Szenvedett, de nyert a Fradi

SIMON JÓZSEF, SZÉKELYHIDI JÁNOSSIMON JÓZSEF, SZÉKELYHIDI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2003.03.19. 23:07
Címkék
Mindkét csapat azzal az elképzeléssel vágott neki a rájátszásnak, hogy a már szinte bajnoknak tekinthető Dunaferr mögött megszerezze az ezüstérmet. Persze, erre fáj a foga a Győrnek is, amely  akárcsak vetélytársai  arra számít, hogy második helyezettként a Bajnokok Ligájában indulhat a következő évadban.
A Dunaferrt üldöző hármasból a Cornexi helyzete a legnehezebb, hiszen hátrányát a vele elméletileg azonos súlycsoportban lévő, az európai kupákban negyeddöntőket vívó vetélytársaival szemben kellene ledolgoznia.
Az alapszakaszban a Herz-FTC mind a Népligetben, mind Fehérvárott biztosan győzött, és Németh András edző nem titkolta, hogy ezúttal is csak ezt az eredményt tartja elfogadhatónak.
"A valenciai BL-vereségen túlvagyunk, most a bajnoki két pont a legfontosabb” – mondta a címvédő együttes mestere.
"Lendületben van a csapatom, amelynek jót tett az EHF-kupában a Dijon ellen elért tízgólos győzelem” – hangoztatta Pánczél Barabás, a hazaiak trénere.
Fantasztikusan kezdett a sérült Uhrakovát nélkülöző Fradi: Siti Eszter, Lőwy és Tóth Tímea góljaival pillanatok alatt négygólos előnyt szerzett (0–4). Közben a bénult fehérvá-riak elemi hibák sorozatával bosszantották közönségüket. A Cornexi-szurkolók dermedten tapasztalták, hogy csapatuk nyolc percen át csak asszisztált a vendégek szárnyalásához (2–6). Ekkor Kulcsár és Virincsik vezérletével elkezdett kézilabdázni Pánczél mester csapata. Igaz, közben Farkas Ágnes büntetőt hibázott, és Sugár kapust is megoldhatatlan feladatok elé állították saját játékosai, akik elfeledkeztek védekezni. A Cornexi feltámadását hűen tükrözte, hogy emberhátrányban is betalált, majd Farkas Andrea bravúrjai után Németh góljaival felzárkózott (7–8).
Németh, Virincsik és a beállós posztra is elkalandozó Siti Bea többször szétzilálta a Fradi védőfalát, és a Cornexi a 21. percben utolérte vetélytársát, majd fordított (11–10). Időt kért Németh András edző, mert együttese mind védekezésben, mind támadásban igazi tudása alatt játszott ezekben a percekben. Ráadásul Vi- rincsik büntetőből lőtt újabb góljával már 12–10-ra alakult az állás, és persze ettől, valamint Kulcsár fantasztikus találatától – a kapunak háttal, előrehajolva, térdmagasságból volt eredményes – tűzbe jött a minden szép hazai megmozdulást hálásan ünneplő közönség. A Fradi Farkas Ágnes irányításával valamelyest összeszedettebben, fegyelmezettebben kézilabdázott (13–13), ám Némethet továbbra sem tudta megállítani. Kenyeres ziccert hibázott, Farkas Andrea újra és újra vastapsra ragadtatta a fehérváriak szurkolóit, akik ekkor már túlharsogták a korábban igen hangos FTC-tábort.

Beállósok, ha találkoznak… – ahogy Pádár Kulcsárt, a Fradi a Cornexit döntötte le
Beállósok, ha találkoznak… – ahogy Pádár Kulcsárt, a Fradi a Cornexit döntötte le
Beállósok, ha találkoznak… – ahogy Pádár Kulcsárt, a Fradi a Cornexit döntötte le
A szünetben Kovács Péter, az MKSZ szakmai igazgatója, az Évszázad magyar kézilabdázója értékelte a látottakat. "Felemás félidő volt – mondta. – A Cornexi átszundikálta az elejét, majd amikor felébredt, akkor a Fradi teljesítménye esett vissza. Úgy tűnik, mindkét együttesnek az európai kupamérkőzése jár a fejében, és ezek a gondolatok olykor elterelik a figyelmet a rangadóról.”
Pádár Ildikó góljára Németh válaszolt, aztán Farkas Ágnes és Sugár remeklései után Tóth Tímea találatával vette vissza a vezetést a Herz-FTC (15–16). Európai kupacsapatokhoz méltó, izgalmas, fordulatos küzdelmet látott a közönség (16–18), és különösen örömteli volt, hogy a remeklő kapusok és a minden hájjal megkent válogatott klasszisok mindent megtettek csapatuk sikeréért, akárcsak a szorgos csapatemberek (20–23).
A Cornexi védekezésében és támadásaiban egyaránt főszerep jutott a parádézó Kulcsárnak, valamint Némethnek és Virincsiknek, akik mindent megtettek, hogy csökkentsék csapatuk hátrányát. Ám Sugár kapus védhetetlennek tűnő lövéseket is hárított, illetve rendre korrigálta társai védekezési hibáit. Farkas Andrea is remekelt, a végjátékban azonban a Fradi valamivel összeszedettebben támadott és hatékonyabban védekezett (21–25). A Cornexi azonban még ekkor sem adta fel, és Virincsik gólja után 23–25-nél kezdődött a hajrá. Benyáts találatával újra háromgólos lett a vendégek előnye, Pádár Ildikó gólja (23–27) pedig eldöntötte a két pont sorsát. Nagy iramú, a hazai NB I-es mérkőzések átlagos színvonalánál lényegesen jobb küzdelmet látott a közönség. A rangadó remek nyitánya volt a felsőházban csatázó élcsapatok éremküzdelmeinek.

Mestermérleg
Pánczél Barabás:
– Ezúttal gyenge volt az átlövőjátékunk, és ez rányomta a bélyegét teljesítményünkre. Ugyanakkor remélem, a héten megkapjuk az ismertetést sportágunk új szabályairól…
Németh András: – Örömteli, hogy szenvedve is tudtunk győzni. Ennél többet talán nem is kell mondani erről a rangadóról.

Szóról szóra

Sugár Tímea:
– A küzdeni tudásunknak köszönhetjük ezt a diadalt. Ezen az úton kell járnunk.
Farkas Ágnes: – Fel tudtunk állni a hullámvölgyből, mert ragyogóan küzdöttünk.
Siti Eszter: – Nagyon akartuk a győzelmet és remek csapatjátékot nyújtottunk.
Farkas Andrea: – Kérem a Fradi-szurkolókat, hogy a továbbiakban is ócsároljanak, mert ez nagyon jót tesz nekem, fantasztikusan feldob…
Németh Helga: – Jobban örültem volna, ha a góljaink megoszlanak játékosaink között.
Kulcsár Anita: – Rosszul kezdtünk, de kijöttünk a hullámvölgyből. A második félidőben viszont erre már nem maradt erőnk, elfáradtunk.
Az állás
1. Dunaferr1010271–20320
2. FTC1174325–30114
3. Győr11524294–28512
4. Cornexi11317289–3047
5. H. vásárhely11317256–2957
6. Esztergom1028233–2804
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik