Cyril Dessel az új éllovas

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2006.07.13. 02:22
Címkék
Szerdán vette igazán kezdetét a Francia körverseny, hiszen elkövetkezett az első hegyi szakasz. Igaz, a versenyzőkre ezúttal még nem várt hegyi befutó, de a kiemelt és első kategóriás hegy kemény megpróbáltatás elé állította a kerekeseket. A szakaszt a szinte végig szökésben lévő spanyol Juan Miguel Mercado nyerte meg, a sárga trikó a francia Cyril Desselé lett.
A spanyol Jose Miguel Mercado (balra) elôször nyert szakaszt az idei Touron, a francia Cyril Dessel pedig a sárga trikónak örülhetett
EPA
A spanyol Jose Miguel Mercado (balra) elôször nyert szakaszt az idei Touron, a francia Cyril Dessel pedig a sárga trikónak örülhetett
A spanyol Jose Miguel Mercado (balra) elôször nyert szakaszt az idei Touron, a francia Cyril Dessel pedig a sárga trikónak örülhetett
EPA
A spanyol Jose Miguel Mercado (balra) elôször nyert szakaszt az idei Touron, a francia Cyril Dessel pedig a sárga trikónak örülhetett

Nagy tempóban, folyamatos akciókkal kezdődött az első hegyi etap, rengetegen próbáltak ellépni a mezőnytől, amely egy ideig kontroll alatt tartotta a bolyt. Végül tizenöt kerekest engedtek el – utóbb kiderült, ezúttal a két kemény hegy ellenére is célba ért a szökés. Bemelegítésnek egy harmadik kategóriás emelkedő állta a bringások útját, a szökevények közül a norvég Thor Hushovd és a belga Gert Steegmans már itt leszakadt, ez azt mutatta, hogy nekik komoly nehézségeik lesznek a szerdai napon.

A szakasz középső részén következett a kiemelt kategóriás, 1540 méter magas Col de Soudet, amelyre a hatalmas ködben a szökevények is több részre szakadva értek fel, a hegyi hajrát Dessel nyerte meg Mercado előtt. A közel tizenöt kilométer hosszú emelkedő legnagyobb meglepetése a spanyol Iban Mayo volt, akit a hegyimenők közé sorolunk. Csakhogy elkapott valami fertőzést, ezért az Euskatel bringását két csapattársa „tolta fel” a hegyre. Az emelkedő utolsó részében a sárga trikós ukrán Szerhij Honcsarnak is akadtak nehézségei, de lefelé még beérte társait.

A két hegy között a szökevények és a mezőny egy része is összerázódott. Az első kategóriás Col de Marie-Blanque-i részhajrát is a Dessel, Mercado duó vitte el, ezzel pedig a francia versenyzőé lett a pöttyös trikó. Az 1035 méterre felvezető úton képet kaphattunk arról, milyen állapotban vannak az esélyesek.

A T-Mobile rendkívül erősnek tűnt, ott volt az élen a német Andreas Klöden, Matthias Kessler, az olasz Giuseppe Guerini végig bírta a hegyet, de az olasz Eddy Mazzolini és a német Patrik Sinkewitz is iparkodott, Klödenék mellett a mezőny elején maradó mintegy negyvenfős bolyban tekert a nagy nevek közül az amerikai Floyd Landis, az ukrán Jaroszlav Popovics, a dán Mickael Rasmussen, az amerikai George Hincapie és Levi Leipheimer, az ausztrál Cadel Evans, a spanyol Carlos Sastre és Haimar Zubeldia, valamint a francia Christophe Moreau, miközben az amerikai David Zabriskie-nek, és a fehér trikós német Marcus Fothennek is akadtak gondjai, igaz, most még a lejtmenetben utolérték a mezőnyt.

Mivel az élen álló Dessel és Mercado – mellettük még három részletben öt szökevény haladt a mezőny előtt – előnye folyamatosan kilenc perc körüli volt, ami azt sejtette, jól taktikáztak a szökevények, hiszen a mezőny oly nagyon nem akarta elkapni a őket. Tudták, hiába vette át Dessel a sárga és a pöttyös trikót, a holnapi szakaszon iszonyúan nehéz feladat vár rá, ha meg akarja őrizni. A szakaszt Mercado nyerte meg, a mezőny 7:23 percet kapott.

A következő akadály


Az idei Tour egyik, ha nem a legkegyetlenebb etapja vár csütörtökön a versenyzőkre. A 206.5 kilométer során öt hegyet kell megmászniuk a kerekeseknek. Az első, a kiemelt kategóriás, legendás Tourmalet lesz, amelyet további négy első kategóriás emelkedő követ. A negyedik hegy, a Portillon csúcsa már Spanyolországban lesz, akárcsak a befutó, amely az 1860 méteres Puerto de Beret tetején lesz.


Landist megműtik

Az összetettben jelenleg második helyen álló amerikai Floyd Landisre operáció vár a Tour de France befejezése után. A Phonak végső győzelemre is esélyes kerekese négy évvel ezelőtt szenvedett csípősérülést, és két esztendeje már volt egy műtétje. Elmondta, próbált nem foglalkozni a fájdalommal, de az nem múlt el, miközben gyalogolt és kerékpározott, ráadásul a fájt a térde is. Egyelőre azonban csak a Tourral foglalkozik, és a csapatvezetőkkel együtt bízik benne, a műtét után minden rendben lesz, a következő szezonban pedig még jobb erőben tér vissza, mint amilyenben most van.

93. TOUR DE FRANCE

10. szakasz. Cambo-les-Bains–Pau (190.5 km): 1. Juan Miguel Mercado (spanyol, Agritubel) 4:49:10 (39.527 km/óra), 2. Dessel (francia, AG2R), 3. Landaluze (spanyol, Euskatel) 56 másodperc hátrány, …56. Honcsar (ukrán, T-Mobile) 7:23 perc hátrány. Az összetett állása: 1. (sárga trikóban) Cyril Dessel 43:07:05, 2. Mercado 2:34 p h., 3. Honcsar 3:45 p h. A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Robbie McEwen (ausztál, Davitamon-Lotto) 211 pont, 2. Boonen (belga, Qiuck Step) 188, 3. Freire (spanyol, Rabobank) 181. A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Dessel 54 pont, 2. Mercado 45, 3. Landaluze 38. A legjobb huszonöt éven aluli versenyző: 1. (fehér trikóban) Marcus Fothen (német, Gerolsteiner) 43:12:53, 2. Lövkvist (svéd, Francaise des Jeux) 58 mp h., 3. Ricco (olasz, Saunier-Duval) 3:22 p h. A csapatversenyben: 1. AG2R 129:32:35, 2. T-Mobile 2:55 p h., 3. Phonak 6:04 p h.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik