Két roppant fontos pont

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2003.01.04. 22:19
Címkék
Akár az ismerd meg Észak-Európát mozgalom részeként is jellemezhetnénk a Bajnokok Ligája B-jelű négyesét, hiszen a dán Viborg és a norvég Nosrdstrand Oslo "kedvéért is ide kell utaznia az ellenfeleknek.
Persze a sportág európai élvonalának tagjai már alaposan felfedezték a dán és norvég tájakat (legutóbb éppen a decemberi Eb-n), s főként a helybéli csapatokat. Azt pedig a Herz-FTC játékosai pontosan tudták, hogy a csoportból való továbbjutás egyik záloga egy idegenbeli siker, s ezt hasznos lehet mindjárt a rajton begyűjteni.
Jól kezdett a magyar bajnok, még az oslói csarnok talajának furcsa "mintázata” (a legkülönfélébb teremsportok vonalait fedezhettük fel) sem zavarta Németh András tanítványait. Különösen Sugár Tímea kapta el hamar a fonalat, hiába próbálkoztak a Nordstrand kiválóságai, a zöld-fehérek kapusát nem tudták becsapni. Tíz perc elteltével három góllal vezetett a Fradi, s bár mindkét oldalon sok volt a technikai hiba, ebből is Farkasék jöttek ki jobban. Főként azért, mert a magyar lányok megtalálták a Nordstrand nyitott védekezésének ellenszerét, s hiába figyeltek a hazaiak kettőzött erővel Farkas Ágnesre, az Európa-bajnokság gólkirálynője ebben az időszakban inkább az előkészítésben jeleskedett. A vendéglátók felzárkózási kísérleteinek pedig általában Sugár állta útját, előfordult, hogy egy támadás alatt két ziccert is hárított. A félidő hajrájára mégis felzárkóztak a norvégok.

Farkas Ágnes, a Herz-FTC válogatott balátlövôje, a legutóbbi Európa-bajnokság gólkirálynôje hírnevéhez méltóan szerepelt az oslói Bajnokok Ligája-nyitányon (Fotó: Czeglédi Zsolt)
Farkas Ágnes, a Herz-FTC válogatott balátlövôje, a legutóbbi Európa-bajnokság gólkirálynôje hírnevéhez méltóan szerepelt az oslói Bajnokok Ligája-nyitányon (Fotó: Czeglédi Zsolt)
Farkas Ágnes, a Herz-FTC válogatott balátlövôje, a legutóbbi Európa-bajnokság gólkirálynôje hírnevéhez méltóan szerepelt az oslói Bajnokok Ligája-nyitányon (Fotó: Czeglédi Zsolt)
A szünet után pedig nem akarták újra elengedni a Fradit, sőt egy rövid időre a vezetést is átvették, hiszen Hovind találatával 20–19-re vezettek. A vendégcsapat azonban összekapta magát, s immár főszereplővé lépett elő Farkas is. A támadásban remeklő Siti Eszter szórta az akciógólokat, s legfontosabb pillanatokban Lőwy is betalált a balszélről. Így tíz perccel a befejezés előtt újfent megnyugtatónak tűnt a Ferencváros előnye (25–28), ám elég volt egy rövid kihagyás, s máris egyenlítettek az északiak.
Hatalmas izgalmak közepette 30–30-nál kezdődött az utolsó öt perc, s a hajrá előtt Németh András egy időkéréssel igyekezett felrázni tanítványait. A játékosok pedig hibátlanul hajtották végre a mester utasításait (30–31), így az oslóiak horvát mestere is kikérte idejét. A lendületbe jött Farkas lövéseivel szemben azonban nem volt ellenszer, az átlövő két parádés találata döntötte el a két pont sorsát (összességében tucatnyi gólig jutott).
Idegenbeli bravúros győzelemmel kezdte BL-szereplését a tavalyi döntős Herz-FTC, ez pedig mindenképpen jó jel a remélhetőleg hosszú út elején.

Mestermérleg
Németh András: – A mérkőzést végig mi irányítottuk, a játék szinte minden mozzanatában az történt, amit mi akartunk. Döntőnek bizonyult, hogy több remek cserejátékosunk volt, s mindenki hozzátett valamit a sikerhez. Persze, tudunk ennél jobban is kézilabdázni, de a hosszú kihagyás után – novemberben játszottunk utoljára nemzetközi tétmérkőzést, mégpedig a Szuperkupában – jól rajtoltunk a BL-ben. Az akaratunk és a taktikai érettségünk meghozta gyümölcsét. Idegenben ritkán tapasztalható, szimpatikus játékvezetői stílussal találkoztunk.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik