Az MLSZ-hez fordul az FTC

S. T. J.S. T. J.
Vágólapra másolva!
2003.07.28. 21:39
Címkék
Amint az várható volt, az Üllői úton nem hagyták szó nélkül a Magyar Labdarúgóliga (MLL) elnökségének múlt hétfői rendkívüli ülésén hozott döntését, mellyel az előző bajnoki évad zárófordulójában lebonyolított FerencvárosDVSC mérkőzés kapcsán korábban hozott fegyelmi határozatot, illetve a fellebbviteli bizottság jogerős döntését megsemmisítette.
Szieben László szerint érdemes lenne megvárni a ligaelnökség döntésének indoklását (fotó: M. Németh Péter)
Szieben László szerint érdemes lenne megvárni a ligaelnökség döntésének indoklását (fotó: M. Németh Péter)
Szieben László szerint érdemes lenne megvárni a ligaelnökség döntésének indoklását (fotó: M. Németh Péter)
Szieben László szerint érdemes lenne megvárni a ligaelnökség döntésének indoklását (fotó: M. Németh Péter)
Szieben László szerint érdemes lenne megvárni a ligaelnökség döntésének indoklását (fotó: M. Németh Péter)
Szieben László szerint érdemes lenne megvárni a ligaelnökség döntésének indoklását (fotó: M. Németh Péter)
Mondván "az eddig kiszabott büntetések nem állnak arányban a rendzavarásokkal”, és a fegyelmi bizottságot új, sürgősségi eljárásra kötelezte (ráadásként pedig visszahívta a liga fellebbviteli bizottságának az MLL elnöksége által kinevezett négy tagját). A határozat megsemmisítésénél a liga arra hivatkozott, hogy a versenyszabályzat 4. paragrafusa 3. bekezdésének b) pontja szerint "a fellebbviteli bizottság határozata ellen, ha az jogszabállyal, a FIFA, az UEFA, az MLSZ és az MLL közgyűlési határozataival, alapszabályaival, szabályzataival és döntéseivel ellentétes, felülvizsgálati kérelemmel lehet fordulni az MLL elnökségéhez”. A liga elnöksége úgy értelmezte a történteket, hogy a fellebbviteli határozat ellentétes a fegyelmi szabályzat 8. paragrafusával, miszerint "a fegyelmi büntetést a büntetés céljának szem előtt tartásával, a fegyelmi szabályzatban meghatározott keretek között kell kiszabni úgy, hogy az igazodjék a fegyelmi vétség súlyához és az elkövető vétkességének fokához, továbbá az egyéb enyhítő és súlyosító körülményekhez”. Jogi szakértők azonban már ekkor felhívták a figyelmet arra, hogy az idézett 8. paragrafus a fegyelmi ügyek kapcsán csak általános célokat, jogelveket fogalmaz meg, vagyis ez alapján egyébként az érvényes fegyelmi szabályzattal és a sporttörvénnyel összhangban lévő fellebbviteli határozatot (bármennyire is sérti az igazságosságérzetet) felülvizsgálni nem lehet.
A fegyelmi bizottság mindenesetre az MLL utasításnak eleget tett, és múlt pénteken úgy határozott, hogy az FTC Rt.-t 40 millió forintra megbünteti, a cég által működtetett csapatot három soron következő hazai meccsének zárt kapuk mögötti lejátszására kötelezi, a Fradi pályaválasztói jogát pedig december 14-ig felfüggeszti. Az Rt. vezérigazgatóját, Szeiler Józsefet egymillió forint pénzbüntetéssel sújtotta, és szeptember 25-ig mindennemű sportvezetői tevékenységtől eltiltotta.
A pénteki határozathozatalt követően az Üllői úti klubházban tartott rendkívüli sajtótájékoztatón Petró László, az FTC Rt. jogásza – paragrafusszámokat is felsorolva – jogellenesnek minősítette a liga elnökségének beavatkozását, és lapunk érdeklődésére azt mondotta: bizonyosan igénybe veszik a sportágon belüli valamennyi jogorvoslati lehetőséget, de azt sem zárta ki, hogy az FTC "…nem a futball rendszerében keresi az igazát”…
Hogy mire is gondolhatott Petró László, nos, az kiderült az FTC Rt. hétfői közleményéből, ami a következőket tartalmazza: "Az FTC Labdarúgó és Sport Részvénytársaság igazgatósága megállapította, hogy a Magyar Labdarúgóliga elnökségének azon határozata, amelyben megsemmisítette az MLL fellebbviteli bizottságának a május 30-i FTC–DVSC mérkőzésen történtek kapcsán hozott másodfokú határozatot, a sporttörvénybe ütközik, és ezért semmis. A sporttörvény, illetve az azt végrehajtó, a sportfegyelmi felelősségről szóló 34/2001 (III. 5.) kormányrendelet 11. paragrafusa szerint a másodfokú fegyelmi határozat felülvizsgálatára kizárólag a szakszövetség elnöksége jogosult, tehát a liga elnöksége nem. Az MLSZ fegyelmi szabályzata a sporttörvény alapján lényegében ugyanezt tartalmazza. Az FTC Labdarúgó és Sport Részvénytársaság változatlanul a fellebbviteli bizottság 2003. július 17-én kihirdetett másodfokú fegyelmi határozatát tekinti érvényesnek, e határozatban foglalt büntetéseket elfogadja és teljesíti. Viszont nem írottnak tekinti a liga elnöksége törvénysértő határozata nyomán a fegyelmi eljárás alapvető szabályainak megsértésével (így tárgyalás nélkül) hozott 2003. július 25-én hozott új első fokú határozatát. Az FTC Labdarúgó és Sport Rt. az MLSZ elnökségéhez fordul azzal a kéréssel, hogy a liga elnökségének törvénysértő határozatát – amellyel a liga (mint az MLSZ hivatásos tagozata) felettes szervének, az MLSZ-nek hatáskörét elvonta - semmisítse meg, és a hivatásos bajnokság törvényes rendjét állítsa vissza. Ellenkező esetben az FTC Rt. jogait ügyészségi törvényességi felügyeleti vizsgálat indítványozása, illetve bírósági kártérítési per útján érvényesíti a jogszerűtlenül eljáró ligával szemben.”
Emlékezetes, hogy a liga elnöksége által megsemmisített másodfokú határozat három mérkőzés nézők nélküli megrendezését rendelte el, a labdarúgó-rt.-re ötmillió forint pénzbüntetést rótt ki, míg Szeiler büntetését egymillió forintban mérsékelte.
Az FTC Rt. nyilatkozatát Szieben László, az MLL igazgatója lapunk érdeklődésére röviden kommentálta: "A Ferencváros állásfoglalását fölösleges, a közös üzletet rontó kommunikációs hadüzenetnek tekintem. Ezzel együtt a Fradinak természetesen joga van e lépést megtenni, ám nem látom értelmét a harcnak. Ha tanácsolhatnám, azt mondanám a futball-rt. vezetőinek, várják meg, amíg kézhez kapják a ligaelnökségi döntés indoklását, s akkor maguk is meggyőződhetnek arról, hogy a múlt hétfőn jogszerű határozat született.”
Az indoklás megszövegezésére elvben nyolc napja lenne az elnökségnek, ám kérdéses, időben megszülethet-e a dokumentum, mert a hírek szerint az MLL aláírásra jogosult elnöke, Demján Sándor jelenleg külföldön tartózkodik.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik