Hegyikerékpáros közgyűlés után: két szövetség Magyarországon?

Vasvári FerencVasvári Ferenc
Vágólapra másolva!
2009.03.30. 13:02
Az elmúlt hétvégén tartotta tisztújító, rendes közgyűlését a honi mountain bike sport, amely Benkó Barbara junior vb-ezüstjével és Parti András olimpiai 23. helyezésével minden idők legjobb magyar eredményeit tudhatja magáénak 2008-ban. Egy – világszerte is – egyre népszerűsödő, dinamikusan fejlődő sportágról van szó, amely a hazai szövetségi struktúrában, a sporttörvényeknek megfelelően kényszerűen ernyőszervezeti rendszerben működik az országútiakkal és a BMX-esekkel – mindhárom szerepel az olimpia műsorán – közösen. A Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség közgyűlését a Magyar Mountain Bike-szövetség alakuló közgyűlése követte. Mindkettő élén a régi elnök: Sipiczki Róbert. Ez összességében két szövetség. No, egy forgalmazó cég vezetőjét – aki amúgy matematikus végzettségű – nem könnyű zavarba hozni…
Sipiczki célja az önállósodás
Fotó: Takács Tamás
Sipiczki célja az önállósodás
Sipiczki célja az önállósodás
Fotó: Takács Tamás
Sipiczki célja az önállósodás

– Szóval hogy van ez, elnök úr? Két mountain bike-szövetség?
– Valóban, ha matematikailag nézzük, két szövetségről van szó. Egy szakágiról, amelynek megszüntetését fogjuk kérni a hamarosan sorra kerülő Magyar Kerékpársportok Szövetségének ernyőközgyűlésétől. Jó esélyünk van, úgy gondolom, a 104 tagegyesületből 68-an a montisokhoz tartoznak. Eldöntöttük, hogy elindulunk az önállósodás útján, ebben dr. Koszorú István ügyvéd úr van segítségünkre, aki az úszók-műugrók esetében korábban végigkísért egy hasonló folyamatot. De példának a karatésokat is említhetném. A másik szövetség, amelynek most volt az alakulóülése – az 1993-ban létrejötthöz hasonlóan – az országos sportági szakszövetség lenne, amelynek keretén belül szeretnénk a jövőben működni. Nem akarunk más szakágtól függni, ez jelentheti számunkra a biztonságos jövőt. Eredményeinkkel, tagegyesületeink és versenyzőink számával, versenyrendszerünkkel már bizonyítottunk. A sport állami vezetőivel megkezdtük a tárgyalásokat, jogilag látjuk a lehetőségeket. Az elmúlt közgyűlésen a 68-ból 45 egyesület volt jelen, egyhangúlag szavaztunk. Az igény egyértelmű. Jogutódként kívánunk működni, a végső döntés a Fővárosi Bíróság kezében lesz. Az egyesületek és a versenyzők érdekeit természetesen mindvégig szem előtt tartjuk!

– Mennyire támogatja az új elnökség?
– A tagság engem újraválasztott, tehát bíznak bennem. Az új grémium végig jelen volt, vállalják a feladatot. Eisenkrammer Károly, Nagy Ádám, Harangvölgyi András a legnagyobb versenyek szervezői, 1500 körüli indulószámmal dicsekedhetnek, utóbbi a sportág hazai megteremtői között volt ’93-ban. Bogdán Csaba egy, a sportághoz közel álló cégvezető, Herczeg Vera és Kádi József gazdasági szakember, Schettrer Zsolt a napi sportszakmai munkában jártas. Módos Gabi főtitkár a hazai rutin mellett a nemzetközi szövetséggel is tárgyalóképes. Úgy gondolom, jó lesz a csapat, meg tudjuk oldani az akár egy évet is felölelő átmenetet.

– Új olimpiai ciklus kezdődött, vannak- már szakmai elképzelések?
– Természetesen vannak. Az olimpiai krossz és a maratoni szakág élére egy korábbi sikeres kerékpárost, Valter Tibort neveztük ki, kiváló tanítványokat nevelt eddig is. Az anyagi lehetőségek nem engednek ugyan nagy mozgásteret, de van, ami szervezésen is múlik. Ilyen például a sporttudományos háttér, amelyet az eddigieknél erőteljesebben igénybe szeretnénk venni, a Sportkórházzal szorosabb kapcsolat kiépítésén dolgozunk, számítunk sportpszichológusra is. Az olimpiai kvótafutást 2010–11-re tervezzük, 1 női és 2 férfi versenyzőt szeretnénk a szűk olimpiai keretben tudni, a válogatott kialakítása folyamatban van, egyelőre bővebb kerettel dolgozik a szakvezető, amelybe még nyitva a kapu…

– Az ifjúsági olimpia szerepel a sportág közeli elképzelései között?
– Olyannyira, hogy már egy közös munkacsoportot is létrehoztunk az országútiakkal és a BMX–esekkel. Ez is azt mutatja, hogy nyitottak vagyunk a velük való együttműködésre, közös szakmai munkára. A hegyikerekeseket Benkó László, az utánpótlás-válogatott vezetője képviseli.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik