Támadnak a trónfosztók

SAHIN TÓTH RÓBERTSAHIN TÓTH RÓBERT
Vágólapra másolva!
2003.09.04. 22:38
Címkék
Nem a szerb szimpatizánsokat kívánjuk heccelni, pusztán a tényt rögzítjük: Jugoszlávia bizonyosan nem nyer Európa-bajnokságot Svédországban! A kérdés már csak az: megteszik-e ezt a szerb-montenegróiak? Az 1987-es görög siker óta mindössze kétszer fordult elő, hogy nem a "plávik szerezték meg a kontinensbajnoki aranyérmet, s e tény már önmagában felér egy esélylatolgatással.
Egymás ellen a trónkövetelôk vezérei: Gasol (balra) Nowitzkival küzd a labdáért
Egymás ellen a trónkövetelôk vezérei: Gasol (balra) Nowitzkival küzd a labdáért
Egymás ellen a trónkövetelôk vezérei: Gasol (balra) Nowitzkival küzd a labdáért
Egymás ellen a trónkövetelôk vezérei: Gasol (balra) Nowitzkival küzd a labdáért
Egymás ellen a trónkövetelôk vezérei: Gasol (balra) Nowitzkival küzd a labdáért
Egymás ellen a trónkövetelôk vezérei: Gasol (balra) Nowitzkival küzd a labdáért
Mindazonáltal alighanem kijelenthető, ilyen nehéz helyzetben még sosem volt a címvédő; és itt most nem elsősorban Vujosevics kapitány együttesének pocsékul sikerült felkészülési meccseire célzunk.
Sokkal inkább arra, hogy különböző okok miatt sztárok egész sora mondta le a szereplést, s noha klasszisokban déli szomszédainknál nincs hiány, a lista túlságosan hosszú ahhoz, hogy Sztojakovicsék biztosra mehessenek. Divac, Tomasevics, Tarlacs, Rebracsa, Bodiroga, Milicsics, Krisztics, hogy csak a legnagyobb hiányzókat említsük. Vujosevics figyelmeztetett is, a "maradéktól” nem feltétlenül lehet elvárni, hogy végigverje Európát, ugyanakkor az is igaz, hogy ahol olyan vezéregyéniségek pattogtatnak, mint Jarics, Gurovics, Koturovics vagy éppen a sacramentói Sztojakovics, ott nem szabad elvetni a siker lehetőségét.
Még akkor sem, ha trónfosztási szándékukat többen is bejelentették. Ott van mindjárt a szerbekkel együtt a C-csoportban helyet kapó Spanyolország, amely NBA-s centerére, Gasolra, valamint az öreg kontinensen szereplő klasszisaira (Garbajosa, Navarro, De La Fuente, Herreros) építve sokáig juthat.
A csoportbeosztás
A-csoport:
Bosznia-Hercegovina, Franciaország, Olaszország, Szlovénia. B-csoport: Németország, Izrael, Lettország, Litvánia. C-csoport: Oroszország, Szerbia-Montenegró, Spanyolország, Svédország. D-csoport: Horvátország, Görögország, Törökország, Ukrajna
(A négy csoportgyôztes a legjobb nyolc közé jut, ahová a kvintettek második, illetve harmadik helyezettjei egymás elleni mérkôzésen juthatnak be. Innentôl egyenes kieséssel folytatódik az Eb.)

A 32. Európa-bajnokság végeredménye
Európa-bajnok: Jugoszlávia
, 2. Törökország, 3. Spanyolország, 4. Németország, 5. Oroszország, 6. Franciaország, 7. Horvátország, 8. Lettország, 9. Görögország, 10. Izrael, 11. Olaszország, 12. Litvánia, 13. Bosznia-Hercegovina, 14. Észtország, 15. Szlovénia, 16. Ukrajna

A legutóbbi 10 Európa-bajnok
1983: Olaszország. 1985: Szovjetunio. 1987: Görögország. 1989: Jugoszlávia. 1991: Jugoszlávia. 1993: Németország. 1995: Jugoszlávia. 1997: Jugoszlávia. 1999: Olaszország. 2001: Jugoszlávia

Tv, internet
A Sport1 az Eb második hetének összecsapásait élôben közvetíti, míg az ARD, illetve a ZDF a német válogatott valamennyi találkozóját egyenesben sugározza. A világháló szerelmeseinek elsôsorban a kontinensbajnokság hivatalos oldalát (www.eurobasket2003.com), valamint a számtalan információt tartalmazó www.fibaeurope.com portált ajánljuk.
Ismerve a varázslatos Nowitzkit, bátran kijelenthető, hogy még inkább egy személyre alapoz egy másik aranyesélyes, jelesül a tíz esztendővel korábbi kontinensgyőztes Németország. A germánok zsáknyi pénzt fizettek ki azért, hogy a Dallas csillaga ott lehessen Svédországban (a német szövetségnek elképesztő összegű biztosítást kellett kötnie a játékosra), s minthogy Nowitzki társai – így Demirel, a Barcelonával Euroligát nyert Femerling vagy a berlini Pesic – sem ügyetlenek (sőt…), a legutóbbi két világversenyen elért remeklésnek folytatása következhet.
E fenti két egyletnek nemcsak a szerbekkel, hanem az elképesztően erős középmezőnnyel is meg kell küzdenie. Kiváló gárdát állít ki az olasz, a legutóbbi ezüstérmes török, az orosz, a litván, a horvát vagy a legutóbbi olimpián legjobb európai egyletként a második helyen zárt francia válogatott, és akkor még nem esett szó a fiatal, de roppant tehetséges görögökről. A hellének – szinte hihetetlen – 1989 óta nem értek el a dobogóig, a tesztmeccsek eredményei legalábbis arra engednek következtetni, hogy megtörhet az átok (az olaszokat például idegenben verték meg csaknem húsz ponttal).
A többiek? Izrael, úgy hírlik, volt jobb, Szlovénia legutóbb csúfosan leszerepelt (15. hely), Ukrajna, Bosznia-Hercegovina és a házigazda Svédország pedig egy-egy győzelemmel is beérné. Nem esett szó a roppant erős Kambala vezérelte lettekről, akik a mieinkkel azonos selejtezőcsoportban szerepeltek, s akik helyett egy hangyányival nagyobb odafigyeléssel most talán a magyarok is ott lehetnének a messzi északon. Nem éppen lélekemelő, a ’99-es Eb-szereplés óta már a második olyan Eb kezdődik pénteken, amelyről hiányzik Magyarország.
Csak nehogy újra harminc évig tartson a szünet…

Sztárkavalkád Nowitzkitól Sztojakovicsig


Két éve Sztojakovics volt a legjobb
Két éve Sztojakovics volt a legjobb
Két éve Sztojakovics volt a legjobb
Két esztendeje Törökországban nemcsak az Eb-érmekért, hanem a torna legjobbjának járó díjért is ádáz csata dúlt, e versenyt végül az akkor még jugoszlávként emlegetett Predrag Sztojakovics nyerte a legjobb dobó, Dirk Nowitzki előtt. A Dallas német sztárja hiába dobott meccsenként csaknem 29 pontot, a teljesítmény egészét tekintve jobbnak választották nála az ugyancsak NBA-ben pattogtató Sztojakovicsot. Rögtön egy jó hír: e két világsztár ott lesz Svédországban is, ám igencsak hajtaniuk kell, ha újfent bejelentkeznek a legjobbnak járó MVP elismerésért. Noha előre megmondani aligha lehetne, ki, mire lesz képes, néhány klasszisról külön is említést tennénk, nem lenne meglepő, ha közülük kerülnének ki a legjobbak. Ott van mindjárt a pimaszul fiatal spanyol nagymenő, Pau Gasol, a Memphis centere. A 23 éves, 214 centis óriásban joggal bízhatnak a spanyolok, Gasol vitathatatlan vezér, akárcsak Hidayet Türkoglu, a török válogatott erőcsatára. A San Antonio kosarasa kemény feladatot kapott, a társaival a két esztendővel ezelőtti ezüstöt kellene megvédenie. Nem lesz könnyű, mint ahogy nehéz az oroszok helyzete is, még szerencse, hogy a csapatban ott a 22 éves Andrej Kirilenko, aki mát Törökországban is csaknem 20 pontig jutott meccsenként, s azóta – hála a Utahban szerzett rutinnak – csak jobb lett. San Antonióból ruccant át Európába az ifjú francia, Tony Parker is, aki az idén aranygyűrűt nyert az NBA-ben. Természetesen az öreg kontinensen is kosarazik számtalan klasszis, mi ezúttal az őserő, a lett Kaspars Kambala nevét említenénk, aki ősztől a Real Madrid mezét húzza magára, addig azonban még fontos tennivalói akadnak Európa másik felén. A 2001-es All-Star-együttes: Sztojakovics, Bodiroga (jugoszláv), Kutluay (török), Gasol, Nowitzki.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik