Sikesdi Gábor: „Csak egy gomb vagyok a kabáton”

CSERHÁTI ANDRÁSCSERHÁTI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.05.08. 09:27
Sikesdi Gábort egy mezzel lepte meg a kispesti klub (Fotó: Török Attila)
Meghajolt a szurkolók előtt, mintha csak vége lett volna az elő­adásnak. Sikesdi Gábor a hétfő esti, Bp. Honvéd–Vasas (0–3) NB II-es bajnoki előtt kapott egy mezt, amelyen szerepel az a hat idény (1983–1984, 1984–1985, 1985–1986, 1987–1988, 1988–1989, 1990–1991), amikor bajnoki címet szerzett Kispesten – a korábbi középpályás az egyetlen futballista a patinás klub életében, aki ennyiszer végzett az élen.

 

„Meglepetés volt, Kaszás Kálmán, a kispesti klub krónikása találta ki – mondta lapunknak Sikesdi Gábor. – A mezről sem tudtam, hogy meglepnek vele, de ha már így alakult, kértem, hadd szaladhassak ki a kispesti tábor elé. Megkönnyeztem, amikor vastapsot kaptam és a nevemet skandálták. Ilyen szurkolók előtt nem is lehetne rosszul fut­ballozni… Szép gesztus volt. Remélem, az együttes hamarosan visszajut az NB I-be, mert nem kérdés, a Honvédnak ott a helye.”

Sikesdi Gábor elmondta, már húsz éve Németországban, Frankfurt mellett él, de amikor tud, kimegy a Bozsik Arénába.

„Gyerekkori barátom csalt ki Németországba. Alacsonyabb osztályban játékos-edzőként szerepeltem, majd fiatalokkal dolgoztam, sőt az öregfiúknál is futballoztam. Már tizenkettedik éve, hogy egy női kozmetikumokkal foglalkozó cégnél dolgozom, körömlakkokat, körömgéleket értékesítünk. De mivel jövő augusztusban hatvanöt éves leszek, egyre inkább azt gondoljuk a párommal, ideje hazaköltöznünk, főleg úgy, hogy már mindkettőknek vannak unokái.”

Visszaemlékezett arra az időszakra, amikor még futballozott, s a társaival alig várták, hogy megnézzék, hányas osztályzatot kaptak a Nemzeti Sport tudósítójától.

„Mindannyian hiúak voltunk, persze hogy foglalkoztatott minket, az újságíró miként értékelte a játékunkat. Hogy mikor írt először rólam a lap? A nyolcvanas évek elején lehetett, és a cím valahogy így szólt: Csak egy gomb vagyok a kabáton… Détári Lajosék cikiztek is emiatt eleget. Bár olimpiai válogatott lettem, felnőtt nem, de őszintén mondom, ez egyáltalán nem bánt. Épp a hétfői meccsen beszéltem Varga Józseffel, »Kacsával«, korábbi csapattársammal, aki azt mondta, ha valaki, én megérdemeltem volna, hogy legalább egyszer felvegyem a nemzeti csapat mezét. Lehet, így van, de tényleg nem zavar – a posztomon játszott például Garaba Imre, Nagy Antal, Kardos József vagy Róth Antal, esélyesem sem volt odakerülni. Arra vagyok rendkívül büszke, hogy a Honvédban futballozhattam nyolc évig, hat bajnokságot nyertünk meg, a négy kupadöntőből pedig kettőben diadalmaskodtunk. Kell ennél nagyobb álom és büszkeség?”

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik