Ránk tört a klímaváltozás – interjú Gyuricza Csabával, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektorával

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2024.10.11. 12:53
A gödöllői egyetem rektorának alapkoncepciója, hogy a tudományt, az oktatást, a kultúrát és a sportot összekapcsolják (Fotók: Koncz Márton)
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora beszélt a gödöllői egyetemi sportegyesület meghökkentő létszámbővüléséről, Gémesi Csanád különleges szerepéről és a műfüves futballpályák veszélyeiről.

 

– Gémesi Csanád kard csapatban a tokiói bronz- után Párizsban ezüstérmet szerzett az olimpián. A Gödöllői Egyetemi Atlétikai Club vívójaként képes ösztönzést adni az egyetemi sportéletnek is?
Olyannyira részese az itteni sportéletnek, hogy sokan azt hiszik, az egyetemünkre jár. Gödöllőn született, édesapja, Gémesi Levente a MATE-GEAC vívószakosztályának vezetője, a család nálunk sportol. Csanád személye jó példája annak, hogy az egyetem, a sportegyesület és a város nem is választható el egymástól. Ha már szóba került az olimpiai szereplés, mások mellett büszkeségünk Mészáros Eszter sportlövőnk is, aki a 15. helyen végzett Párizsban.

– Miért fontos egy agráregyetemnek a sport propagálása?
Onnan kezdeném, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem ebben a formában 2021 februárjában jött létre a valaha volt legnagyobb felsőoktatási integráció révén, négy egyetem és tizenhárom agrárkutató-intézet egyesítésével. Közép-európai léptékben is nagy egyetemnek számít, sőt Európában az egyik legjelentősebb agrárfókuszú felsőoktatási intézmény. A sport a jogelőd egyetemeken is jelen volt – a GEAC-ot 1950-ben alapították –, de nem olyan kimagasló szinten, ahogyan ez Nyugat-Európában vagy Amerikában megszokott. Az egyetem rektoraként kezdettől alapkoncepcióm, hogy a tudományt, az oktatást, a kultúrát és a sportot kapcsoljuk össze. A sport révén sok diákot, fiatalt tudunk megszólítani az agráriumnak is, és fordítva is igaz, mégiscsak az a jó, ha olyanok állítják elő az élelmiszerünket, akik maguk is egészségesen szeretnének élni.

– Találkoztam a statisztikával, amely szerint a MATE-GEAC-nál három év alatt 300-ról 2200-ra nőtt az egyesületi tagok száma. A meghökkentő szám magyarázatért kiált: mi a létszámdúsítás receptje, netán kötelezővé tették a hallgatóknak a versenyszerű sportolást?
Szó sincs erről, ez nem így működik. Először is átadtuk az egyetem létrejötte után nem sokkal Magyarország egyik legmodernebb uszodáját, elősegítve három új szakosztály megalakítását, nemzetközi hírű sportolók vezetésével: a férfi vízilabdát Kiss Gergely, a női vízilabdát Valkai Ágnes, az úszást Bernek Mutina Ágnes irányítja. Szándékunk volt, hogy a legkisebb korosztályt is mozgósítsuk. Az uszodával és a nagy sportolóegyéniségekkel 1000–1200 egyesületi tagot vonzottunk a GEAC-ba. Az, hogy az egyetem rendjének kialakításakor egészségtudatos és sportot támogató intézményt építettünk fel, kettős életpályamodellel, élsportolói ösztöndíjjal, megint csak vonzerőt jelentett a sportegyesület számára. Ambiciózus célokat tűztem ki, de hétszeres növekedésre én sem számítottam, az imponáló bővülésben azért szerepet játszik az is, hogy a 300 nagyon alacsony szám volt, az elődök a sport ügyét súlya alatt kezelték. A rektori programomnak központi eleme volt, hogy az oktatás és a tudományos színvonal emelése mellett a sportéletet intenzívebbé tegyük. Világos célunk, hogy az évtized végére Európa egyik legjobb agrár felsőoktatási intézményévé váljunk, Közép-Európában meg az elsők legyünk. Ezen az úton elindultunk, a tudományos, oktatási világranglistán körülbelül száz helyet meneteltünk előre. Hasonló fejlődésre törekszünk a sport terén is, és a tagok mellett a szakosztályok számát is szépen gyarapítottuk, az egyetemen már tizenhat sportág közül lehet választani.

– Miért maradt ki a nagypályás labdarúgás?
Kérdezték már mások is, így Csányi Sándor MLSZ-elnök, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke is. Neki is elmondtam, és azt hiszem, megértette érvemet, hogy a futball alapvetően nem az egyetemisták sportja.

– Ott van ellenpéldaként a futballban is aktív BEAC vagy a MAFC.
A gödöllői egyetemen a labdarúgás hagyományai kevésbé voltak markánsak, mi olyan egyesületet szerettünk volna kialakítani, amely az élsportban erősséget jelenthet, és az infrastrukturális hátteret is meg tudjuk teremteni hozzá. A szabadidősport-szakosztály keretében egyébként lehet űzni a kispályás futballt és a futsalt, és hosszú távon szóba kerülhet a nyitás a nagypályás változat felé is, de egyelőre nem tervezünk stadiont építeni.

– Azt gondolná az ember, hogy egy egyetemi sportegyesület célja főként a tömegesítés. Miként lehet megtalálni az egyensúlyt a versenysport és a hobbisportolás között?
– Ahogyan egyszerre kívánunk alaptudományokat oktató és magas szinten művelő, az alkalmazott tudományok irányába is elmozduló egyetem lenni, a sportban is megvan a kettős helyzet. Amellett, hogy nagyon sok fiatalt akarunk a sportnak megszólítani, a legkiválóbbaknak szeretnénk megadni az élsport lehetőségét. Ehhez két fontos egyetemi szereplő a GEAC, illetve a testnevelési sportintézetünk, amely összefogja az egyetemi tömegsportot. Országos viszonylatban jó, ha a fiatalok húsz százaléka sportol. Mi azt szeretnénk, ha az egyetemen messze meghaladnánk ezt az arányt. Meggyőződésem, hogy az egészség megőrzése nem a rendelőintézetekben, a kórházakban, hanem az egészséges életmódnál, a sportnál és a táplálkozásnál kezdődik.

 

– Utóbbi téma kapcsán adódik a kérdés: miként segítheti az egyetem élelmiszertudományos kutatási eredményeivel a sportot?
– Személyes alapelvem, hogy attól várhatunk el egészséges élelmiszer-előállítást, környezettudatos gazdálkodást és fenntartható bánásmódot, aki saját magával szemben is megfogalmazza ezt az igényességet. A sporton keresztül lehet rászoktatni a fiatalokat arra, hogy ezt a szemléletet a szakmai munkájuk során is kövessék. Magam is igyekszem példát mutatni azzal, hogy rendszeresen sportolok. Az egészséges élelmiszerek kifejlesztésében mi kutatás szintű együttműködéseket alakítottunk ki a Magyar Olimpiai Bizottsággal, egyes sportszakszövetségekkel, a honvédséggel és ilyen módon részt veszünk a magyar űrprogramban is.

– Milyen előnyökkel jár, hogy a MATE-GEAC megkapta a kiemelt vidéki sportegyesület státuszt?
– Egyrészt elismerése az eredményeknek, amelyeket elértünk, nemcsak mennyiségben, hanem minőségben is. Másrészt többlettámogatást jelent.

– Mekkora a sportegyesület éves költségvetése?
A teljesítményhez képest rendkívül alacsony. Mondhatjuk, hogy egységnyi forintra vetítve valószínűleg az országban az egyik leghatékonyabban működő egyesület a miénk. Most 500 millió forint körül alakul az éves büdzsénk – amikor átvettem az egyesület vezetését, a töredéke volt.

– Korábban több interjújában kongatta a vészharangot az agrárium helyzetével kapcsolatban, egyebek mellett a szántás azonnali betiltását sürgetve, és jelezve, ha elmarad a földművelés reformja, „egyszerűen nem lesz ennivalónk”.
Mindannyian a bőrünkön érezzük, hogy a klímaváltozás ránk törte az ajtót. Két éve letarolta az Alföldet az aszály, az idén az év második felében évszázados rekordokat döntött a hőmérséklet, a csapadékhiány több százmilliárd forintos kárt okozott. Tehát egyértelműen látszik, hogy változtatni kell azon a gyakorlaton Magyarországon, amely az élelmiszertermelésben, az alapanyag- és takarmányelőállításban negyven-ötven éven keresztül megszokott volt. Ha megváltozik a klímánk, hogyha olyan az éghajlatunk ma, mint ötven évvel ezelőtt Bulgáriában, a növénytermelésünket, az állattenyésztésünket is ezekhez a viszonyokhoz kell igazítani. Na most ez az, ami nagyon nehezen megy. Ezért fogalmaztam meg talán sarkosnak tekinthető szakmai állításokat például a szántásról, amely a leginkább nedvességpazarló eljárás. A vizet kell megőrizni, másként helyben tartani, mint ahogyan a korábbiakban tettük, hiszen szélsőségessé vált az időjárás. Nagyon gyorsan változik a klíma, drasztikusan következnek be szélsőséges jelenségek – gondoljunk a dunai árvízre –, és ehhez a felkészülést azonnal el kell kezdenünk.

– Ismert tétel, hogy egy Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedés mintegy háromszáz kilométerrel tolja délebbre az országot a globális klímatérképen. Befellegzett Magyarországon a téli sportoknak?
Erre csak annyit mondok, hogy a tizenkét éves gyerekem tavaly látott először havat idehaza. Ami az előző nemzedéknek még természetes volt, mára szinte teljesen eltűnt. Gyerekkorunknak része volt a havazás, a szánkózás, ez a mai gyerekeknek már inkább csak külföldön érhető el, a magyarországi síelés lehetőségei korlátozottak.

– Az agrárium és a sport között közvetlen kapcsot jelentett a rendszerváltás előtt, hogy a termelőszövetkezetek szolgáltak a falusi sport bázisaként, motorjaként. Érdekeltté lehet tenni a vállalatokat abban, hogy piaci keretek között is aktív szerepet vállaljanak a sportfinanszírozásban?
Érdekes a felvetés. A téeszek megszűnése alapvetően rendezte át a vidék működését. Mi az egyetemen azt mondjuk, hogy a vidék számára képezünk értelmiséget. Ha ez az értelmiség elkötelezett a sport iránt, és a sportszeretetet már gyerekkorban vagy egyetemistaként magába szívja, akkor lehet arra számítani, hogy majdani önkormányzati, banki, vállalati döntéshozóként is vállalja a katalizátor szerepet, amelyet korábban a téeszek töltöttek be.

– Talajtani szakmérnökként mit szól ahhoz, hogy az utóbbi években országszerte százával épültek műfüves futballpályák, hatalmas természetes talajfelületeket borítva be műanyaggal?
Én minden ellen vagyok, ami a természettel szembemegy. Ha léteznek természetes megoldások, nekünk nem a műanyag irányába kell elmozdulnunk, hanem olyan növénykeverékeket összeállítanunk, olyan technológiákat kidolgoznunk, amelyek a megváltozott feltételek mellett is alkalmassá teszik egy pálya fenntartását. A sportgyepekkel kapcsolatos oktatás és kutatás egyetemünknek mindig is kiemelt feladata volt. Ahol ehhez nincs adva az infrastruktúra, vagy akkora a terhelés, hogy természetes borítással már nem megoldható, ott viszont szerepe van a mesterséges változatnak is.

– Hogyan lehetne a műfűvel kapcsolatos klímavédelmi szempontot hatékonyabban beépíteni a közgondolkodásba?
Mint minden más területen, itt is fontos a tudatformálás. És ha nem is a direkt tiltás, de a szigorú szabályozás mindenképpen segíthet. A tiltásnak létezik udvarias, finom formája, ott vannak, mondjuk, a támogatáspolitikai eszközök. Nem az a kérdés, hogy melyik megoldásnak van létjogosultsága, hanem az, hogy melyiknek mekkora. A legfontosabb, hogy a sportolásra, egészséges életmódra a lehetőséget mindenhol biztosíthassuk hazánkban. A figyelemnek egy sportlétesítmény esetében a megvalósítástól az üzemeltetési feladatokon keresztül egészen a hulladékkezelésig kell terjednie.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. október 5-i lapszámában jelent meg.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik