase Berger, Chris Brown, Trevor Cheek (mindhárman amerikaiak), Erdély Csanád, Hári János, Kulmala Rasmus (finn-magyar), Anze Kuralt (szlovén), Magosi Bálint, Mihály Ákos, Németh Kristóf, Sebők Balázs, Terbócs István
A HYDRO FEHÉRVÁR AV19 2024–2025-ÖS ICEHL-KERETE

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik