Még tart a kényszerpihenő

S. TÓTH JÁNOSS. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2003.03.03. 20:21
Címkék
A hétfői napon Kiss József faxon megküldte a Preisinger-ügy eddig keletkezett iratait a Magyar Labdarúgó-szövetséghez (MLSZ). A FIFA-licences menedzser azt kéri az MLSZ elnökségétől, vizsgálja felül a Magyar Labdarúgóliga (MLL) elnökségének az ügyben hozott határozatát, és segítsen abban, hogy az ötszörös válogatott csatár mihamarabb játékengedélyt kapjon Győrben.
Preisinger Sándor (balra) futball helyett mostanság kénytelen a jogszabályokat forgatni
Preisinger Sándor (balra) futball helyett mostanság kénytelen a jogszabályokat forgatni
Preisinger Sándor (balra) futball helyett mostanság kénytelen a jogszabályokat forgatni
Preisinger Sándor (balra) futball helyett mostanság kénytelen a jogszabályokat forgatni
Preisinger Sándor (balra) futball helyett mostanság kénytelen a jogszabályokat forgatni
Preisinger Sándor (balra) futball helyett mostanság kénytelen a jogszabályokat forgatni
Mint arról lapunkban már beszámoltunk, Preisinger Sándor tavaly december 29-én akkori klubja, a Lombard FC Haladás előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül pályára lépett egy zalaegerszegi teremtornán. A szombathelyiek e vétség miatt azonnali hatállyal felmondták a labdarúgó megbízási szerződését, ám amikor kiderült, hogy a támadó az ETO-nál folytatná pályafutását, 50 ezer eurós lelépési díjat követeltek. A Preisinger kérésére az MLL-nek az ügyet vizsgáló igazolási és átigazolási bizottsága február 6-án kelt, 3-17/2003-as számú határozatában kimondta: a játékos megszegte szerződését, ám mivel a Lombard FC azonnali hatállyal szerződést bontott vele, szabadon igazolhatóvá vált, játékjogának rendelkezési joga pedig – a sporttörvény alapján – visszaszállt rá, másként: ingyen távozhat.
A határozat nyilvánosságra kerülését követően Szieben László, a liga igazgatója magához kérette az iratanyagot, mondván: az MLL elnökének paragrafusokban rögzített jogosítványa állást foglalni, amennyiben jogsértést gyanít, s ő – mármint Szieben doktor – nem tett mást, mint egy előkészítő anyagot tett le Demján Sándor asztalára. Az MLL elnöksége ezek után 11/2003. II. 19. számú határozatában új eljárásra kötelezte az igazolási és átigazolási bizottságot, ami többek között azzal a következménnyel járt, hogy Preisingert – játékengedély híján – a Győr nem szerepeltetheti.
Kiss József nem nyugodott bele a kialakult helyzetbe, és levelezésbe kezdett a ligával, ám saját bevallása szerint csupán annyit ért el, hogy hétfőn borítékot kézbesített számára Veszprémben a posta. A február 26-i keltezésű irat megerősíti, hogy a liga igazolási és átigazolási bizottságának az első fokú eljárást meg kell ismételnie, ugyanakkor a dokumentumot ellenjegyző Klement Tibor ügyvezetőigazgató-helyettes elutasította a menedzsernek azon kérését, hogy beleolvasson az MLL-elnökség azon ülésének jegyzőkönyvébe, amelyen a Preisinger-ügy határozata megszületett. A liga alapszabálya 39. paragrafusa 7. bekezdése alapján ugyanis – hangzott az indoklás – csak a működéssel összefüggő iratok tekinthetők meg, azok a papírok viszont, amelyek tartalma személyiségi jogokat érint, nem nyilvánosak. A válaszlevél szerint ugyanakkor az igazolási és átigazolási bizottságnak gyorsított eljárásban kell határoznia az ügyben.
Ezek után fordult Kiss József az MLSZ elnökségéhez, kérve, hogy állapítsa meg: az MLL vezérkara túllépte jogkörét, egyúttal pedig járjon közbe, hogy Preisinger mielőbb pályára léphessen új csapatában. Érdeklődésünkre Berzi Sándor, a szövetség főtitkára elmondta, az általában szokásos ügymenet az, hogy a szakvéleményt igénylő anyagokat átadják az illetékes szakmai bizottságnak, s annak kommentárja ismeretében mondja ki a végső szót az elvben egyébként negyedfokú fórumként működő MLSZ-elnökség. Így – noha a testület kedden rendkívüli ülést tart – valószínűtlen, hogy máris szóba kerülne a Preisinger-ügy, hiszen a szövetség jogi bizottságának elnöke, Izsó Ignác hétfő esti megkeresésünkkor azt nyilatkozta, hozzá és bizottsági társaihoz egyelőre nem jutott el az akta.
Mivel a liga igazolási és átigazolási bizottsága – ahová ugyebár az MLL elnöksége visszautalta az ügyet – legközelebb pénteken ülésezik, kockázat nélkül megjósolható: Preisinger Sándor szombaton legfeljebb csak a lelátóról szurkolhat az ETO sikeréért a Videoton elleni bajnoki meccsen…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik