Brown győzött az országúti kerékpáros-vb női időfutamában

K. B./MTIK. B./MTI
Vágólapra másolva!
2024.09.22. 15:24
97th UCI Cycling World Championships Zurich 2024 – Women's Elite Individual Time Trial
Grace Brown nagyot ment Zürichben (Fotó: Getty Images)
Az olimpiai bajnok Grace Brown nyerte a nők időfutamát az országúti kerékpárosok zürichi világbajnokságának vasárnapi versenynapján.

A magyar résztvevő nélküli viadalon 29.9 kilométeres táv és 327 méter szintemelkedés várt a résztvevőkre. Az indulók között egy kivétellel ott voltak a legjobb női időfutammenők, egyedül a hónapok óta a koronavírus utóhatásaival küzdő, a számban korábbi olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Marlen Reusser hagyta ki a számára hazai versenyt. 

Az aranyérem a 32 éves Brown nyakába került pályafutása utolsó évében: az időfutamban az előző két esztendőben egyformán vb-ezüstérmes, idén Liege-Bastogne-Liege-t és olimpiai időfutamot is nyert ausztrál 45.687 kilométer/órás átlaggal diadalmaskodott az ötkarikás aranyérmest illető, aranyszínűre festett kerékpárján. Ezzel első női kerékpárosként sikerült egy évben olimpiát és vb-t is nyernie időfutamban. 

A második legjobb időt a nem időfutam-specialista holland Demi Vollering tekerte, aki idén a Vuelta a Espanát megnyerte, a Tour de France összetettjéről négy, erről az aranyról 16 másodperccel maradt le, ugyanakkor ő lesz a jövő szombati mezőnyverseny egyik legnagyobb esélyese. Harmadikként a számban kétszeres világbajnok, címvédőként rajthoz álló, és a párizsi ötkarikás játékokon ugyancsak bronzérmes amerikai Chloé Dygert zárt. 

A 49 esztendős amerikai Amber Neben, aki 2008-ban és 2016-ban nyerte az időfutamot, tizedikként végzett.

KERÉKPÁR
Országúti világbajnokság, Zürich
női időfutam (29.9 km)
1. Grace Brown (Ausztrália) 39:16.04 perc 
2. Demi Vollering (Hollandia) 16.79 másodperc hátrány 
3. Chloé Dygert (Egyesült Államok) 56.42 mp h.

Később
14.45: férfiak, 46.1 km (Peák Barnabás, Pelikán János) (Tv: Eurosport2)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik