Férfi kosár: Mi vesztettük el a meccset, nem a Barca nyerte meg – Hanga

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.02.23. 10:53
null
Hanga Ádám akcióban (Fotók: Imago Images, AFP)
Hanga Ádám, a Real Madrid kosárlabdacsapatának magyar klasszisa úgy érzi, a végül öt ponttal elbukott finálé első félidejében mutatott játékkal legközelebb már legyőzhetik az örök riválist.

 

– Most aktuális a kérdés: hogy van?
– Hála a Jóistennek, nincsen nagyobb probléma – válaszolta a Nemzeti Sportnak Hanga Ádám, a Real Madrid 32 éves magyar válogatott játékosa, aki megsérült a Spanyol Kupa vasárnapi döntőjében, amelyet csapata az FC Barcelonával szemben 64–59-re elveszített. – Hétfőn MRI-vizsgálaton voltam a térdem miatt, de rendben vagyok, elutazom Litvániába, s szinte biztos, hogy csütörtökön játszom a Zalgiris Kaunas ellen.

– Mi történt?
– Az utolsó előtti percben a levegőből egy lábra érkeztem le a parkettre, és a bokám oldalára rátapostak, ami közben aláfordult. Ám nem ez volt a fő gond, hanem hogy megfájdult a térdem. A porccal akadt probléma, de a szalag nem sérült meg, csak bevizesedett. Szerencsére nem vészes, de tény, le kellett segítsenek a pályáról.

– Hogyan értékeli a döntőt?
– Az első félidőben az idény egyik legjobb védekezését mutattuk be, ám a fordulás után sokat hibáztunk, főleg támadásban. A végjátékban így is labdánk volt az egyenlítéshez, de az argentin Gabriel Deck betörése kimaradt 59–61-nél, ott dőlt el a kupa sorsa. A hétvégére tartalékosan érkeztünk, a francia Fabien Chauseur a döntőre kiesett sérülés miatt. Én sem voltam százszázalékos állapotban. Ám a sport ilyen, ezek nem kifogások, sőt, én azt mondom, inkább mi vesztettük el a döntőt, mint hogy a Barca nyerte meg. Az előző három meccsünkön esélyünk sem volt ellene, most viszont mi domináltunk.

– Milyen érzés volt ismét korábbi csapata ellen játszani?
– Nekem már nem számít, ki ellen játszom, csak győzni akarok. A mérkőzés előtt a hotelben sokat beszélgettünk a korábbi csapattársakkal, és a finálé után a barcelonai stábtagok és játékosok is aggódva érdeklődtek, rendben vagyok-e.

– Az Euroligában és a spanyol bajnokságban még küzdhetnek a serlegért.
– Ha nyertünk volna, akkor is ez lenne a mottónk. Most kicsit padlóra kerültünk, fizikailag és mentálisan sem a legjobb állapotban érkeztünk Granadába, sok vereséget szenvedtünk el a kupahétvége előtt. Ez most egyfajta újrakezdés.

– A spanyol sajtó már azt írja, hogy a Barca a Real új mumusa...
– Közel álltunk a sikerhez, de megérdemelte a győzelmet a Barca, mert hiába vezettünk 16 ponttal, visszazárkózott. A képlet egyszerű: úgy kell ellene játszani, ahogyan az első félidőben játszottunk.

– A válogatott a héten Montenegró ellen küzd a világbajnoki selejtezőben, és a honosított Mikael Hopkins is bemutatkozik. Mit gondol a találkozókról?
– Nem új keletű a honosítás, a szövetségnek és a kapitánynak is élnie kell ezzel a lehetőséggel. Jó döntés Hopkins bevetése, de hosszú távon derül ki, mennyire tudja segíteni a válogatottat. A fiúk most is harcolnak majd a végletekig, és szerintem van esélyük a győzelemre.

Vészharangokat kongat a spanyol sajtó
Ahogyan azt az el Clasicóknál megszokhattuk, Spanyolországban most is nagy feneket kerített a média a két gigász kupadöntőjének. Az általános vélekedés ezúttal azonban egybehangzó, függetlenül attól, milyen érdekeltségű médiafelületen foglalkoztak a Real újabb vereségével – amely immár a negyedik volt ebben az évadban... Először a spanyol Szuperkupa döntőjében találkozott a két ősi rivális, azt a madridiak megnyerték szeptemberben, ám azóta az Euroligában elszenvedett két vereség mellett bajnokin és most a Spanyol Kupa fináléjában is a katalánok győztek. A madridi illetőségű Marca egyenesen úgy véli, egyfajta Barca-komplexusa van a Realnak, amely ha ebben az idényben trófeát szeretne, alighanem meg kell találnia a módját, hogyan győzze le a katalánokat, akik várhatóan a bajnoki döntőben és az Euroliga fináléjában is az útjába kerülnek... „Büszke vagyok a csapatra, mert a fiúk kiadtak magukból mindent, ez most ehhez az eredményhez volt elég – nyilatkozta a döntő után Pablo Laso, a madridiak edzője. – A hajrában sokat hibáztunk, és a kulcspillanatokban egyszerűen nem tudtunk kosarat szerezni, ezért vesztettünk. A védekezésünk ragyogóan működött, a támadással volt inkább probléma a végjátékban. Nem lehetek csalódott, mert két perccel a vége előtt még az egyenlítésért támadtunk.”
Pablo Laso
Pablo Laso

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik