Újonc győzött a Tour de France 2. szakaszán, Pogacar átvette a vezetést összetettben

Vágólapra másolva!
2024.06.30. 17:23
Kévin Vauquelin hatalmas sikert ért el vasárnap (Fotó: AFP)
Az Arkéa-B&B Hotels bringása, a 23 éves francia Kévin Vauquelin nyerte vasárnap a francia kerékpáros-körverseny, a Tour de France második, Cesenatico és Bologna között rendezett, 199.2 kilométeres szakaszát. Összetettben a kétszeres győztes szlovén Tadej Pogacar átvette a vezetést.

A kerti locsoló is előkerült a Bologna felé vezető út során, a harminc fokban a frissítő vizet aligha bánták a versenyzők, akikre közel kétszáz kilométer várt a Tour de France második szakaszán, amely a spagetti fővárosában zárult, a San Luca kápolna felé vezető keskeny, meredek utat kétszer kellett megtenni.

A tengerparti Cesenatico városából induló szakasz elején tizenegyen léptek el a mezőnytől, köztük a pöttyös trikós Jonas Abrahamsennel és a 23 éves Kévin Vauquelinnel, akinek ez a második Grand Tour versenye, az Arkéa bringása korábban a Vueltán vett részt egyszer. A csoport nyolcperces előnnyel ért Bolognába, ahol a San Luca kaptatója nagy csatát ígért.

A szökevények közül előbb hárman léptek el, majd Abrahamsen és a tapasztalt movistaros Nelson Oliveira egyre jobban lemaradt Vauquelin mögött, aki 11 kilométerrel a vége előtt jelentős előnyre tett szert, senki sem tudta tartani vele a lépést. Közben a mezőnyből megindult Pogacar és Vingegaard, kilométereken át versengett egymással az előző két Tour első és második helyezettje. Végül Vauqelin 36 másodperccel hamarabb ért be, mint a többi szökevényt a végén lehagyó Abrahamsen, ezzel megszerezte önmaga és az Arkéa első szakaszgyőzelmét a francia országúti verseny történetében, összetettben pedig Pogacar, Evenepoel, Vingegaard, Carapaz a sorrend az élen – azonos a kvartett ideje, az első két szakaszon elért átlaghelyezésük döntött közöttük.

Hétfőn az idei Tour leghosszabb szakaszával, a Piacenza és Torino közötti 230 kilométerrel folytatódik a Tour, melyen három kisebb, 4. kategóriás emelkedőt kell legyűrnie a mezőnynek, s a végén valószínűleg a sprinterek is szóhoz juthatnak.

111. TOUR DE FRANCE 
2. SZAKASZ (Cesenatico–Bologna, 199.2 km)
1. Kévin Vauquelin (francia, Arkéa) 4:43:42 óra
2. Abrahamsen (norvég, Uno-X) 36 másodperc hátrány
3. Pacher (francia, Groupama) 49 mp h. 

Az összetett állása: 1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 9:53:30 óra, 2. Evenepoel (belga, Soudal Quick-Step) azonos idővel, 3. Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) a. i. 

A gyorsasági pontverseny állása: 1. Abrahamsen 67 pont, 2. Vauquelin 60, 3. Pacher 35

A hegyi pontverseny állása: 1. Abrahamsen 23 pont, 2. Madouas (francia, Groupama) 11, 3. Van den Broek (holland, Dsm-Firmenich) 9

A 25 éven aluliak versenyének állása: 1. Evenepoel 9:53:30 óra, 2.  Van Gils (belga, Lotto) 21 mp h, 3. Pidcock (brit, Ineos) a. i. 

A csapatverseny állása: 1. Movistar 29:40:42 óra, 2. UAE 30 mp h, 3. Ineos 51 mp h.
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik