Egy biztos pont a kapuban

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2003.11.29. 21:49
Címkék
Hatalmas lesz a tét a december 2-án kezdődő horvátországi női világbajnokságon, hiszen a csapatok az érmek mellett a 2004-es olimpián való részvétel jogáért is harcba szállnak. Az első öt helyezett utazhat majd Athénba, s a magyar válogatott célja természetesen nem is lehet más, mint oda eljutni. Mocsai Lajos tanítványai túl vannak a felkészülés javán, s a csapat egyre izgatottabban várja az Elefántcsontpart elleni csáktornyai (Cakovec) rajtot. A lányok mindenképpen szeretnének ott lenni a torna utolsó napján Zágrábban, az éremcsatákon. Sorozatunkban a világbajnokság magyar résztvevőit mutatjuk be.
Pálinger Katalin már megszokta, hogy a születésnapját az éppen aktuális világverseny helyszínén mérkőzéssel ünnepli. Horvátországban a kínaiak elleni kulcsfontosságú csoportmérkőzés napján lesz 25 esztendős a Dunaferr klasszisa, s csapattársai természetesen győzelemmel szeretnék felköszönteni őt. Pálinger egyébként nagyon fiatalon belekóstolt a nagy viadalok légkörébe, s alig 20 évesen már kulcsszerepet játszott a magyar válogatott a hollandiai Európa-bajnokságon szerzett bronzérmében. Nagy részben az ő teljesítményére épül a bajnok dunaújvárosi csapat védekezése, s ahogy klubjában Kiss Szilárd, úgy a válogatottban Mocsai Lajos is bátran számít a kapusra. Pálinger Katalin formája miatt ezúttal sem kell aggódnia a szövetségi kapitánynak, hiszen a bajnokság eddig eltelt szakaszában is hozta a tőle megszokott bravúrokat, s a szakemberek egybehangzó állítása szerint egy átlagos formában védő Pálinger négy-öt gólnyi pluszt jelent az újvárosiaknak. Ha pedig elkapja a fonalat, szinte lehetetlen neki gólt lőni, s nem feledjük: a magyar együttesben ott van rajta kívül Sugár Tímea és az oroszból magyar állampolgárrá lett Sirina Irina. Pálinger gyűjteményében egyébként akad már olimpiai ezüst-, illetve Európa-bajnoki arany- és bronzmedál. Csak világbajnokságról nem tért még haza éremmel, de remélhetően december 14-én ezt a hiányt is pótolja.

Egy emlékezetes pillanata

Pálinger Katalin sorozatos bravúrjairól ódát lehetett volna írni. Rusznacsanko kapus sem tudta védeni Farkas hetesét, aztán újra Pálinger-bravúrnak tapsoltak a szurkolók.
Részlet az NS 1998. december 21-ei számából
Európa-bajnoki bronzmérkőzés, Magyarország–Ausztria 30–24

Névjegy

PÁLINGER KATALIN

Született: 1978. december 6., Mosonmagyaróvár
Magassága/testsúlya: 183 cm/72 kg
Posztja: kapus
Klubjai: Győri Graboplast ETO KC, Dunaferr SE
Nevelőedzője: Róth Kálmán
Edzői: Vura József, Bakos István, Mátéfi Eszter, Kiss Szilárd
Első válogatottsága: 1997. augusztus 22., Delnice (Románia 22–23)
Válogatottsága/góljai: 121/0
Legjobb eredményei: olimpiai 2. (2000); vb-5. (1999), vb-6. (2001), vb-9. (1997); Európa-bajnok (2000), Eb-3. (1998), Eb-5. (2002); EHF-kupa-2. (2003); 2x magyar bajnok; MK-győztes
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik