Női kosár: a szekszárdiak már az Euroliga bűvöletében

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2021.08.26. 12:03
Az Atomerőmű KSC három új játékossal, de a régi céllal kezdte meg a felkészülést a 2021-2022-es évadra, amelynek legfontosabb kihívását a női elitligába jutás jelenti.
Bálint Réka (balra) minden rutinjával segíti a fiatal Mányoky Rékát (Fotó: Tolénai Népújság/Mártonfai Dénes) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Bálint Réka (balra) minden rutinjával segíti a fiatal Mányoky Rékát (Fotó: Tolénai Népújság/Mártonfai Dénes) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

Amikor a feltűnően jókedvű Djokics Zseljko megérkezett az Atomerőmű KSC Szekszárd szerda délelőtti edzésére, azonnal körbepacsizta a stábját, aztán a szerb Nikolina Miliccsel váltott néhány szót anyanyelvén. A vezetőedző az eligazításnál vicceset mondhatott, mert mindenki nevetett az első mondata után, kivéve Krnjics Szarát, aki nem volt jelen, ugyanis orvosi vizsgálat miatt igazoltan hiányzott. A bemelegítést követő technikai gyakorlatokon Studer Ágnes, a csapat és a magyar válogatott első számú irányítója még elég óvatosan mozgott, nem véletlen, három hónapja műtötték meg a bokáját, de amikor megkapta párját, Leslie Vorpahlt, már szinte teljes energiával végezte a feladatokat.

STUDER ÁGNES
A bokámat jónak érzem, az operáció jól sikerült, ezután szinte már csak rajtam múlik, mikor térhetek vissza. Még gyógy­tornászhoz járok, de szerdán beálltam csapatedzésre, aminek a végére elfáradt a lábam, ám úgy érzem, a Sió-kupán néhány percet már tudok játszani.

Az új amerikai karmesteren látszik, nagyon élvezi, hogy Szekszárdon játszhat, hatalmas lelkesedéssel dolgozott, de ez alapból elmondható az összes játékosról.

Djokics a tréning közben többször szót váltott Miliccsel, s amikor az öt a négy elleni játék során a középjátékos csapatvédekezésben nem úgy helyezkedett, ahogy kellett volna, szerbül külön elmagyarázta neki, Szekszárdon hogyan kell ezt jól csinálni.

„Iszonyatosan fáradt vagyok, tegnap érkeztem tizenöt órás repülőutat követően, most meg nyomom a teszteket... De a jelenlegi nehézségek ellenére is nagyon örülök, hogy újra itt vagyok” – mondta Goree Cyesha a csapat honosított amerikai, a magyar válogatottban is szereplő magasbedobója, aki csak két napja érkezett meg az Egyesült Államokból, így külön feladatokat kapott. Nem úgy Bálint Réka, akit a nyáron „előléptettek”.

NIKOLINA MILICS

Ambiciózus klubhoz érkeztem, amely az előző években topcsapattá vált Magyarországon, és az Európa-kupában is bronzérmet szerzett. Megtisztelő, hogy együtt dolgozhatok Djokiccsal, akit régóta ismerek, és tudom, ugyanúgy a kemény munkában hisz, ahogy én. A közeg és a környezet fantasztikus, a klubnál mindennap a maximumot nyújtja mindenki, ilyen körülmények közepette szeretek kosárlabdázni. Szerintem jó esély van az Euroliga csoportkörébe kerülni, a minőség megvan, ami ehhez a szinthez kell. Persze ezt a pályán is bizonyítani kell majd a minitornán.

„Helyettes voltam az előző években, most én vagyok a csapatkapitány. Eddig is jellemző volt rám, hogy mindenkinek segítek, különösen a fiataloknak. A célok változatlanok, nekifutunk az Euroligának, bízom is benne, hogy harmadik nekifutásra sikerül, először erre kell fókuszálni” – mondta a saját nevelésű játékos, aki Theodoreán Alexandra távozása után került új pozícióba.

A tolnaiak (akik augusztus 31. és szeptember 2. között a hazai rendezésű 52. Sió-kupán méretik meg magukat) korábban kétszer (2017, 2018) indultak az Euroliga-selejtezőben, de egyik esetben sem tudtak bekerülni a csoportkörbe. Idén Sepsiszentgyörgyön próbálkozhatnak szeptember 21–23. között, egy minitornán (a győztes jut tovább) a török Kayserivel és a házigazdával mérkőznek.

A sztárigazolásnak számító Nikolina Milics, aki a Salamancából érkezett, amellyel spanyol bajnoki címet, spanyol Szuperkupát és Euroliga-ezüstérmet is nyert, jól mozgott új együttesében, a 27 éves szerb center már most fantasztikus fizikai állapotban van, alighanem sokat edzett a nyáron. A csapat szokás szerint nagyon egységes, ez a védjegyévé vált az elmúlt években, s erre példát is láttunk a tréning során: amikor az egyik alkalommal a feladatok közötti szünet utáni összetartásra csak lazán odaintett a zsűriasztalnál tevékenykedő Iszidora Vasziljevics erőnléti edző és Darko Antics fizioterapeuta, Djokics határozott kiáltással jelezte, a távolmaradók is fáradjanak a körbe, és újrázást kért, mert ugye egységben az erő, és az ördög is a részletekben lakozik...

ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD
Érkezett: Mányoky Réka (Csata), Nikolina Milics (szerb; Salamanca, spanyol), Leslie Vorpahl (amerikai, PINKK)
Távozott: Renczes Rebeka (Albuquerque Egyetem, amerikai), Maja Skorics (szerb; ?), Szabó Fanni (Cegléd), Theodoreán Alexandra (TFSE-MTK), Vincze Nikolett (PINKK), Zele Dorina (Csata)
Edző: Djokics Zseljko (szerb-magyar)

„Hetedik idényemet kezdem Szekszárdon, de most olyan izgatott vagyok, mint az első előtt. Újra Euroliga-selejtezőt játszhatunk, bízunk benne, ezúttal már sikerül. Megpróbáljuk elkerülni, hogy évad közben olyan jellegű sérülés akadályozzon minket, amit már a nyáron előre lehetett volna látni, erre példa, hogy irányítót kellett cserélnünk, Aaryn Ellenberg egy nap után távozott, ami nem jött jól. Vorpahl jó ember, menet közben pedig kiderül, nálunk milyen játékos” – mondta Djokics, aki reméli, a gyakran használt szólás, a „három a magyar igazság” idén a Szekszárdra is igaz lesz.

MÁNYOKI RÉKA
– Szintet lépett, érzi ezt a munkán is?
– Eléggé érzem. A Szekszárd magyar topcsapat, minden edzésen tapasztalom, de erre számítottam is. Állok elébe a kihívásoknak, nem riadok vissza a pluszmunkától sem. Nyilván vannak még hibák, de igyekszem folyamatosan javítani.

– Nehéz lesz elsajátítani a játékrendszert?
– Talán azért nem, mert már a nyár elején csatlakoztam a csapathoz, és együtt dolgoztam a többiekkel, ez megkönnyítette a dolgomat. Érkeztek új játékosok is, lesznek változtatások a rendszerben, de igyekszem a legjobbamat nyújtani már most is.

– A nyáron a felnőttválogatottban is bemutatkozott. Milyen tapasztalatokat szerzett?
– Hatalmas élmény volt, nagyszerűen éreztem magam, sok újat tanultam ott is, szélesedett a repertoárom. Segítőkész, kedves közeg fogadott.

– Budapest után most egy vidéki, kisvárosi életre készülhet. Ezt hogyan kezeli?
– Székesfehérvári vagyok, nem idegen nekem ez az élet­stílus. Budapest néha sok tud lenni, a tömeg, a nyüzsgés, a forgalom, örülök, hogy ebből kiléphettem.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik