Női kosár: bivalyerős az új keret Győrben

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.07.03. 08:05
Kiss Virág (középen) hazatért Törökországból, és a folytatásban a győriekért küzd majd (Fotó: FIBA)
Többek közt a magyar válogatott első számú centerével és a honi aranyérmestől igazolt ausztrál triplaspecialistával acélosította meg keretét a következő idényre a Győr, a női bajnokság legutóbbi második helyezettje.

Újfent jól sikerült a nyári átigazolási időszak az Uni Győrnek − ezt azonnal kijelenthetjük, amikor rápillantunk a női bajnokságban legutóbb ezüstérmes, a Magyar Kupában bronzérmes zöld-fehérek frissen bejelentett keretére. A következő évadra is biztosított a folytonosság, ez már a maradók névsorából kiderül: nyolc játékosnak is szerződése van, azaz a mag együtt marad. Dubei Debóra, Ruff-Nagy Dóra, Dombai Réka, Goree Cyesha és Bach Boglárka továbbra is a zöld-fehéreket erősíti, míg U20-as játékosként Gyöngyösi Janka és Molnár Laura lesz bevethető.

A nyolcadik maradó a tavaly novemberben szerződtetett, ponterős játékával, illetve közvetlen személyiségével hamar közönségkedvenccé váló kanadai válogatott Bridget Carleton lesz, aki elfogadta a klub hosszabbítási ajánlatát, és a még zajló WNBA-idény után visszatér a Rába-parti együtteshez. Cziczás László vezetőedző további két évig irányítja a csapatot, s az edzői stábban sem lesz változás, továbbra is Fűzy-Antolovics Adél és Léránt Gábor segíti Cziczás munkáját.

De következzen az, ami leginkább érdekli a drukkereket, az újonnan érkezők. A magyar válogatott meghatározó centere, az előző évadot a török sztárcsapatnál, a Mersinnél töltő Kiss Virág is zöld-fehérben játszik az ősztől, ahogyan Wentzel Nóra is – a bedobó a lengyel Enea Gorzów együttesével szerzett bajnoki ezüstérmet. Továbbá a tehetséges magyar irányító, a 23 éves Angyal Barbara, a BEAC korábbi csapatkapitánya is Győrben folytatja karrierjét. Ami a két új légióst illeti, Darcee Garbin két éve igazolt a DVTK-hoz, s lett kulcsjátékosa az idén bajnoki címet szerző és az Euroligában negyeddöntőig jutó csapatnak. Mivel a brit-amerikai Kristine Anigwétől elköszöntek, szükség volt még egy centerre, így került Győrbe a lengyel lepattanóspecialista (az Európa-kupában volt 22 lepattanós meccse is…), Weronika Telenga, aki az Enea Gorzówtól érkezik, vagyis az előző évadban Wentzellel csapattársak voltak.

„Amikor összeraktuk a keretet, az első számú szempontunk a magyar játékosok szerepének megtartása volt – mondta a Nemzeti Sportnak Fűzy András, a győriek elnöke. – Évek óta próbáljuk a magyar magot fejleszteni, és építeni a csapat gerincét, ez nem változik jövőben sem, a játékosok döntő többsége velünk marad. Ehhez a maghoz kellett olyan új embereket találni, akikkel előre tudunk lépni, miközben másokat feljebb tudunk léptetni. Három játékosról beszélünk, akinek van még fejlődési lehetősége: Gyöngyösi Janka, Molnár Laura és Angyal Barbara. Utóbbi hatalmas kihívás előtt áll, hiszen nemzetközi kupában még nem játszott, de jól ismerem őt az utánpótlás-válogatottakból, s hiszem, megállja a helyét.”

Egy biztos, az idei bajnoki ezüstérmes masszív együttes, és első blikkre méltó kihívója lehet az aranyérmes DVTK-nak.

Fotó: Dömötör Csaba

–Ránézésre nagyon erős keretet sikerült összerakniuk. Egyetért?
–Olyan játékosokat próbáltunk igazolni, akiket jól ismerünk, főleg emberi oldalról, mert nagyon fontos, hogy be tudjanak illeszkedni a csapatba. Elsősorban ezen szempontok alapján szerződtettük az újakat, akikkel játékban szeretnénk szintet lépni.

– Két felnőtt magyar válogatott játékos is önöket választotta.
– Kiss Virággal és Wentzel Nórival is évek óta jó kapcsolatban vagyok, Virággal volt szerencsém az utánpótlás-válogatottakban és a felnőttcsapatban is hosszú éveken keresztül együtt dolgozni, sok szép pillanatot éltünk át közösen, de remélem, a legszebbek még előttünk állnak. Nagyon boldog vagyok, hogy Virág nálunk kezdi a következő idényt, ez hatalmas diplomáciai siker. Személy szerint azt várom tőle, hogy húzóember és vezér legyen, hiszen minden adottsága megvan hozzá.

– Darcee Garbin is nagy fogásnak tűnik, Weronika Telenga pedig hasznos center – mit gondol róluk?
– Ismerjük Darcee Garbint, fantasztikus játékost és nagyszerű embert ismertünk meg a személyében, amíg a DVTK-ban játszott. Nagy erősítés, nem gondoltuk, hogy minket választ, de így hozta a sors. Ami a lengyel Weronika Telengát illeti, nem világsztár, de szorgos, jó szellemiségű, harcos játékos. Igazi csapatember, éppen ilyet kerestük, hiszem, fontos fogaskerék lesz a „gépezetben”, szerintem erősíti a kohéziót.

CZICZÁS László
a Győr vezetőedzője

miniinterjú: SZintet lépnének

 

Érkezett: Kiss Virág (Mersin, török), Wentzel Nóra (Enea Gorzów, lengyel), Angyal Barbara (BEAC), Darcee Garbin (ausztrál; DVTK), Weronika Telenga (lengyel; Enea Gorzów, lengyel)
Távozott: Török Ágnes (Pécs), Kristine Anigwe (amerikai-brit; ?), Hegedűs Janka (?), Destiny Slocum (amerikai; ?), Küllős Kira (?)
UNI GYŐR, 2024–2025

Azért igazoltam Győrbe, mert a csapatnak van esélye az Euroliga-szereplésre, és én is szívesen kipróbálnám magam az európai topligában. Célunk, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsuk a bajnokságban és a nemzetközi porondon. Egyénileg minden lehetőséget szeretnék megragadni a fejlődésre. A 3x3-as olimpiai selejtező miatt korán véget ért a lengyel bajnokság, így szerencsére volt idő kipihennem magam.
WENTZEL Nóra
a Győr bedobója

Nagyon örülök, hogy az Uni Győrhöz csatlakozhatok. Jelenleg a lengyel válogatott edzőtáborban készülök, de már alig várom, hogy találkozzak az új csapattársakkal és a szurkolókkal. Remélem, hogy a következő idény sok örömet és sikert hoz.
Weronika TELENGA
a Győr centere

vélemények

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik