Létesítmény: hivatalosan is megnyitották az új budapesti arénát! – fotók, videó

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2021.12.16. 15:58
Kevesebb mint egy hónappal a januári, magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság rajtja előtt hivatalosan is átadták a budapesti multifunkcionális arénát, amelyet az esti főpróba során a szurkolók is birtokukba vehettek. 
Átadták az új budapesti arénát (Fotók: Árvai Károly)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Átadták az új budapesti arénát (Fotók: Árvai Károly) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Óriási ünnepnap ez a magyar és az európai kézilabdasport életében” – jelentette ki köszöntőjében Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke, hozzátéve, hogy amikor 2018-ban Glasgow-ban elnyertük a rendezés jogát, még bele sem mert gondolni, mit fog jelenteni ez a létesítmény a hétköznapok során.

Most itt állva elmondhatjuk, megérte a sok lobbi és küzdelem. Minden magyar büszke lehet rá, és az ország erejét mutatja, hogy felépítettük Európa egyik legmodernebb arénáját” – folytatta a sportvezető, kiemelve, hogy a januári Eb miatt szimbolikusan 20 022 fő befogadására alkalmas csarnoknak csak a felső karéján több ülőhely van, mint a Papp László Sportarénában, és összesen 26 sportág űzhető benne.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter rámutatott, a szervezőkkel együtt tisztában voltak vele, hogy a rendezéshez határidőre meg kell építeniük a vidék és az ország legnagyobb csarnokát. A Pick Aréna múlt heti átadása után most a budapesti aréna főpróbájára került sor, a létesítménytől azt várják, a nemzetközi sportrendezvények mellett a turizmusban és idegenforgalomban is fellendülést hoz.

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)

A 245-szörös válogatott Kökény Bea a magyar női kézilabdázás nevében mondott köszönetet az új csarnokért. Felidézte az 1995-ös, Körcsarnokban lejátszott vb-elődöntőt, ahol a norvégok elleni siker során még a csilláron is lógtak szurkolók. Sajnálatát fejezte ki, hogy pályafutása során ekkora arénában nem volt lehetősége pályára lépni, de januárban nagyon fog szorítani a férfiválogatottnak, hogy beteljesítse az álmait.

A 179-szeres válogatott Éles József kicsit zavarban volt, ugyanis nem beszélt még ekkora közönség előtt. Ugyan többször is elpróbálta a mondandóját, de amikor meglátta az arénát, mindent elfelejtett. „Ilyen szépséget még nem láttam, ezért elkezdtem irigykedni. Azzal nyugtatom magam, hogy az első meccsen mégiscsak ott leszek az All Star-találkozó miatt.”

A többi sportágat az olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, Faragó Tamás, a Nemzet Sportolója, a Pólósok pólósa képviselte. „Stílus, érték, tartalom. Így tudnám megfogalmazni, hogy mit jelent ez a csarnok mondta Faragó, majd a beszéde végén kijelentette: – A sport állandó értéket képvisel: merjünk álmodni, merjünk nagyok lenni, és legyünk büszkék, mert van mire!”

Az első gól az új csarnokban (Fotó: Árvai Károly)
Az első gól az új csarnokban (Fotó: Árvai Károly)

Michael Wiederer, az európai szövetség elnöke viccesen megköszönte, hogy a bejátszásokban nem az ő karrierjéből, a nyolcvanas évekből mutattak felvételeket.

Mindig öröm Magyarországra jönni a kézilabda miatt, de ez egy különleges alkalom. Egy vonzó létesítmény átadását ünnepeljük, főleg ha elképzeljük a hangulatot telt házzal. A mi sportágunkban a nézők lelkesedése különös jelentőséggel bír” – jegyezte meg az EHF első embere, aki ezután egy „Köszönöm” kíséretében átadta a torna labdáját Mikler Rolandnak, a magyar válogatott kapitányának.

Tőle Éles, majd Kökény kapta az „indítást”, ezután a Kézisek kézise, Gódorné Nagy Marianna fogadta a passzt, míg az első gólt az új csarnokban a huszadik század legjobb magyar kézilabdázója, Kovács Péter dobta.

ÍGY SZÜLETETT MEG AZ ELSŐ GÓL

A nemzeti színű szalagot előtte Kocsis Máté mellett Gulyás Gergely, Kökény Beatrix, Éles József és Faragó Tamás vágta át.

Balról jobbra: Éles József, Kocsis Máté, Kökény Bea, Faragó Tamás és Gulyás Gergely (Fotó: Árvai Károly)
Balról jobbra: Éles József, Kocsis Máté, Kökény Bea, Faragó Tamás és Gulyás Gergely (Fotó: Árvai Károly)

Az esti programban először népesült be a csarnok, a férfi All Star-mérkőzés szünetében a magyar férfiválogatott tagjait is köszöntötték. Gulyás István együttese csütörtökön kezdte meg a közvetlen felkészülést az Eb-re, ahol január 13-án Hollandiával találkozik – remélhetőleg 20 ezer magyar szurkoló biztatása mellett

BEIKTATTÁK A MAGYAR KÉZILABDA HÍRESSÉGEK CSARNOKA ALAPÍTÓ TAGJAIT
Férfi játékosok:
Kovács Péter, Nagy László, Varga István, Pérez Carlos, Bartalos Béla, Éles József, Marosi István, Marosi László, Kovács László, Fenyő András, Iváncsik Mihály
Női játékosok:
Gódorné Nagy Marianna, Görbicz Anita, Sterbinszky Amália, Kökény Beatrix, Radulovics Bojana, Pálinger Katalin, Farkas Ágnes, Elekné Rothermel Anna, Csíkné Horváth Klára, Siti Beáta, Kulcsár Anita
Edzők: Török Bódog
Sportvezetők: Vanyus Attila

Beiktatták a Hírességek Csarnoka alapító tagjait (Fotó: Árvai Károly)
Beiktatták a Hírességek Csarnoka alapító tagjait (Fotó: Árvai Károly)

Az 50 ezer négyzetméter alapterületű létesítmény építése 27 hónappal ezelőtt kezdődött. A 24 csapatos kontinenstornán január 13. és 30. között 65 mérkőzést játszanak Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Kassán és Pozsonyban. A magyar válogatott a B-csoportban 13-án 20.30-tól Hollandiával, 16-án 18 órától Portugáliával, majd 18-án 18 órától Izlanddal találkozik az új népligeti csarnokban. Mind a hat négycsapatos csoportból az első két helyezett jut a középdöntőbe, onnan pedig az első kettő kerül az elődöntőbe. Az új aréna az egyik középdöntős csoportnak, majd az elődöntőknek, a döntőnek és a helyosztóknak is otthont ad.


(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik