Hamar István edzésre készül

S. TÓTH JÁNOS, TÓTH PÉTER, VARGA T. RÓBERTS. TÓTH JÁNOS, TÓTH PÉTER, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2003.06.14. 21:17
Címkék
Az elmúlt hónapokban akadtak viharos esetek szép számmal a labdarúgásban. Az egyik ilyen a VideotonKispest mérkőzéshez kapcsolódó bundabotrány volt; ez ügyben a Magyar Labdarúgóliga (MLL) fegyelmi bizottsága pénteken hirdetett első fokon ítéletet.
Pomper Tibor (jobbra) úgy érzi, sikeres évadot zárt, ám érvényes szerzôdése ellenére most mégis szívesen távozna Fehérvárról. (fotó: Danis Barna)
Pomper Tibor (jobbra) úgy érzi, sikeres évadot zárt, ám érvényes szerzôdése ellenére most mégis szívesen távozna Fehérvárról. (fotó: Danis Barna)
Pomper Tibor (jobbra) úgy érzi, sikeres évadot zárt, ám érvényes szerzôdése ellenére most mégis szívesen távozna Fehérvárról. (fotó: Danis Barna)
Pomper Tibor (jobbra) úgy érzi, sikeres évadot zárt, ám érvényes szerzôdése ellenére most mégis szívesen távozna Fehérvárról. (fotó: Danis Barna)
Pomper Tibor (jobbra) úgy érzi, sikeres évadot zárt, ám érvényes szerzôdése ellenére most mégis szívesen távozna Fehérvárról. (fotó: Danis Barna)
Pomper Tibor (jobbra) úgy érzi, sikeres évadot zárt, ám érvényes szerzôdése ellenére most mégis szívesen távozna Fehérvárról. (fotó: Danis Barna)
Nos, a kispesti Hamar Istvánt "a mérkőzés eredményének jogellenes befolyásolása” miatt 2004. május 15-ig a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől eltiltották, míg a "félrevezetésben” vétkesnek talált fehérvári futballisták valamivel olcsóbban megúszták: Pomper Tibort 2004. február 20-ig, Tóth Norbertet ez év augusztus 20-ig, míg Némedi Norbertet egy hónapra, vagyis július 20-ig tiltották el a játéktól.
"Természetesen nagyon szomorú vagyok, s egyelőre nem is tudtam megemészteni a határozatot – mondta a 33 éves Hamar István, akinek e büntetés akár a pályafutása végét is jelentheti. – Azt viszont nem tagadom, hogy hasonlóan kemény büntetésre számítottam, mert az ügy kivizsgálása során végig érződött, a liga példát akar statuálni. Sok hűhó ez a semmiért, kérem… Az az igazság, hogy a Videoton vezetői kreálták e histórát, s ebben eleinte az MLL is partner volt. Igaz, később rádöbbentek a liga illetékesei is, hogy alaptalan volt a vádaskodás, de ekkor már túl késő volt, hiszen bűnbakot kellett produkálni. Hogy mást ne mondjak, a telefonhívás tényét soha senki nem tagadta, ezt a Videoton vezetőedzője, Bicskei Bertalan is elmondta. Mindezek fényében az sem lepett meg, hogy a Videoton-játékosokat is eltiltották. Vagy másképpen: meghurcolták. Szegény Némedi Norbertnek annyi volt a bűne, hogy egy évvel ezelőtt rövid ideig együtt laktunk… Tudom, elviekben edzésre sem jelentkezhetnék, ám gyakorlatban ez máshogy néz ki, mert a Honvéd vezetői jelezték, hétfőn várnak a foglalkozásra, még akkor is, ha ezek után az engem beengedő pályamunkást tiltják el a munkavégzéstől. Ja, és még annyit: nem hagyom annyiban a dolgot, ügyvédemmel hajlandó vagyok a legfelsőbb fórumokig elmenni.”
Hamar tehát biztos az igazában, csakúgy mint Pomper Tibor…
– Sem feldúlt, sem dühös nem vagyok. Egyáltalán nem viseltek meg a történtek – mondta a 26 éves középpályás. – Mivel semmilyen bűnt nem követtem el, tiszta a lelkiismeretem. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan kiderül az igazság, engem pedig majd felmentenek. Nem én vagyok ugyanis az, akit el kell tiltani.
– Hát akkor ki?
– Azt nem mondhatom el. Egyelőre. Tudniillik nem akarok további perekbe bonyolódni.
– Márpedig így nehéz lesz tisztáznia magát.
– Mindenképpen kiállok az igazamért, ha kell, polgári peres úton igyekszem bebizonyítani: a semmiért rótták ki rám a súlyos büntetést. Egyébként pedig Némedi Norbert és Tóth Norbert, illetve a liga illetékesei is tisztában vannak vele, kit terhel a felelősség…
– Ezzel azt akarja mondani, Hamar István nem akarta önt rábírni, hogy a Videoton veszítse el a Kispest elleni mérkőzést, ön pedig nem vezette félre a liga illetékeseit?
– A liga példát akart statuálni, és meg is tette. Holott én ugyanazt mondtam az első meghallgatáson, mint a későbbiekben. Annyi eltéréssel, hogy eleinte nem árultam el azt, hogy Hamar Pisti keresett.
– Miért nem?
– A választ kissé messziről kell kezdenem: jó idényt zártam, középpályásként házi gólkirály lettem. Mindezt úgy, hogy nem hagytak futballozni. A kft. ügyvezetője kezdettől fogva nem szívelt, mivel a szerződésemet nem ő kötötte velem, és az abban foglaltak nem tetszettek neki. Figyelmeztettek, vigyázzak, ne csináljak butaságot. Amikor aztán mégis megtettem, alaposan megbüntettek, az úgynevezett pálinkaügy miatt, amikor az egyik bevásárlóközpontban egy üveggel a kezemben láttak, hatszázezer forintot voltam kénytelen befizetni. De befizettem, mert mindig vállalom tetteimért a felelősséget. Na mindegy is, az lényegesebb, hogy egy héttel a Honvéd elleni mérkőzésünk előtt tudtunkra adták, kötelesek vagyunk azonnal jelenteni, ha kispesti játékosok keresnek bennünket. Engem felhívott Hamar, persze korántsem azért, hogy bundázásra ösztökéljen. Ennek ellenére szóltam a csapatkapitányunknak, Dvéri Zsoltnak, hiszen úgy gondoltam, amennyiben kikapnánk, a találkozó után a híváslista alapján kiderülne, beszéltem egy kispesti játékossal, és akkor az isten le nem mossa rólam: eladtam a meccset. Nem volt miért megmondanom, hogy Hamar keresett. A későbbiekben már elárultam a ligában, hogy ő hívott. Ennyi az én bűnöm. Az igazi félrevezetést tehát nem én követtem el.

A székesfehérvári ügyvezetô állítja: nem bántak meg semmit sem

Az új évezred elsô honi bundabotrányát a Videoton FC Kft. robbantotta ki. A fehérvári futballvállalkozás vezetôi elôbb a Magyar Labdarúgóligát (MLL) értesítették arról, hogy telefonon megkeresték csapatuk labdarúgóit Kispestrôl a május 14-én megrendezett Honvéd elleni meccs eredményének jogellenes befolyásolása érdekében, majd ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést a székesfehérvári városi rendôrkapitányságon. A rendôrség ugyan végül megtagadta a nyomozást, a sportfegyelmi vizsgálat viszont – elsô fokon – a Kispest csatára, Hamar István mellett három Videoton-labdarúgó, Pomper Tibor, Tóth Norbert és Némedi Norbert elmarasztalásával zárult. Ami tehát a számszerű veszteséglistát illeti, a Videoton illetékesei meglehetôsen rossz üzletet kötöttek azzal, hogy a nyilvánosság elé léptek.
– Ez csak látszatra van így, nekünk ugyanis ebben az ügyben nem volt választási és mérlegelési lehetôségünk – mondta Maráczy Endre ügyvezetô igazgató. – Megléptük az egyetlen etikus lépést, és ma sem tennénk másként, függetlenül attól, hogy ennek a Videoton FC Kft.-re nézve is következményei lettek, hiszen három labdarúgónk rövidebb-hosszabb eltiltást kapott.
– A büntetést a fegyelmi bizottság félrevezetése miatt rótták ki a fehérváriakra. Önök nem beszélgettek el a játékosokkal a vallomásaikról azután, hogy már az elôzetes eljárás során felfüggesztették a játékjogukat?
– Sem a sportolókat, sem a döntéshozókat soha semmilyen módon nem próbáltuk befolyásolni. A futballistáinknak csupán annyit mondtunk: a legtisztább út az egyenes út… Hogy aztán ôk milyen megoldást választottak, azt a liga fegyelmi bizottságának tagjai ítélték meg, az ismert eredménnyel…
– Igazodnak a fegyelmi határozatához, miszerint Hamar Istvánnal ellentétben a fehérváriakat csak a játéktól tiltották el?
– Ha arra gondol: mindhárman tréningeztek szombaton is. Nem akarjuk szakmailag lehetetlen helyzetbe hozni a sportolóinkat, meg aztán úgy ítéljük meg, a fegyelmi határozat éppen elég súlyos puttony lehet e játékosok számára, hiszen az ügynek a sportfegyelmi szál mellett van egy morális tartalma is. Ami, ha az érintettek alaposan belegondolnak a történtekbe, talán még nehezebb terhet jelenthet nekik a jövôben, mint a meccseltiltás… Egyébként gyorsan hozzáteszem: egyelôre az elsô fokú határozatok születtek meg, amiket a Videoton FC Kft. természetesen tiszteletben tart, ugyanakkor a végérvényesen állásfoglalásokkal bölcsebb megvárni a jogerôs határozatokat, hiszen az jelenti majd e história végleges lezárását.
– Mégis: milyen házon belüli következményei lehetnek az eltiltásoknak?
– Mi nem vagyunk nyomozószerv, nem feladatunk, hogy vizsgálódjunk. Ám szeretnénk kikérni a ligától az ügy feltérképezése során keletkezett jegyzôkönyveket, s aztán majd e dokumentumok ismeretében meghatározni a kft. és az eljárás alá vont futballisták jövôbeni viszonyát, kapcsolatát.
– Szankciók is elképzelhetôk?
– Talán nem kell hangoztatnom: csöppet sem örülünk annak, hogy elmarasztaló határozatok születtek. Ugyanakkor más a sportvállalkozás mozgástere az olyan futballisták esetében, mint Tóth Norbert és Némedi Norbert, akiknek június végén lejár a szerzôdésük, és megint egy másik eset Pomper Tiboré, akit még kétéves megállapodás köt a Videotonhoz, és akit mellesleg nem kis áldozatok árán hoztunk Székesfehérvárra. Egy biztos: bármiféle büntetés elôtt egyeztetnünk kell a kft. tulajdonosaival.
– Ha nem ön, talán Tóth Norbert vagy Némedi Norbert?
– Név nélkül: aki megtette az MLL-nél a feljelentést. Ez az ember rángatta bele a ligát ebbe az úgynevezett bundaügybe, és ebből az MLL nehezen tud jól kijönni. Ezért van az, hogy röpködnek a súlyos büntetések, miközben ember meg nem mondja, mi alapján ítélik el az egyik "félrevezetőt” egy, a másikat nyolc hónapra.
– Szóval egy elöljáróról van szó…
– Ezt az egész ügyet a vezetőink kreálták, mert a télen meglehetősen csúnyán váltak el Hamartól…
– Ezek után, gondolom, távozik Fehérvárról.
– Két évig a Videotonhoz köt a szerződésem, a magyar viszonyokban pedig a legritkább esetben szokás kivásárolni a játékosokat. Pedig szeretnék elmenni.
– Csak hát február huszadikáig – ha másodfokon nem változtatják meg a határozatot – kényszerpihenőn lesz…
– Kizárólag abban az esetben, ha a liga szerepelni akar, és azt bizonygatni, mennyire keménykezűek a vezetői. Ám amennyiben az MLL elszántan keresi az igazságot, nem így lesz.
Hogy aztán mit tesz majd a liga, egyelőre nem tudni, ám Tóth Norbert ügyvédje, Bölle Dezső szerint már első fokon is elfogadhatatlan határozat született (a játékos, arra hivatkozva, hogy nyilatkozatstop van érvényben, nem kívánta kommentálni a fegyelmi döntést). Mielőtt a jogász elmondta volna álláspontját, kérte, nézzük meg a fegyelmi szabályzat 46. paragrafusának b) pontját, ami a félrevezetésről szól, s kimondja: "Annak a büntetése, aki a fegyelmi eljárás alapjául szolgáló olyan bejelentést tesz, amelyről tudja, hogy valótlan, vagy aki hamis adat közlésével, hiányos vagy valótlan nyilatkozattal az MLSZ-t, a ligát, az LSZ-t vagy annak valamelyik bizottságát megtéveszti, illetve arra kísérletet tesz, továbbá aki hamis vallomást tesz – és ha játékosként teszi –, akkor írásbeli figyelmeztetéssel vagy egy hónaptól egy évig terjedő mérkőzéstől való eltiltással büntethető.”
S akkor most álljon itt Bölle Dezső rövid okfejtése: "Mivel nem bizonyosodott be, hogy Hamar István ajánlatot tett Tóth Norbertnek, nincs is mit elhallgatni, vagyis a jelzett paragrafust nem is lehetne alkalmazni. A helyzet más lenne, ha a negyvenhatodik pont azt mondaná ki, labdarúgó labdarúgót nem hívhat fel telefonon…”
Az amúgy gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó ügyvéd megemlítette, felajánlották a fegyelmi bizottságnak, kérjék le védence mobiljának híváslistáját, amiből kiderül: mindöszsze 20 másodperces telefonbeszélgetést folytatott Hamarral. Márpedig ennyi idő alatt nehéz egy bunda részleteit letárgyalni. Ilyenről azonban – álláspontjuk szerint – szó sem volt, vagyis a társalgásból legfeljebb a futball s egyben a fegyelmi ügy szempontjából lényegtelen tényeket hallgathattak el az első fokon elítéltek.
Bölle doktor szerint egyébként eljárási problémák is felmerültek.
"Kértem a testületet, hogy a hangszalag alapján elkészített száztíz oldalas jegyzőkönyvet zárják ki a bizonyítékok közül, az ugyanis alkalmatlan a bizonyításra, hiszen a köhögések és egyéb zajok miatt nem lehet pontosan hallani, miről beszéltek a szalagon, miként azt sem lehet kivenni, mikor ki beszél éppen – mondta az ügyvéd. – Az pedig minősíthetetlen, hogy e száztíz oldal tanulmányozására egy órát kaptunk, és utána a fegyelmi bizottság elnöke visszakérte a dokumentumot. Ez utóbbi csupán azért furcsa, mert közben jegyzeteltünk az anyagból, hiszen tudtuk, a jogi képviselőnek rendelkezésre kell bocsátani a bizonyítékokat.”
Az ügyvéd hozzátette még, talán nem véletlen, hogy a fegyelmi eljárás legfontosabb kérdéséről – vagyis hogy történt-e bundázás vagy megkeresés – gyakorlatilag nem is esett szó, hiszen, mint mondta, "…a rendőrség a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján már elutasította, hogy nyomozást indítson. Márpedig ott talán jobb szakértők dolgoznak…”
Tóth Norbertnek egyébként lejár a szerződése (csakúgy, mint Némedi Norbertnek, akit szombaton nem sikerült utolérnünk, mert kikapcsolta a telefonját), és az ügy finoman szólva nem tünteti fel jó fényben a balszélsőt, vagyis nem meglepő, hogy jogi képviselőjével minden bizonnyal fellebbeznek majd a döntés ellen. Elvégre a futballista abból él, hogy – jól vagy rosszul, de – teljesít, márpedig a kényszerpihenő idején ezt nem teheti meg.
"Ahhoz, hogy Tóth Norbert játszhasson, be kell tartani a sportági szabályzatot – ám jó lenne, ha a fegyelmi bizottság is ezek szerint járna el” – tette hozzá Bölle Dezső.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik