Az idén már hatos döntőért küzdenek a csapataink az Euroligában

Vágólapra másolva!
2024.09.18. 09:24
A Fenerbahce uralja az elitsorozatot, megnyerte a legutóbbi két kiírást, s nem lenne meglepő, ha a triplázás is sikerülne neki (Fotó: Getty Images)
Története során harmadszor is a női kosárlabda Euroliga főtáblájára kerülne a Szekszárd, amely szerdán a cseh Brno ellen idegenben kezdi el a selejtezős párharcot. A Győr és a DVTK a főtáblán kezd október elején, egyik klubunknak sem lesz könnyű a csoportjában.

Nem volt olyan rég, elevenen él bennünk az a 2022. áprilisi isztambuli délután, este, amikor a Sopron Basket elképesztő döntő után, nagyjából tízezer török fanatikus szeme láttára legyőzte a Fenerbahcét, és magasba emelhette a női Euroliga trófeáját. A riválisnál bosszankodtak, korábban nem volt ennél nagyobb esélye a patinás csapatnak, hogy megnyerje a legrangosabb sorozatot. Nem is bíztak semmit a véletlenre a vezetők: kihasználva, hogy az orosz–ukrán háború miatt az orosz klubokat kitiltották a nemzetközi porondról, a legnagyobb amerikai és európai sztárok így szabadon maradtak, szinte verhetetlen szuperkeretet trombitáltak össze, amellyel a Fener megnyerte az Euroliga legutóbbi két kiírását, s a mostaniban is topfavoritnak számít.

Senki sem tud versenyezni azzal a felhozatallal, amelyet a törökök prezentálnak, nyár óta az Euroliga-győztes Sopron alappillére, Gabby Williams is a Fenerbahce játékosa, rajta kívül többek között Julie Allemand, Ariel Atkins, Tina Charles, Napheesa Collier és Emma Meesseman tagja a légióskülönítménynek – nem bánjuk, hogy a csoportkörben egyik magyar csapatnak sem kell összemérnie tudását Valérie Garnier együttesével.

Aho Nina harcos játékával továbbra is a DVTK-t segíti, és társaival együtt bízik benne, hogy bejutnak a hatos döntőbe (Fotó: Koncz Márton)

A lebonyolítás alaposan megváltozott, a főtáblán négy négyes csoportban küzdenek a klubok október 9-től, az első három helyezett továbbjut, a negyedik az Európa-kupa egyenes kieséses szakaszában folytathatja. A legjobb 12-t két hatos csoportba sorolják, és itt csak azokat a párosításokat kell lejátszani, amelyek az első körben nem jöttek létre. A csoportok első két helyezettje playint játszik az elődöntőért, a harmadik és negyedik helyezettek szintén playint játszanak a negyeddöntőért – ha kezdik elveszteni a fonalat, nem az önök készülékében van a hiba. A final six elődöntőjébe az elődöntős playin két győztese kvalifikál, valamint a két vesztes, illetve a negyeddöntőben a playinben győztesek párharcainak nyertese, utóbbi két mérkőzést már a hatos döntő keretei közt rendezik.

A mieink automatikus főtáblásai, a bajnok DVTK Hun-Therm és az ezüstérmes Serco Uni Győr egyaránt nehéz kvartettbe kerültek, de nem kell őket félteni. Völgyi Péter miskolci csapata tavaly egy mérkőzésre volt a négyes döntőtől, a későbbi finalista francia Villeneuve d’Ascq babrált ki vele, mindenesetre a mag együtt maradt, s kiegészült Miklós Melindával és a lett Aleksa Gulbéval. A tapasztalat és a rutin egyre nagyobb, az összeszokottság mindenkinél magasabbra emeli a borsodiakat, talán a keret erőssége és mélysége sem lesz probléma. Az olasz Beretta Famila Schio és a spanyol Perfumerías Avenida Salamanca viszont okozhat nehézséget, a harmadik rivális a selejtezőből érkezik.

A győrieknek legutóbb nem jött össze a nagy dobás, csupán kétszer nyertek a csoportkörben 14 mérkőzésük során – biztos, hogy ennél jobb szereplésben bíznak a továbbra is Cziczás László gardírozta csapatnál. Óriási erősítés, hogy a legutóbbi kiírásban negyedik török Mersintől hazatért a magasember Kiss Virág, aki a komfortzónájából némiképp mégis kilépett azzal, hogy nem Pécsre szerződött, hanem Győrbe. Rajta kívül a DVTK-t elhagyó Darcee Garbin is fontos igazolás, de még nagyobb a jelentősége annak, hogy a kanadai Bridget Carleton maradt, a klasszis bedobó januárban 41 pontot dobott a lengyel Polkowice legyőzése során. A csoportellenfelek kemények, a legutóbb harmadik cseh ZVVZ USK Praha mellett az olasz Reyer Venezia és a Valencia vár a Győrre, főként a hazai találkozóknak kiemelt fontosságuk lesz a továbbjutás szempontjából.

Ne feledkezzünk el arról, hogy két klasszis játékosunk is ott lesz az elitsorozat főtábláján légiósként. Mindkettő csapata nagyjából hasonló játékerőt képvisel, jó sansszal száll harcba a hatos döntőbe jutásért: a jelenleg még a WNBA-ben, a Minnesota Lynx színeiben az észak-amerikai profi liga megnyerésére hajtó Juhász Dorka továbbra is a Schióban pattogtat, míg Határ Bernadett Spanyolországon belül váltott klubot, a Salamanca után ezúttal a Valenciában szerepel, s olyan csapattársai lesznek, mint Kayla Alexander, Queralt Casas, Alina Jagupova vagy Alba Torrens.

Megharcolna a Szekszárd a harmadik főtáblás szerepléséért

Másfél órát gyakorolt kedd este a Szekszárd a Vodova Arenában – a foglalkozást jó hangulat jellemezte

Egymás mögött, konvojban haladt a Tarr KSC Szekszárd női kosárlabdacsapatának három kisbusza, amely a játékosokkal és a szakmai stábbal a „fedélzetén” kedd délelőtt Brnóba tartott, és délután három óra előtt verőfényes napsütésben, késés nélkül meg is érkezett az elsősorban sörfőzdéiről ismert, Csehország 400 ezer főt számláló második legnagyobb és legjelentősebb városába. A csapat szerdán elkezdi európai kupaszereplését, a veretes történelemmel (erről keretes írásunkban olvashatnak bővebben) büszkélkedő Zabiny Brno ellen lép pályára az Euroliga-selejtező első felvonásán.

 

A brnói női kosárlabdaklubot 1993-ban SK Zabovresky néven hozta létre Jirí Hamza alapító-elnök, illetve Jan Bobrovsky edző, későbbi cseh női szövetségi kapitány, aki rögtön le is ült a csapat kispadjára. Az együttes azóta 14-szer – 1996 és 2008 között sorozatban 13-szor – nyerte meg a bajnokságot és hússzor a hazai kupát, legnagyobb sikere a 2006-os Euroliga-aranyérem, ami mellett két második (2005, 2008) és két harmadik (2001, 2004) helyezésre is büszke lehet az elitsorozatban. Az évek során rengetegszer változott a klub neve, elsősorban a szponzorok miatt, a köztudatban a legismertebb elnevezés a Gambrinus Brno volt. Az egyesület az elmúlt években maximum két-három légióst foglalkoztatott, az előző három évadot másodikként befejező csapat keretében találjuk például Nikola Dudásovát, aki Szekszárdon és Pécsen is kosarazott. A Brno fejlődőképes, amit az is mutat, hogy az idei bajnoki fináléban egyszer megverte az USK Prahát, ezzel a rivális tizenegy éves hazai veretlenségi sorozatát szakította meg, s a prágaiak 301 cseh tétmeccs után kaptak ki. Magyar játékosok is megfordultak a klubban, Béres Tímea 2007-től két évadot játszott a cseh élcsapatban, és második évében már honfitársa is volt a keretben, hiszen Fegyverneky Zsófia a 2008–2009-es idényt töltötte ott.

Magyar játékosok is szerepeltek a brnóiaknál

A tolnai klub ügyvezetője, Szabó Gergő – amikor éppen nem bokros teendőit intézte a telefonján – útközben elárulta, nem elvárás az elitsorozatba kerülés, de nyilván a cél, hogy harmadszor is a legjobbak között szerepelhessen a kék-fehér együttes. Amelynél a nyáron új fejezet kezdődött, hiszen nyolc és fél év után távozott az edző, Djokics Zseljko, akinek vezetésével kétszer az Euroliga főtáblájára jutott az egylet, és akivel Európa-kupa-bronzérmet is nyert a csapat 2021-ben. Az NKA Universitas PEAC kispadjára leülő szakember helyét Magyar Bianka foglalta el, a légiósok közül csak az amerikai Kathryn Westbeld maradt, viszont a nyáron érkezett a finn Sara Bejedi, az ausztrál Marina Whittle és a svéd Precious Johnson. A magyar magot sikerült együtt tartani, a csapat gyorsabb, lendületes kosárlabdát játszik, de mivel tétmeccse még nem volt az évadban, nem tudni, élesben mire képes.

Azt ugyanakkor már tudjuk, hogy Westbeld és társai délben egy mosonmagyaróvári étteremben jó étvággyal fogyasztották el a háromfogásos (húsleves, rántott csirkemell és palacsinta) ebédet, az viszont meglepő volt, hogy az általánosságban ismert étkezési szokások inverzét láttuk, hiszen a magyar játékosok ketchupot és tartármártást kértek a húshoz, az említett amerikai magasbedobó pedig nagy élvezettel fogyasztotta el a körtebefőttet.

„A selejtezős csapatoknak ez speciális helyzet, hiszen már szeptember közepére csúcsformában kellene lendülniük – mondta már Brnóban a mindössze 33 esztendős Magyar Bianka, akinek pályafutása során a szerdai lesz az első nemzetközi tétmeccse vezetőedzőként. – A formaidőzítést előre kellett hozni, de ahhoz, hogy az olyan komplett, jó együttessel, mint a Brno, pariban legyünk, mindenképpen csúcsteljesítményhez közeli produkció szükséges. Erős a rivális, amely cseh válogatott játékosokra épít, emellett kiváló légiósai is vannak. Kiemelném az amerikai Elissa Cunane-t, aki központi figura a csapatban, kulcsfontosságú az ő semlegesítése, ami nem lesz egyszerű, hiszen 196 centiméter magas. Fontos, hogy megállítsuk a csehek gyors átmenetekre épülő játékát, ami elég összetett, s a lepattanóharcban ne érvényesítsék magassági fölényüket, a kizárásokra oda kell figyelni. Támadóoldalon felszabadult játékot várok, de végig összpontosítani kell, mert a nyitány eredménye nagyban meghatározhatja az egész párharc végkimenetelét.”

Eddig háromszor fordult elő, hogy három magyar együttes is ott volt a főtáblán: a 2022–2023-as (Sopron, DVTK, Szekszárd), a 2009–2010-es (Pécs, Sopron, Szeged) és a 2004–2005-ös (Pécs, Sopron, Szolnok) idényben, s most is van okunk bizakodni, de okosabbak csak az első találkozó után leszünk. Az esti edzést is, ahogy a csapat egész napját, jó hangulat jellemezte, a Vodova Arenában másfél órát gyakoroltak Horváth Bernadették – mindenki egészségesen és vidáman végezte az ötletes és pörgős feladatokat.

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA
SELEJTEZŐ, 1. MÉRKŐZÉS
18.00: Zabiny Brno (cseh)–Tarr KSC Szekszárd

Edzésről edzésre jobb formát mutat a csapat – interjú Theodoreán Alexandrával, a szekszárdiak csapatkapitányával

Theodoreán Alexandra, a Szekszárd csapatkapitánya

Mennyire áll készen az együttes a selejtező első felvonására annak tükrében, hogy a nyáron edzőváltás történt és három új légiós is érkezett?
Felkészültünk a párharcra, azt érzem a csapaton, hogy edzésről edzésre jobb formát mutat. Elég korai időpontban rendezik a selejtezőt, a bajnokság még el sem kezdődött, de ez a többi csapat esetében is így van. Centerposzton akadnak kisebb hiányosságaink, de ennek kiküszöbölésére is megvan a taktikánk. Gyors, fiatal a csapatunk, azért küzdünk majd, hogy a főtáblára kerüljünk.

Milyen eredménnyel lenne elégedett a brnói első felvonáson?
Sportolók vagyunk, minden meccset szeretnénk megnyerni. Inkább a játék képe legyen jó, mert ha betartjuk a taktikát, fegyelmezettek leszünk, jó és szoros találkozót játszhatunk itt, Brnóban, hogy aztán Szekszárdon legyen sansz kiharcolni a továbbjutást.

Lemaradt a klub eddigi két euroligás idényéről, hiszen éppen akkor igazolt a TFSE-MTK-hoz, amikor ebben a sorozatban szerepelhetett a KSC. Ez mennyire ösztönzi?
Nagyon! Harminchárom éves vagyok, s még van esélyem az elitsorozatban játszani. Emellett az is motivál, hogy a fiatalok is belekóstolhassanak az Euroligába. A klubnak már nem, de sokunk életében történelmi jelentőségű lenne, ha bejutnánk a csoportkörbe.

Van esélyese a párharcnak?
Szerintem csaknem azonos sansza van a két csapatnak, mert nagyjából ugyanannyi szegmensben mi vagyunk az erősebbek, mint amennyiben a csehek. Izgalmas, kiegyenlített párharcra számíthatnak a szurkolók, s remélem, minket is sokan biztatnak majd Brnóban is, mert nincs túl messze a városunktól.

Bravúr lenne a Szekszárdtól, ha jelenlegi keretével megugorná a lécet az Euro­liga-selejtezőben, bár játszottak már magyar csapatok a Brno ellen, nem megoldhatatlan feladat a legyőzése. A DVTK az előző két idényben nagyon jól szerepelt az elitben, egy célja lehet, a hatos döntőbe jutás. Kérdés, harmadik évadában meg tud-e még újulni, mert elő szokott fordulni, hogy ha túl sokáig együtt van a keret, már nem tud olyan eredményeket produkálni, mint korábban, de reméljük, nem így lesz. A Győr kerete az előző években is elég erős volt, valamiért sosem tudott átlépni egy vonalat, bízzunk benne, hogy most sikerül, nagyon sok függ az ellenfelektől, illetve hogy meg tudja-e oldani, ha kiesik egy játékosa – így van esélye a jó szereplésre a csoportban. Az Európa-kupában a Pécs, úgy látszik, nagyon harapós társaság lesz, tudjuk, Djokics Zseljko miben hisz, hogyan dolgozik, számíthatunk jó eredményekre az együttestől. A fiatalok sokan vannak, de tehetségesek. A Sopronnál sok hiányzó volt a felkészülés során, érdemben nem tudta pótolni őket, fontos, hogy akkor is jól teljesítsen, ha kicsit szűkösebbé válik a keret. A TFSE-nek kirándulás az európai kaland, nem tudom, milyen erőt képvisel az Angers, a legfontosabb, hogy a nemzetközi vérkeringésbe bekerüljön a klub, ezért lenne jó, ha sikerrel venné a selejtezőt.
NS-SZAKÉRTŐ: BALOGH JUDIT háromszoros Eb-bronzérmes kosárlabdázó
 

Két együttesünk, az NKA Universitas Pécs és a nemzetközi porondra egy idény kihagyást követően visszatérő Sopron Basket már páholyból, vagyis az Európa-kupa főtáblájáról várja, vajon csatlakozik-e hozzá a selejtezőt szerdán a francia Angers ellen elkezdő TFSE-MTK. A klub ebben a formájában első európai kupamérkőzését játssza (a TFSE az 1971–1972-es évadban negyeddöntőbe jutott a BEK-ben), Facebook-oldalának Hegedűs Péter  edző mondta el gondolatait.
„Július végén kezdtünk el dolgozni, és nemcsak a játékosok nagy részének, nekem is ez lesz az első nemzetközi megméretésem. Sok munka van már a hátunk mögött, rengeteg nehézségünk volt az elmúlt időszakban, de igyekeztünk tisztességgel felkészülni. Bízom benne, hogy meg tudjuk lepni az igen erős francia csapatot. Az lesz a legfontosabb, hogy frissen, felszabadultan, a saját arcunkat mutatva tudjunk szerdán pályára lépni.”
Az NB I-ben legutóbb negyedik Sopron az október hetedikén kezdődő csoportküzdelmek során a szlovák Piestanské Cajkyval, a francia Charnayjel, valamint a török Bodrum és a német Osnabrück selejtezős párharcának győztesével csap össze az E jelű négyesben. A bajnoki ötödik Pécs az L-csoportban a spanyol Gironával, az olasz Campobassóval és az örmény Jerevánnal találkozik.
EURÓPA-KUPA, NŐK
Selejtező. 1. mérkőzés
18.00: TFSE-MTK–UFAB 49 (francia)

Három csoportkörösben reménykedünk az Európa-kupában


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik