Felrázta az újpestieket a büntetés, simán verték a Vasast

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2005.04.10. 12:39
Címkék
A tartalékcsapathoz száműzött Kovács Zoltán és Polonkai Attila már a holnapi ligabajnokira készült, mialatt újpesti csapattársaik a Vasas elleni találokzóra hangoltak. Nélkülük is hengerelt azonban az Újpest: végig jobban játszva, könnyed győzelmet arattak a nem sokat mutató angyalföldiek ellen.
Tóth Norbert percek alatt lőtt kettőt, gyakorlatilag eldöntve ezzel a meccset
Tóth Norbert percek alatt lőtt kettőt, gyakorlatilag eldöntve ezzel a meccset
Tóth Norbert percek alatt lőtt kettőt, gyakorlatilag eldöntve ezzel a meccset
Tóth Norbert percek alatt lőtt kettőt, gyakorlatilag eldöntve ezzel a meccset
Tóth Norbert percek alatt lőtt kettőt, gyakorlatilag eldöntve ezzel a meccset
Tóth Norbert percek alatt lőtt kettőt, gyakorlatilag eldöntve ezzel a meccset

Újpest FC-Bp. Vasas 4-0 (3-0)

Megyeri út, Szusza Ferenc Stadion, 2500 néző. Vezette: Arany T. (L. Tóth L., Szabó Z.)
Újpest: Vlaszák - Fehér Cs. (Vermes - 80.), Böjte, Juhár, Vanczák – Simek (Kőhalmi - 79.), Erős K., Farkas B., Tóth N. – Feczesin (Németh N. - 60.), Rajczi
Vasas: Posza (Tóth Z. - a szünetben) - Balog Zs., Janjics, Tóth A., Kiss Gy. (Kovrig - a szünetben). - Szanyó, Molnár Z., Gaál (Füzi K. - 76.), Weitner - Horváth P., Waltner
Gólszerző: Tóth N. (33. - 11-esből, 35.), Vanczák (46.), Rajczi (78.)
Sárga lap: Tóth N. (35.), ill. Szanyó (17.), Posza (33.), Weitner (67.), Tóth Z. (90.)
Piros lap: Tóth N. (68. - második sárga lap)
Szögletarány: 9:1

Az első percekben még úgy-ahogy tartotta magát a Vasas, de a hazaiak aztán fokozatosan átvették a játék irányítását. Sok volt a rossz átadás a piros-kékek részéről, míg az újpestiek szinte minden párharcot megnyertek a középpályán, így a Vasas helyzetek lehetőségéig sem jutott.

Az újpestieknél Simek Péter, Fehér Csaba, Tóth Norbert és Farkas Balázs is jól lépett fel a támadásokhoz, illetve hosszú indításokkal próbálták játékba hozni a két villámléptű csatárt, Rajczi Pétert és Feczesin Róbertet.

A vendégek azonban jól alkalmazták a lescsapdát, így a lilák támadói nem tudtak kapura törni, amikor pedig a felállt Vasas-védelemre kellett vezetniük a labdát a hazaiaknak, nem jutottak gólhelyzetekig, így inkább küzdelmes, mint látványos játékot láthatott a 2500 néző.

Rajczi Péternek be kellett érnie egy gólörömmel
Rajczi Péternek be kellett érnie egy gólörömmel
Rajczi Péternek be kellett érnie egy gólörömmel
Félóra múltán három perc alatt gólokra is váltotta a második negyedórában már-már nyomasztóvá váló mezőnyfölényét az Újpest. A tizenegyesnél még lehetett vitatkozni, hogy szabálytalansággal indult az újpesti akció (Egervári Sándor élt is evvel a lehetőséggel, természetesen mindhiába), a második hazai találat azonban már szemre is tetszetős, gyors akció végén született. A két gyors találat teljesen összezavarta a vendégeket: Simek ebben az időszakban kedve szerint forgatta meg a Vasas bal oldalán Gaál Lászlót és Kiss Györgyöt, Rajczi és Feczesin el-elmozgott Ivan Janjics és Tóth András mellől, Erős Károly és Farkas továbbra is jól játszotta meg a megszerzett labdákat, így az Újpest továbbra is veszélyes támadásokat vezetett. A harmadik hazai gól is egy ilyen akciót követő szöglet után született, ekkora előny tudatában pedig már nyugodtan vonulhattak az öltözőbe az újpestiek.

A Vasasnak mindenképpen változtatnia kellett a második játékrész előtt: Walner Róbert és Horváth Péter megjátszhatatlan volt, de nem is igen akadt, aki megjátszotta volna őket. Szanyó Károlynak talán egy jó indítása volt (szabálytalan megmozdulása annál több), a szélsők pedig nem tettek hozzá semmit az angyalföldiek játékához, egyedül Kiss Györgyben lehetett némi igyekezetet felfedezni, ám ő is sok hibával futballozott. Egervári Sándor azonban az egyetlen olyan poszton kényszerült cserélni, amelyre nem lehetett panasza: a második gól előtti ütközés során megsérült Posza Zsolt helyett a 19 éves Tóth Zoltán állt a piros-kékek kapujába. Emellett Kovrig Ákos is pályára lépett Kiss helyett.

Posza Zsoltnak volt elég dolga, ám sérülés miatt csak egy félidôn át védhetett, (Fotó: Németh Ferenc)
Posza Zsoltnak volt elég dolga, ám sérülés miatt csak egy félidôn át védhetett, (Fotó: Németh Ferenc)
Posza Zsoltnak volt elég dolga, ám sérülés miatt csak egy félidôn át védhetett, (Fotó: Németh Ferenc)
A második félidőben kissé visszavett az Újpest, de ez csak annyi változást eredményezett, hogy a korábbi óriási hazai nyomás alól alkalmanként ki tudott szabadulni a Vasas, sőt, 62 perc után Vlaszák Gézának már védenie is kellett. Aztán halvány reménysugár csillant a vendégek előtt, Tóth Norbert ugyanis háromgólos vezetésnél teljesen feleslegesen szabálytalan- kodva kiállíttatta magát. Lehet azonban, hogy az újpesti csapatkapitány mindössze a magyar mezőny egyik legjobb pedagógusa, tíz emberrel ugyanis varázsütésre újra hajtani kezdtek a lilák. A Vasas sem állt már úgy vissza, mint korábban, így egészen lendületes játék kerekedett az utolsó negyedórára.

Mestermérleg

Mészöly Géza: Remek felfogásban léptek pályára játékosaim. Elégedett, sőt, mondhatjuk, hogy büszke vagyok a fiúkra, átérezték a meccs jelentőségét. Sok labdát szereztünk, végig kezünkben volt a meccs. Nagyszerű találkozón remek játékkal szereztük meg a 3 pontot.
Egervári Sándor: Végig jobb volt az Újpest, megérdemelten nyertek. Az első gólig masszívan, jól védekeztünk, nem tudtak mögénk kerülni. A tizenegyes előtt Gaált ellökték, de nem ezen múlott a meccs. Az hazaiak jól, magabiztosan játszottak, míg nekünk az esélytelenek nyugalmával kellett volna fociznunk. Nem mi voltunk a favoritok, de ennél azért jobb játékot vártam.
Negyedórával a vége előtt egy Simek-vezette gyors kontraakció végén Rajczi a kegyelemdöfést is megadta az angyalföldieknek, és Mészöly Géza azonnal le is hozta csapata legjobbját, Simeket, majd a szintén sokat dolgozó Fehér Csabát is leültette. Kulcsembereit pihentetve, emberhátrányban már kevesebbet birtokolta a labdát az Újpest, de még így is meg tudta akasztani a Vasas-támadásokat, és gyors ellentámadásokra is futotta a hazaiak erejéből. Végül a találkozó utolsó momentumaként az újonc Vasas-kapus, Tóth Zoltán előbb elütötte Rajczit, utána azonban remek vetődéssel tornázta ki az újpesti támadó büntetőjét.

Az Újpest győzelme ekkora arányban is teljesen megérdemelt: a lila-fehérek a játék minden elemében felülmúlták a vendégeket. Nagyobb hittel, akarással, pontosabban és erőszakosabban játszottak, Kovács Zoltán és Polonkai Attila hiányát pedig egyáltalán nem érezte meg a csapat, így elmondható: a vezetőség hét eleji döntése helyesnek bizonyult. Ami pedig a Vasast illeti, a játékosállományuk ugyan nincs egy súlycsoportban a lilákéval, azonban a tudáskülönbséget akarattal, küzdeni tudással, lelkesedéssel pótolhatták volna. Azonban a jórészt a magyar futball nevesebb "örök vándormadaraiból" összeverbuvált angyalföldieknél ezen a találkozón éppen ez a harcosság hiányzott. Kevésbé erős ellenfelek ellen azonban annyi is elég lehet, amennyit Waltnerék hajlandóak kiadni magukból, így csak Egervári Sándoron múlik, mennyire hajszolja csapatát.

Elégedett angol megfigyelők

A Megyeri útra visszatértek az angol megfigyelők. A csaknem két hete a Szusza Ferenc-stadionban rendezett Magyarország-Bulgária világbajnoki selejtezőt is a helyszínen tekintette meg egy-két szakember, s most vasárnap ifjabb Laczkó Mihály menedzser társaságában is felbukkantak a szigetországi vendégek. Információink szerint különösen Simek Péter játéka nyerte el a tetszésüket, konkrétumok híján egyelőre annyit fűzhetünk mindehhez hozzá: a válogatott középpályásnak jó esélye van arra, hogy a nyáron Angliába szerződjön.

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

---- P ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik