Visszavágynak a csúcsra

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.08.31. 23:31
Címkék
A legutóbbi szezonban a győriek letaszították a női bajnokság trónjáról a Dunaferrt, így az újvárosi lányok most visszavágásra készülnek, hiszen csak a dobogó legfelső fokán érzik igazán jólmagukat.
A dunaújvárosi drukkerek remélik, Radulovics Bojana ismét a csapat vezéregyénisége lesz a pályán (Fotó: Mirkó István)
A dunaújvárosi drukkerek remélik, Radulovics Bojana ismét a csapat vezéregyénisége lesz a pályán (Fotó: Mirkó István)
A dunaújvárosi drukkerek remélik, Radulovics Bojana ismét a csapat vezéregyénisége lesz a pályán (Fotó: Mirkó István)
A dunaújvárosi drukkerek remélik, Radulovics Bojana ismét a csapat vezéregyénisége lesz a pályán (Fotó: Mirkó István)
A dunaújvárosi drukkerek remélik, Radulovics Bojana ismét a csapat vezéregyénisége lesz a pályán (Fotó: Mirkó István)
A dunaújvárosi drukkerek remélik, Radulovics Bojana ismét a csapat vezéregyénisége lesz a pályán (Fotó: Mirkó István)
Amióta Kiss Szilárd a Duna-parti városban dolgozik, három arany-, két ezüst- és egy bronzérem a csapat bajnoki mérlege. Kétszer a Fradi előzte meg a Dunaferrt, legutóbb pedig a "hatalomátvételre" hoszszú ideje készülő Graboplast ETO-é lett a legfényesebb érem.
A nyári holt szezonban szokatlanul nagy volt a vándorlás a dunaújvárosi együttes háza táján. Alapemberek hagyták abba a játékot, vagy igazoltak külföldre, helyükre válogatott játékosok érkeztek, így aki látta a felkészülés során a csapatot, az sok új (persze nem ismeretlen) arcot fedezhetett fel.

"Nagy változások történtek, sokan távoztak, s jött három új játékos, de nyugodtan ide vehetjük a hosszú sérülés után felépülő Lovász Zsuzsát és Nagy Ivettet is - kezdte Kiss Szilárd, a Dunaferr mestere. - Igyekeztünk érdekessé tenni a felkészülést, s úgy tapasztaltam, a lányok vevők a munkára. Jó a hangulat, annak ellenére is, hogy az elmúlt hét végén nem tudtuk megnyerni a Kulcsár Anita emlékére megrendezett tornát. Gólkülönbséggel előzött meg minket a bajnoki címvédő Győr, de ebben a periódusban nem is feltétlenül az eredmény számít. Örülök, hogy az újonnan igazoltak beilleszkedtek, bár az igazi értékmérőt a tétmérkőzések jelentik majd."

Az elvesztett aranyérem miatt különösen nagy a bizonyítási vágy a Dunaferr játékosaiban, akik szeretnék visszaszerezni az első helyüket. "Mindenképpen motivációt jelent az aranyérem visszaszerzése - folytatta az újvárosiak vezetőedzője. - Főként, hogy nem a pályán vesztettük el a bajnokságot, hiszen a Kulcsár Anita halála miatt elmaradt meccsen adminisztratív okokból fosztottak meg minket két ponttól, s ezért nem indulhattunk első helyről a rájátszásban. Nagy harc lesz az idén, talán a Győr a legnagyobb esélyes, de komolyan kell számolni a Fradival, a Cornexivel és a DVSC-vel is. Nagyon fontos, hogy ki hol hibázik, minden elvesztett pontnak hatalmas jelentősége lesz. A BL-ben selejtezőt kell játszanunk a német bajnok Nürnberg ellen, ami nem könnyű feladat, de mindenképpen szeretnénk ott lenni a főtáblán a legrangosabb kupasorozatban."

Mehlmann Ibolya
Mehlmann Ibolya
Mehlmann Ibolya
A januárban elhunyt Kulcsár Anita emléke előtt már nemzetközi tornával is tisztelgett a klub, s talán már a játékosok is túl vannak a sokkhatáson. "Aki átélte, soha nem felejti Anita halálát és az azt követő időszakot - mondta Kiss Szilárd. - A tavaszi sorscsapások nagyon erős közösséget alakítottak ki, és remélem, ez az erő megmarad az előttünk álló időszakra is. Szeretnénk ugyanis megtartani azt a rangot, amelyet a Dunaferr eddig kivívott magának."

Aki még sokat érhet
A bajnok Győr csapatától érkező balkezes játékosra jelentős szerep vár a jövő újvárosi csapatában. Jobbátlövőként egyelőre Radulovics Bojana mellett szerepelhet, ám Kiss Szilárd számol vele jobbszélsőként is, míg hosszú távon a kétszer is a világ legjobbjának választott klasszis utóda lehet.

Pálinger Katalin
Pálinger Katalin
Pálinger Katalin
További érkezők: Borbás Rita (Győr), Sirina Irina (Győr), Hoffmann Kitti (Bp. Kőbánya-Spartacus), Kovács Angéla (Kiskunhalas - kölcsönből vissza)

Aki még hiányozhat
Személyében a világ egyik legjobb hálóőrét vesztette el a Dunaferr, s ez még akkor is nagy érvágás, ha helyére sikerült megszerezni egy másik klasszist, Sirina Irinát. Pálinger Katalin ugyanis több volt Újvárosban egy "egyszerű" kapusnál, jelenléte biztonságot adott a csapat védekezésének, elképesztő bravúrjai pedig gyakran segítették ki a társakat.

További távozók: Michaela Cracana, Bohus Bea, Pállfy Zsuzsa (visszavonultak), Pigniczki Krisztina (gyermeket vár), Trufán Noémi (Vác) ---- Kapusok 7
NS-vélemény: Pálinger mellett a román Michaela Cracana is elhagyta Dunaújvárost, igaz, Sirina Irinával és a fiatal Hoffmann Kittivel így sem lehet különösebb gond.

Szélsők 8
NS-vélemény: A válogatott Nagy Ivett és Lovász Zsuzsa hosszú kihagyás után tért vissza a nyáron. Ha elérik sérülésük előtti formájukat, újra félelmetes fegyver lehet az indítás.

Belső posztok 8
NS-vélemény: Radulovics, Mehlmann, Ferling, Kindl, Bulath, azaz igazi nehézbombázók várnak bevetésre, ha elkapják a fonalat, nehéz megállítani őket

Beállósok 6
NS-vélemény: Kulcsár Anita halála és Bohus Bea visszavonulása után a Győrből szerződtetett Borbás Ritára és a fiatal Balogh Barbarára vár a feladat, hogy pótolja a klasszisokat

+++
• Még a cserepadon is válogatott játékosok ülnek
• Az elvesztett aranyérem miatt nagy a bizonyítási vágy
• Amióta Kiss Szilárd az edző, dobogónál rosszabb helyen nem végeztek
• Radulovics személyében kétszer is a világ legjobbjának választott vezéregyénisége van

---
• A nagy változások miatt gyakorlatilag új kezdőcsapatot kell kialakítani
• Bohus és Pigniczki személyében a jól bevált 3-2-1-es védekezésből alapemberek estek ki
• Olyan játékosok távoztak, akik nem csak a pályán voltak vezéregyéniségek ---- DVSC (5.)
A legjobb négybe nem fért be, a középmezőnyből viszont kiemelkedett a legutóbbi bajnokságban a Loki. Az idén egyértelműen a felsőházba jutás a debreceniek célja, Bíró Imre csapata a felkészülés végén Bajnokok Ligája-indulók skalpját gyűjtötte be az ukrajnai felkészülési tornán. Kiegyensúlyozott teljesítményre és bravúrokra is szükségük lehet a debrecenieknek, ha ott akarnak lenni az elitben.

Vác (6.)
Alapemberek távoztak a KEK-induló Duna-parti csapatból, főként a gólkirálynő Mátyás Auguszta pótlása tűnik nehéz feladatnak, de hiányozni fog Ilyés, Berta és Moszkovaja is. Az érkezők közül Rábai, Veszeli és a Cornexitől kölcsönkapott ifjú Sterbik tűnik erősítésnek. Hajdu János vezetőedzőnek gondot okozhat a "rövid cserepad" is.

Hódmezővásárhely (7.)
A tavalyi mélyrepülésnél mindenképpen többet vár (és érdemel) a vásárhelyi csapat lelkes szurkolótábora. Alaposan átalakult az együttes kerete, de az már a felkészülési mérkőzéseken kiderült, hogy az előttünk álló szezonban egy sokkal harcosabb Hódmezővásárhelyt láthat majd a publikum. Igaz, első ránézésre gyengébb a játékosállomány, de a lelkesedés sok mindent pótolhat.

Békéscsaba (újonc)
Az NB I/B Keleti csoportjának bajnokáról sokat elárul, hogy a legnagyobb "erősítése" az ügyvezetőként hazatérő Bohus Bea. A lila-fehérek főként saját nevelésű, fiatal játékosokkal vágnak neki a legmagasabb osztálynak, s nem is lehet más céljuk, mint a biztos bentmaradás. Hosszú távon viszont mindenképpen szép jövő előtt áll a csapat - ha sikerül együtt tartani.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik