Itt a rekord, Cavendish megnyerte a 35. Tour-szakaszát!

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.07.03. 17:52
A történelmi pillanat (Fotó: Getty Images)
A 111. Tour de France 5. szakaszán Mark Cavendish nyerte meg a sprintbefutót, pályafutása 35. Tour-szakaszgyőzelmét aratva, amivel lehagyta az eddigi csúcstartó legendás belga Eddy Merckxet, s immár egyedüliként övé a rekord. Az összetettben nincs változás, továbbra is a nagy bukást megúszó Tadej Pogacar vezet.

 

A keddi hegyi szakasz után szerdán egy viszonylag sík, csupán két negyedik kategóriába sorolt emelkedőt tartalmazó etap várt a mezőnyre, amelynek végén a sprinterek küzdhettek egymással a szakaszgyőzelemért – Mark Cavendish a már sokat emlegetett 35. etapsikeréért küzdött a 177 kilométer végén.

Az etap elején több próbálkozás után Clément Russo és Matteo Vercher szökésére bólintott rá közel harminc kilométer megtétele után a mezőny, a francia páros pedig szép kényelmesen majdnem öt perc előnyre tett szert, ennél jobban nem tudtak meglógni, s jó 35 kilométerrel a vége előtt be is fogta őket a boly. A mezőnyben egyébként jobbára nyugisan telt a nap, az izgalmakra jellemző, hogy  a szökésben lévő Russónak még némi kosárra dobálás is belefért...

Hatvan kilométerrel a cél előtt az összetettben vezető Tadej Pogacar benézett egy járdaszigetet, ám nagyot mentve a kerékpárján tudott maradni – nem úgy a mögötte jövők: hatan (Nelson Oliveira, Pello Bilbao, Gregor Mühlberger, Sébastien Grignard, Jonas Rickaert és Matej Mohoric) is földre kerültek, ám mind folytatták a versenyt.

A 177 kilométeres táv végéhez közeledve újabb szökés már nem alakult ki, ellenben a sprintereket felvezető „vonatokkal”, s végül a legnagyobb esélyesek másfél kilométerrel a cél előtt remekül helyezkedtek – köztük Cavendish is, aki jól használta ki, hogy kinyílt előtte az út, s a nagy rivális Jasper Philipsent végig maga mögött tartva, az első helyen gurult át a célvonalon.

„Nagyon akartam ezt a sikert, hihetetlen. Kockáztatott az Astana velem, hogy elhozott a Tour de France-ra, nagy vállalás volt ez Alekszandr Vinokurovtól. Nyomtam ma egy all int, és megcsináltuk. Minden részletet a csapaton belül a mai szakasznak rendeltünk alá. A Tour de France nagyobb, mint bármelyik más kerékpárverseny, és ezt a mai nap is megmutatta” – fogalmazott a célba érkezés után Mark Cavendish, aki 39 éves és 43 napos korában elért győzelmével a Tour történetének második legidősebb szakasznyertese lett.

A hajrában a szintén kiváló sprinter, Mads Pedersen nagyot esett, ám szerencsére a tömegbukás elmaradt, senki sem esett el a földön fekvő dánban.

Cavendish a mai sikere előtt 2021-ben nyert legutóbb szakaszt a Touron, három éve négyet is – akkor állította be Merckx 1975 óta élő csúcsát –, ám lehagynia a belga legendát azóta sem tudta, egészen a mai napig. A most lehagyott Merckx 1969 és 1977 között hétszer indult a Tour-on, és ezen idő alatt nyert 34 szakaszt, míg Cavendish először a 2008-as Touron könyvelhetett el szakaszgyőzelmet.

111. TOUR DE FRANCE. 5. SZAKASZ (Saint-Jean-de-Maurienne–Saint-Vulbas, 177.4 km): 1. Mark Cavendish (brit, Astana) 4:08:46, 2. Philipsen (belga, Alpecin) azonos idő, 3. Kristoff (norvég UNO-X) a. i. Az összetett állása: 1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 23:15:24 óra, 2. Evenepoel (belga, Soudal Quick-Step) 45 másodperc hátrány, 3. Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) 50 mp h. A gyorsasági pontverseny állása: 1. Biniam Girmay (eritreai, Intermarché-Wanty) 102 pont, 2. Pedersen (dán, Lidl-Trek) 94, 3. Abrahamsen (norvég, UNO-X) 87. A hegyi pontverseny állása: 1. Abrahamsen 25 pont, 2. Pogacar 20, 3. Madouas (francia, Groupama-FDJ) 16. A 25 éven aluliak versenyének állása: 1. Evenepoel 23:16:09 óra, 2. Ayuso (spanyol, UAE) 25 mp h, 3. Rodríguez (spanyol, Ineos) 31 mp h. A csapatverseny állása: 1. UAE 69:49:16 óra, 2. Ineos 4:54 p h., 3. Quick-Step 5:02 p h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik