Futballszeretet – Sinkovics Gábor jegyzete

SINKOVICS GÁBORSINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.04.07. 00:21

A modern kor szellemében, a tetoválások világában, készíthetnénk grafikont, írhatnánk mélyreható elemzést, akkurátusan megrajzolhatnánk a taktikát lescsapdáról, területvédekezésről, kontratámadásokról. Felesleges lenne.

A budafoki fiúkat a szívük és a lelkesedésük repítette a Magyar Kupa legjobb négy csapata közé. Ezzel természetesen nem szeretnénk kisebbíteni a szakvezető, Prukner László érdemeit, aki edzői pályafutása hullámvasútján érkezett meg a Promontor utcába, és írt történelmet csapatával.

A futballszeretet csodákra képes.

Manapság, amikor mindenhol a pénz diktál és szabja meg, hogy egy klub a Bajnokok Ligája-győzelemért vagy Bélapátfalván a vállalati bajnoki címért küzdjön-e, különösen megsüvegelendő, már-már meseszerű egy amatőr csapat sikersorozata. Angliában az FA-kupa megannyi különleges élménnyel ajándékozza meg a drukkereket. Ott egy ötödosztályú egylet is képes megfricskázni az Arsenalt, a Liverpoolt, azaz a legjobbakat. Mifelénk ritka az ilyesmi. Legutóbb 2000 tavaszán a Tápiószentmárton jutott el a legjobb négyig NB III-as klubként, s játszott történelmi meccset négyezer néző előtt a Vasassal. A hangulatos sporttelepen platós IFA-ról és a közeli rekettyésből lesték a futballt.

Most pedig mindenki a Budafok csodájára jár.

Az ország egyik leghangulatosabb sporttelepén mintha visszapörgött volna az idő. Az 1912-ben Világosság Football Csapat néven megalakuló egylet legszebb időszakát az 1945–1946-os szezonban töltötte az – ideiglenesen 24 együttest felvonultató – NB I Nyugati csoportjában, amelyben a Ferencváros és az MTK mellett a Kőbányai Barátsággal, a Dózsa MADISZ-szal és a Szentlőrinci AC-val vívott nagy csatákat. Végül 13., kieső helyen végzett a budafoki gárda. De fénykornak tekinthetjük a hatvanas-hetvenes éveket is, amikor rendszeresen három-, négy-, ötezer néző előtt játszottak a piros-feketék a másodosztály meghatározó csapataként, s olyan nevek fémjelezték a budafoki futballtörténelmet, mint Mészöly Kálmán, Fatér Károly, Noskó Ernő, Esterházy Márton.

A Budafok nemcsak itthon, egész Európában különleges klubnak számít: az egyetlen harmadosztályú csapat, amely ilyen messzire jutott az adott ország kupasorozatában. Csoda-e, ha mostanában egyre többen koccintanak a környező budafoki borospincékben, ha Jakab János szerényen, de büszkén nyilatkozik, ha Bélteky Róbert, a klub ausztrál tulajdonosa Melbourne-ben mindenkinek egy magyar kiscsapat nagy napjairól mesél.

A XXII. kerületben Világosság néven indult el a futballélet.

Ám a Budafok most fürdik csak igazán a rivaldafényben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik