Már csak emlék a profiélet

A. A.A. A.
Vágólapra másolva!
2003.07.04. 22:29
Címkék
Húsz éven át a magyar és a francia kézilabda élvonalában szerepelt Borsos Attila, de ma már az első osztályú versenyzés nem fér bele a jogászdoktor idejébe.
Borsos Attila (labdával) már edzésre is ritkán jut el
Borsos Attila (labdával) már edzésre is ritkán jut el
Borsos Attila (labdával) már edzésre is ritkán jut el
Borsos Attila (labdával) már edzésre is ritkán jut el
Borsos Attila (labdával) már edzésre is ritkán jut el
Borsos Attila (labdával) már edzésre is ritkán jut el
Az ifjúsági válogatott jobbszélsőjeként 1985-ben a Bp. Spartacusból került az előző évben bajnokságot nyerő Tatabányai Bányász NB I-es csapatába. Az első osztályú mérkőzéseken és az európai kupatalálkozókon nyújtott kimagasló teljesítményének köszönhetően hamarosan bekerült Mocsai Lajos szövetségi kapitány válogatott keretébe, és 182 alkalommal öltötte magára a címeres mezt. Három világbajnokságon (1990, 1993, 1995), a barcelonai olimpián (1992) és a Portugáliában megrendezett első Eb-n (1994) vett részt. Franciaországban kézilabdázott 1992-től (HB Nantes, USAM Nimes, Paris 95, SO Chambery, Lyon HB), és a Nimes, valamint a Chambery csapatával francia bajnok volt.
A francia állampolgárságot is megkapó Borsos Pécsett szerzett jogi diplomája mellé Párizsban és Marseille-ben környezetgazdálkodási és projektmenedzseri oklevelet szerzett, Chamberyben tanított a kereskedelmi egyetemen és dolgozott a ma is résztulajdonában lévő kelet-európai befektetési tanácsadó irodában. Tavaly nevezték ki a francia ONYX környezetgazdálkodási cég magyarországi igazgatójává, vagyis munkája révén ideje nagy részét itthon tölti.

Névjegy

BORSOS ATTILA

Született: 1966. június 16., Budapest
Magassága/testsúlya: 185/85
Posztja: jobbszélsô
Klubjai: Bp. Spartacus, Tatabányai Bányász, HB Nantes, USAM Nimes, Paris 95, SO Chambery, Lyon HB, Carbonex-Tatabánya
Nevelôedzôje: Palásty László
Edzôi: Adorján János, Szabó László, Ajtony Ákos, Kanyó Antal, Boro Golic, Philippe Gardet, Theirry Pereux
Elsô válogatottsága: 1986. november 7., Pécs (Ausztria, 28–18)
Válogatottságai/góljai: 135/299
Legjobb eredményei: olimpiai 7. (1992, Barcelona), vb-6. (1990), vb-11. (1993), Eb-7. (1994), 2x francia bajnok (1991, 2000)
– Ezt a lehetőséget ragadták meg Marosi Lászlóék – mondta Borsos Attila –, és tavaly nyáron megkerestek, hogy volt csapatomnak, az akkor NB I-es újonc Carbonex-Tatabányának segítsek. A legendás Marosit, a klub igazgatóját, valamint a többi tatabányai vezetőt és játékost is jól ismertem, kézilabdázni pedig nagyon szeretek, s persze vállaltam a felkérést. A munkám és a Párizs–Budapest közötti ingázás mellett kevés edzésen vehettem részt, de igyekeztem helytállni. Csapatunk nem vallott szégyent, az ötödik helyen végzett, de a továbbiakban már nem tudom vállalni a játékot.
– Májusban, a bajnokság utolsó fordulójában – amikor Tatabányán Sibalin Jakabbal és Nagy Péterrel együtt ünnepélyesen elbúcsúztatták – a Dunaferr ellen még úgy villogott, mint fénykorában. Nem hamarkodta el a visszavonulást?
– A munkám nagyon lefoglal, sok feladatot ró rám. Edzésre eddig is csak egy-két alkalommal tudtam eljutni hetente. Keddenként viszont továbbra is rúgjuk a labdát Tatabányán az öregfiúkkal, például Marosival, Kontra Zsolttal. De ez ma már az élsporthoz kevés.
– Ahhoz mit szólna, ha más csapat megkeresné?
– Ne keressen, mert biztos, hogy nemet mondok.
– Felesége, a volt válogatott Szabó Edina a székesfehérvári Cornexi-Alcoa női csapatának pályaedzője lett. Hogy alakul ezután a család élete?
– Átmeneti időszakot élünk, mert úgy tűnik, hogy Budapestre költözünk fiainkkal, a 13 éves Olivérrel és a 10 éves Robinnal. A Burget-tó mellett nemrégen elkészült családi házunkat egy időre alighanem bérbe adjuk. Fiaink, akik kitűnően teniszeznek, francia nyelvű iskolában fognak tanulni. Edina eddig kézilabda-szakfelügyelőként dolgozott, és a francia női válogatott technikai igazgatója volt, és ez Athénig biztosan összeegyeztethető a Cornexiben kapott feladatával.
– Eddig ön ingázott Párizs és Budapest között, ezután a felesége teszi?
– Igen, mert megváltozott a helyzet, most én megyek kevesebbet Franciaországba. A sportolással, sportvezetéssel foglalkozó házaspár sorsa pedig már csak ilyen.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik