Szépen indult, csúnyán zárult

SAHIN TÓTH RÓBERTSAHIN TÓTH RÓBERT
Vágólapra másolva!
2005.09.09. 00:37
Címkék
A mozdulat ismerős: Dávid-kosár, Gulyás-gól, Dávid-tempó, Gulyás-találat. Így indult. Már több mint nyolc perce tartott az Eb-pótselejtező előtti utolsó felkészülési mérkőzés, amikor Kálmán triplája megtörte a jeget, vagyis betalált a mezőnysor egyik tagja is. Ezt megelőzően 11 pontot dobott a centerkettős, és kezdetben rendre vezetést ért a nagy duó egy-egy kosara.
Pedig a szlovénok bevetették az összes nagyágyújúkat: ott volt a kezdő ötösben a Panathinaikosz varázslatos karmestere, Lakovic, valamint a két NBA-aranyérmes, Udrih és Nesterovic is. S hogy egy héttel az Európa-bajnokság előtt nem is vették félvállról a meccset a szomszédok, arra a legjobb példa, hogy Németh és Fodor ziccerénél is úgy rohantak vissza (és úgy szabálytalankodtak…), ahogy csak éles meccsszituációkban szokás.

Kifejezetten jól játszott a magyar válogatott, és a második felvonás elején már kilenc ponttal tartott előbbre. A centersor mellett Fodor teljesítménye érdemel kalapemelést, a körmendi születésű hátvéd nyolc pontot szorgoskodott össze a második etapban. Egy másik szlovén NBA-menő, a New Orleans-i Nachbar pedig 13-at, és ezennel át is térhetünk a házigazdák feltámadásának ecsetelésére. Beindult Lakovic is, magyar oldalon pedig megállt a tudomány, és bizony a tíz eladott labda sem igazán segítette elő az előrehaladást. Fájdalom, rohamosan nőtt a szlovén előny, és ekkor még nem is sejtettük, hogy röviddel a nagyszünet után szakadékká nő a különbség. Még leírni is szörnyű: 10-0-s rohammal nyitott a legalább két sebességi fokozattal feljebb váltó vendéglátó. Magyar oldalon nyoma sem volt már az első 17 perc szervezettségének, míg odaát a cserék is egyre inkább villogni kezdtek. Meszlényi csapata 30 perc alatt jutott el addig, amíg a szlovénok két negyed alatt, mindez annyit jelentett, hogy 28 pontos hazai előnnyel indult az utolsó felvonás. A magyar zóna megsemmisítése a világ legtermészetesebb dolga volt a vendéglátóknak, másként: Nachbar és Lakovic tripláival feltartóztathatatlanul száguldott az ellenfél.

A vége már csúnya volt, Szlovénia fél gőzzel is oktatott, mi pedig leszögezhetjük, ezer szerencse, hogy vasárnap nem a szlovén együttes, hanem Csehország lesz a rivális…

A piros mezes Báder Márton számára ismerôs lehetett a szlovén örnyezet, ettôl még azonban neki is meggyûlt a baja a labdával (Fotó: Meggyesi Bálint)
A piros mezes Báder Márton számára ismerôs lehetett a szlovén örnyezet, ettôl még azonban neki is meggyûlt a baja a labdával (Fotó: Meggyesi Bálint)
A piros mezes Báder Márton számára ismerôs lehetett a szlovén örnyezet, ettôl még azonban neki is meggyûlt a baja a labdával (Fotó: Meggyesi Bálint)
ALES PIPAN, Szlovénia szövetségi kapitánya
Nagyjából ilyen mérkőzésre számítottam. A védekezésünk egészen elfogadható volt, támadásban viszont még javulnunk kell az Európa-bajnokságig. Nem hiszem, hogy a vereséggel a magyar válogatott esélytelenebb lenne a pótselejtezőben akár az izraeli, akár a cseh csapatnál. Én mindenesetre sok sikert kívánok Magyarországnak.

MESZLÉNYI RÓBERT, Magyarország szövetségi kapitánya
Egy félidőn keresztül nagyon jól játszottunk. A folytatásra elfáradt a csapat, ebben biztosan benne volt az is, hogy nyolc órát buszoztunk Szlovéniába. Az ellenfél nagyon beindult a harmadik negyedben, és eldöntötte a mérkőzést.

---- D ---- D
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik