Mocsai Lajos győzni akar - nem mindenki ért egyet vele

Vágólapra másolva!
2013.01.19. 14:26
null
Mocsai Lajos nem azon morfondírozik, hogy mitévő legyen – mindenképp győzni akar! (Fotó: Action Images, archív)
Szombat este Algéria ellen játssza utolsó vb-csoportmérkőzését Madridban a magyar férfi kézilabda-válogatott. Mocsai Lajos szövetségi kapitány elmondta, nem számolgatnak, mindenképp győzni akarnak. Olvasóink közül azonban többen választanák a vereséggel együtt járó, könnyebbnek tűnő ágat.

A mieink már biztosan ott lesznek a január 21-i barcelonai nyolcaddöntőben, kérdés, hogy a 3. vagy 4. helyen jut-e tovább a válogatott. Az előkelőbb helyezés eléréséhez minimum döntetlent kell elérnie az észak-afrikaiak ellen, és a válogatott ezúttal is győzelemre tör.

„Nem vagyunk hívei semmiféle spekulációnak, Algéria ellen is nyerni szeretnénk – hangsúlyozta Mocsai Lajos szövetségi kapitány. – Csapataimmal mindig is a győzelemre törtem, ezúttal sem lesz másképp.”

„Nem számolgatunk, annak semmi értelme – folytatta a kapitány. – A C-csoportból kapható gárdák között kicsi különbségeket lehet felfedezni. Algéria ellen már továbbjutóként, tehát nyugodtan, taktikusan játszhatunk, és majd meglátjuk, melyik együttessel hoz össze bennünket a sors. Az Eb-ezüstérmes szerbek elleni mérlegünk kedvező, de erre nem lehet alapozni; a lengyeleket és a szlovénokat óriási erővel fűti a bizonyítási vágy, miután Londonról lemaradtak.”

A spanyolok elleni találkozó tanulságaira visszatérve, Mocsai Lajos a pozitívumokról és a neki nemigen tetsző jelenségekről is beszélt.

„Szemlátomást szervezettebbé vált a játékunk, amit az is bizonyít, hogy egyre hosszabb ideig tudunk egy-egy mérkőzésen belül magas színvonalon kézilabdázni, valamint a fittségi állapotunk is sokat javult, a speciális regenerációs programunknak köszönhetően – mondta. – Gondjaink forrása, hogy a klubokban is leterhelt játékosok mindössze hat közös edzésen vehettek részt a vébé előtt, a rövid felkészülési idő miatt nem tudtunk a megszokott módon, alaposan felkészülni. A különböző stílusú támadó- és védőkapcsolatok, játékelemek begyakorlására is kevés volt az időnk. A magyar válogatott csak az átlag fölötti kohézióval, igazi csapatteljesítménnyel tud eredményt elérni, a nemzetközi élmezőnyben csak jól összeszokott együttessel állhatjuk meg a helyünket.”

Játékosai egyéni teljesítményéről rövid összefoglalót mondott a kapitány. Szerinte az ismert okok miatt akadnak hullámzó színvonalon kézilabdázók a formálódó csapatban, amelynek látja a szerkezeti hiányosságait.

„Bízom benne, hogy a rendkívül korrekt hozzáállással, nagyon ambiciózusan, jó mentalitással készülő és játszó kerettagok formája és küzdőképessége folyamatosan javul a továbbiakban. Erre minden poszton van lehetőség” – szögezte le.

OLVASÓINK JELENTŐS RÉSZE FELADNÁ A MAI MECCSET
Korábbi hírünkben szavazásra bocsátottuk, hogy olvasóink feladnák-e az Algéria elleni meccset annak érdekében, hogy negyeddöntőbe jutás esetén könnyebb ágra kerüljünk. Néhány óra eleteltével a szavazók 43 százaléka vélte úgy, hogy érdemesebb lenne vereségre játszani. A másik két, a vereséget kizáró opcióra 38, illetve 17 százalék jutott. A szavazást még nem zártuk le.

A magyar válogatott a legjobb 16 között a Lengyelország, Szerbia, Szlovénia hármas valamelyikével találkozik majd, és az is látszik, hogyan alakulhat a folytatás, ha a nyolcaddöntőt sikerrel vesszük.

Ha a mieink nem kapnak ki Algériától, nyolcaddöntős sikerük esetén a Dánia–Tunézia párharc továbbjutója vár rájuk, ha viszont veszítenek az afrikai csapattal szemben (és így csoportnegyedikek lesznek), akkor a reménybeli nyolcaddöntős diadal után az Oroszország–Brazília mérkőzés győztesével küzdenének meg az elődöntőbe jutásért.

A válogatott az Algéria elleni, utolsó csoportmérkőzés előtt pénteken pihenőnapot tartott, a játékosok a Bernabéu-stadion megtekintésével „kapcsolódtak ki” a világbajnoki terhelés közepette, majd este szurkolói találkozón vettek részt.

A mérkőzés napján viszont az ellenfélről készült felvételek elemzése mellett Mocsai Lajos szövetségi kapitány délelőtt edzést is vezényel a játékosoknak a kézilabdacsarnokban. A korábban kisebb sérüléssel bajlódó Szöllősi Szabolcs (az ujja fájdult meg) és Schuch Timuzsin (a jobb válla rendetlenkedett) teljesen egészséges, az előbb megfázással, majd egy-két nap elteltével inkább már vírusfertőzéssel kezelt Császár Gábor állapota is javult. A szakmai stáb tájékoztatása szerint az irányító röviden lehetőséget kap majd Algéria ellen, hogy játékban maradjon.

A D-csoportban nem csak a magyar szurkolók számolgatnak a csoporton belüli helyezés következményeivel: Franciaország Németországtól elszenvedett váratlan veresége felülírta a várakozásokat, így a mieinket is magában foglaló szextett élen álló alakulatainak, Spanyolországnak és Horvátországnak is új helyzettel kell szembenéznie.

Mindeddig úgy tűnt, a csoport győztese a nyolcaddöntőben könnyű ellenfelet kap (Szaúd-Arábiát vagy Fehéroroszországot), és aztán a szintén verhetőnek tűnő Németország–Izland párosítás győztesét. A németek meglepetéssikerével azonban a D csoport első helyezettje már a negyeddöntőben összefuthat a legnagyobb ellenfélnek vélt franciákkal. „Ez itt a dilemma: ha nyersz, nehezebb párosítással lehet eljutni a döntőig, míg ha veszítesz, vagy Spanyolország esetében akár döntetlent játszol, simább az utad az aranymeccsig" – írja a spanyol Marca, amely ugyanakkor biztosra veszi, hogy a „hispánok” (ez a kézilabdacsapat új beceneve) győzelemmel zárják majd a csoportküzdelmeket a „báránybőrbe bújt”, „Magyarországnál keményebb és erősebb” horvát válogatott ellen.

HARSÁNYI GERGELY NAPLÓJA

Január 19., szombat

„A stáb péntekre szabadnapot adott a csapatnak, ami így a világbajnokság közepén jól is esett mindnyájunknak. Végre hosszabban is ki tudtunk mozdulni: ellátogattunk a Real Madrid szentélyébe, a Santiago Bernabéu Stadionba. Sokan tudják rólam, hogy imádok focizni (inkább játszani, mint nézni szeretem ezt a sportágat is), és ha már választani kell, Spanyolországban inkább a Barcelonáért szorítok. Ezzel együtt számomra is nagyon érdekes volt látni, hogy a nagy múltú madridi klub milyen sokat tesz a hagyományok ápolásáért, a dicső múlt bemutatásáért.”

Harsányi Gergely naplóját itt olvashatja!

SZAVAZÁS

Ön szerint érdemes lenne taktikai okokból vereségre játszani Algéria ellen?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, SPANYOLORSZÁG
CSOPORTKÖR, 5. (UTOLSÓ) FORDULÓ
C-CSOPORT (Zaragoza)
Fehéroroszország–Szaúd-Arábia 15.45
Lengyelország–Dél-Korea 18.00
Szerbia–Szlovénia 20.15
A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szlovénia 4 4 118–99 +19 8
2. Lengyelország 4 3 1 101–85 +16 6
3. Szerbia 4 3 1 119–95 +24 6
4. Fehéroroszország 4 1 3 102–105 –3 2
5. Szaúd-Arábia 4 1 3 80–112 –32 2
6. Dél-Korea 4 4 91–115 –24 0
D-CSOPORT (Madrid)
Egyiptom–Ausztrália 16.45 (Tv: Sport1)
Spanyolország–Horvátország 19.00 (Tv: Sport1)
Magyarország–Algéria 21.15 (Tv: Sport1)
A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 4 4 135–71 +64 8
2. Horvátország 4 4 121–74 +47 8
3. MAGYARORSZÁG 4 2 2 118–94 +24 4
4. Algéria 4 1 1 2 97–97 0 3
5. Egyiptom 4 1 3 91–109 –18 1
6. Ausztrália 4 4 52–169 –117 0
A TOVÁBBI MENETREND
NYOLCADDÖNTŐ
Németország–Macedónia 2013. 01. 20 Barcelona
Dánia–Tunézia 2013. 01. 20 Zaragoza
Izland–Franciaország 2013. 01. 20 Barcelona
Brazília–Oroszország 2013. 01. 20 Zaragoza
C1–D4 2013. 01. 21 Barcelona
D1–C4 2013. 01. 21 Zaragoza
D3–C2 2013. 01. 21 Barcelona
C3–D2 2013. 01. 21 Zaragoza
NEGYEDDÖNTŐ
2. nyolcaddöntő győztese – 7. nyolcaddöntő győztese 2013. 01. 23 Barcelona
3. nyolcaddöntő győztese – 6. nyolcaddöntő győztese 2013. 01. 23 Zaragoza
1. nyolcaddöntő győztese – 8. nyolcaddöntő győztese 2013. 01. 23 Barcelona
4. nyolcaddöntő győztese – 5. nyolcaddöntő győztese 2013. 01. 23 Zaragoza
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik