Három földrész légiósai Győrben; Újpesten minden új

Vágólapra másolva!
2024.07.22. 15:33
A győriek egyik új, albán játékosa, Marku Albion (Fotó: eto.hu)
Pénteken két mérkőzéssel kezdetét veszi a labdarúgó NB I 2024–2025-ös idénye. Szokásos felvezető sorozatunkban négy részben végigvesszük a csapatok nyári felkészülését, a keretekben történt változásokat. Az első részben a pénteken éppen egymással mérkőző két újonc és a 10. helyen benn maradó, nyáron teljesen átalakuló Újpest kerül terítékre.

 

ETO: A KÜLFÖLDIEK SZÁMÁBAN MÁR AZ ÉLVONALBA TARTOZNAK A GYŐRIEK; BUMBA SZÓRJA A GÓLOKAT

A tavaly nyártól már az NB II-ben is nagy számban légiósokra építő ETO FC Győr az előző idény második edzőváltása után – előbb a spanyol Antonio Munozt váltotta február végén az ukrán-magyar Kuznyecov Szergej, majd őt két hónappal később a szlovákiai Borbély Balázs –, az évad végére rátalált arra az útra, amely az NB I-be vezetett. A záró öt fordulóban már nem veszítettek pontot a győriek, így a Vasast két ponttal megelőzve, második helyezettként sikerült kiharcolniuk a feljutást.

A Nyíregyházához hasonlóan az NB I-be kilenc év után visszatérő győri csapatot továbbra is a 44 éves, dunaszerdahelyi születésű Borbély Balázs irányítja, akinek az ETO-val a tétmeccseket tekintve még százszázalékos a mérlege. A Rába partján az is optimizmusra adhat okot, hogy a győriek a felkészülési találkozóikon három győzelem és egy döntetlen mellett mindössze egyszer, a szlovák élvonalban szereplő Dunaszerdahelytől kaptak ki, amelynél Borbély korábban másodedzőként dolgozott, és amellyel partneri kapcsolatban áll az ETO, ugyanis mindkét klub Világi Oszkár érdekeltségi körébe tartozik.

Az NB I-ben az ETO abban az értelemben is átveheti a tavasszal kieső Kisvárda helyét, hogy a Ferencváros után az ő keretében lehet a legtöbb külföldi játékos az új idényben. Jelenleg 19, nem Magyarországon született futballista található az ETO keretében, igaz, közülük négyen magyar állampolgárok is, illetve három szlovákiai magyar is van a keretben. Ezzel együtt is lassan egy minivilágválogatott is kijönne a győri keretből, hiszen három földrészről vannak játékosai a csapatnak. A magyarok mellett albán, portugál, román, szlovák, szerb és osztrák játékosok alkotta európai kontingens mellett dél-amerikai (Luciano Vera argentin, Riquelme és Boschlia brazilok) és afrikai (a mali Mamady Diarra és a szudáni válogatott Yasin Hamed) labdarúgókat is találunk Győrben. Más kérdés, hogy a Transfermarkt szerint az ETO még így is csak a 9. az NB I-ben a becsült értéksorrend alapján, tehát a sok külföldi nem feltétlenül jelent értékes, erős csapatot – ezt a Kisvárda esetében is láthattuk az előző idényben...

A nyáron a védelembe az albán válogatottban kétszer szerephez jutó Eneo Bitri, az ott egyszer cserepados Albion Marku, valamint a szerb-magyar Miljan Krpics érkezett Győrbe. Az új arcok közül a DAC-tól kölcsönvett, volt ferencvárosi, a támadásban több poszton is bevethető, de leginkább balszélső szerb-bosnyák Zseljko Gavrics a legértékesebbnek tartott labdarúgó (650 ezer euró), ő azonban betegség miatt az utóbbi két edzőmeccsen nem lépett pályára.

Borbély az előző idény végén alkalmazott négyvédős rendszerről az előző hetekben áttért a háromvédősre, csapata támadójátékának sikeressége pedig leginkább a Paul Anton, Michal Skvarka, Claudiu Bumba trió teljesítményén múlt. Biztató jel a győriek számára, hogy a korábban Kisvárdán és Fehérváron szereplő magyar-román kettős állampolgárságú Bumba szorgalmasan termeli a gólokat, a felkészülés során hatszor is betalált.

Bár az ETO újoncként nem hazai környezetben kezd, kedvező lehet neki, hogy a nyitányon a Nyíregyháza vendégeként semleges pályán, Mezőkövesden lép pályára. Ezt követően viszont kétszer is otthon játszik, a Debrecent, majd az MTK-t fogadja, így megvan az esélye arra, hogy jó rajtot vegyen.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ETO FC GYŐRNÉL
Érkezők: Marku Albion (albán, Dinamo Tirana – Albánia, szabadon igazolható), Miljan Krpics (szerb-magyar, FK Vozdovac – Szerbia) 
Kölcsönbe érkezők: Eneo Bitri (albán, Valerenga – Norvégia; legutóbb kölcsönben Cracovia – Lengyelország), Zseljko Gavrics (szerb-bosnyák, DAC 1904 – Szlovákia) 
Kölcsönből visszatért: Buna Gábor (Tatabánya), Csóka Bálint (szlovákiai, STK Samorín – Somorja, Szlovákia), Deákovits Richárd (Mosonmagyaróvár), Lacza Alex (szlovák-magyar, Pécsi MFC) 
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: –
Kiszemeltek: –
Távozók: Matteo Lucarelli (olasz, szabadon igazolható), Szujó Attila (Kolorcity Kazincbarcika), Tuboly Máté (debreceni kölcsön után DAC 1904 – Szlovákia)
Kölcsönbe távozók: Huszár Marcell (Diósgyőri VTK)
Kölcsönből visszatérhetnek klubjukhoz: Kovács Márk (román-magyar, DAC 1904 – Szlovákia, onnan Csíkszereda –  Románia), Urblík Norbert (szlovákiai, DAC 1904 – Szlovákia), 
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:  Buna Gábor (Tatabánya)

AZ ETO FC GYŐR NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
ETO–MSK Zilina (Zsolna, szlovák) 3–0 (Bumba 2, M. Diarra)
ETO–Bp. Honvéd (NB II) 3–0 (Skvarka, Bumba, Ráska)
Dunaszerdahely: ETO–STK Samorín (Somorja, szlovákiai, II. o.) 3–1 (William, Csóka B., Skvarka)
Dunaszerdahelyi AC (szlovákiai)–ETO FC Győr 2–1 (Bumba)
ETO–Kisvárda (NB II) 2–2 (Bumba 2)

NYÍREGYHÁZA: FOLYAMATOSAN JÖTTEK A JÓ HÍREK

A tervek szerint a Puskás Akadémia ellen játszhatja első bajnoki meccsét az új stadionjában a Nyíregyháza (Fotó: Nyíregyháza Spartacus, archív)

Az NB II-ből bajnokként feljutó Nyíregyháza vezetősége fokozatosan adagolta a jó híreket a nyáron a klub szurkolóinak. Először is azzal, hogy folyamatosan hosszabbítottak a csapat kulcsemberei, utolsóként a múlt héten az előző idény talán legjobb nyíregyházi játékosa, az NB II-ben 32 meccsen 11 gólt és ugyanannyi gólpasszt jegyző, 10-szeres magyar válogatott Nagy Dominik. Eközben pedig a Tímár Krisztián vezette szakmai stáb is szerződést hosszabbított.

Mivel nem volt sok távozó (a meghatározó játékosok mind maradtak), nem is érkeztek sokan Nyíregyházára a nyáron. A csapat NB I-es szereplését azonban így is nagyban meghatározhatja, hogy a nyáron igazolt három légiós, a Kisvárdáról érkező cseh szélső, Jaroslav Navrátil, a Montenegróból szerződtetett, az ottani élvonalban az előző idényben 34 meccsen 12-szer eredményes szerb csatár, Szlobodan Babics és a szerb-bosnyák belső védő, Ranko Jokics milyen teljesítményre lesz képes.

A felkészülési meccseken felemásan szerepelt a gárda, mert az alacsonyabb osztályú ellenfeleit, így az NB III-as Cigándot és az NB II-es Békéscsabát megverte, ellenben az első osztályú külföldi ellenfelekkel szemben nem tudott nyerni. A horvát HNK Rijekától és a szerb FK Napredaktól is kikapott, a szlovákiai MFK Zemplín Michalovce és a horvát NK Osijek ellen pedig döntetlent játszott. Biztató lehet Tímár Krisztián számára, hogy mindegyik meccsen szerzett gólt a csapata, viszont védekezésben még akad javítanivaló, mivel mindegyik mérkőzésen kaptak gólt, ráadásul a hatból négy találkozón legalább kettőt.

Mindazonáltal jó hír az elmúlt napokra is jutott a nyíregyházi szurkolóknak. Révész Bálint klubtulajdonos ugyanis vasárnap bejelentette, hogy a szakhatóságok már megkezdték az új nyíregyházi stadion úgynevezett minősítési folyamatát, így van rá esély, hogy a 3. fordulóban, az idénybeli második hazai mérkőzését, a Puskás Akadémia elleni meccset már Nyíregyházán rendezheti meg a klub. Mint ismeretes, az előző idényben balmazújvárosi albérletben szerepelt a Szpari, az új idény 1. fordulójában pedig Mezőkövesden fogadja az ETO-t, de ha a hatóságok mindent rendben találnak, akkor augusztusban már hazatérhet. A Nyíregyháza július 26-án, 20.15 órától játszik a Győrrel Mezőkövesden, a 2. fordulóban, augusztus 3-án az MTK-hoz látogat, utána következik a Puskás Akadémia elleni találkozó, aztán Paksra utazik, majd a Fehérvárt láthatja vendégül.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A NYÍREGYHÁZA SPARTACUSNÁL
Érkezők: Szlobodan Babics (szerb, OFK Petrovac – Montenegró), Ranko Jokics (szerb, Borac Banja Luka – Bosznia-Hercegovina), Kovács Milán (Gyirmót FC Győr), Jaroslav Navrátil (cseh, Kisvárda), Pinte Patrik (szlovák-magyar, Kazincbarcika), Tóth Balázs (Diósgyőri VTK)
Kölcsönbe érkezők: Farkas Bendegúz (Puskás Akadémia, ismét kölcsön)
Kölcsönből visszatér: Cseh Norbert (Tiszaújváros), Pataki Bence (Szentlőrinc)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: 
Kiszemeltek: –
Távozók: Herjeczki Kristóf (Kolorcity Kazincbarcika), Sigér Ákos (Bp. Honvéd, szabadon igazolhatóként), Vass Patrik (Tatabánya, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók: Németh Barnabás (siófoki kölcsön után Vasas)
Kölcsönből visszatér klubjához: Vida Kristopher (Kisvárda) 
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: –

A NYÍREGYHÁZA NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor: Ausztria, július 1–11.
Nyíregyháza–Cigánd (NB III) 5–1 (Beke, Kovácsréti – 11-esből, Cseh, Daróczi, Herjeczki – 11-esből)
Nyíregyháza–MFK Zemplín Michalovce (Nagymihály, szlovákiai) 1–1 (Ramos – 11-esből)
Ausztriában:
Nyíregyháza Spartacus–FK Napredak (szerb) 1–3 (Kovácsréti)
Nyíregyháza–NK Osijek (Eszék, horvát) 2–2 (Gresó, Beke)
*Nyíregyháza–HNK Rijeka (horvát) 1–3 (Oláh B.)
Nyíregyháza–Békéscsaba (NB II) 3–2 (Rjaskó, Farkas B., Beke)

ÚJPEST: ÚJ TULAJDONOS, ÚJ EDZŐ, ÚJ STRATÉGIA

Bartosz Grzelak vezetésével új időszak vette kezdetét Újpesten (Fotó: Újpest FC)

Az Újpest FC megújulása már tavasszal megkezdődött, amikor márciusban a belga Roderick Duchatelet-től a MOL-csoport megvette a klubot. Aztán Ratatics Péter elnök, illetve Benczédi Balázs ügyvezető irányításával a nyáron egy teljesen új, egyelőre, többségében magyarokra és fiatalokra építő játékospolitika alapjait is letette az új vezetés. A szakmai vezetést ugyanakkor már nem a csapatot tavasszal benn tartó Mészöly Gézára, hanem egy külföldi edzőre, az elmúlt másfél évben Fehérváron már bizonyító svéd Bartosz Grzelakra bízták.

Az Újpest FC első szerzeménye ugyan egy olasz játékos, a már az előző idény közben bejelentett, Mezőkövesdről távozó kapus, Riccardo Piscitelli volt, akit viszont azóta hat magyar futballista követett, valamint két, korábban az NB I-ben már szintén futballozó légiós, a portugál védő, Joao Nunes és a francia-elefántcsontparti csatár, Mamoudou Karamoko. A magyarok között találunk két, egyaránt Fehérvárról távozó rutinos védőt (Gerzelakot eddig összesen három játékosa követte Fehérvárról Újpestre) – a 23-szoros válogatott Bese Barnabást és Gergényi Bencét –, valamint négy, egyaránt 21 év alatti (így az MLSZ úgynevezett fiatalajánlásának megfelelő) és egyaránt utánpótlás-válogatott fiatalt, a Puskás Akadémiától ingyen érkező védőt, Babós Leventét, a Honvédtól, illetve a Debrecentől kivásárolt Kaczvinszki Dominikot és Baranyai Nimródot, valamint a Fiorentina utánpótlásából hazatérő szélsőt, Dénes Adriánt. Továbbá nagy reményeket fűznek Újpesten az idén profi szerződést kötő 21 éves támadó, Dékei Márk játékéhoz is, aki a felkészülési időszakban három gólt is szerzett – egyet a saját térfeléről!

A klub elnöke, Ratatics Péter már az első nyári sajtótájékoztatóján meghatározta azokat a sarokpontokat a játékospolitikában, melyek aztán nyáron vissza is köszöntek a klub igazolásaiban: „Az első csapat keretének több mint ötven százalékát magyar játékosok kell, hogy alkossák, a keret nyolcvan százalékának harminc év alattinak, negyven százalékának pedig huszonöt év alattinak kell lennie.” Ennek megfelelően összesen tíz légiós távozott a klubtól a nyáron. Köztük a zalaegerszegi kölcsönből visszatérő Yohan Croizet is, aki a ZTE-nél ugyan jó teljesítményt nyújtott az előző idényben, de az új szakmai stáb nem volt elégedett az edzésmunkájával, így szerződést bontott Újpesten – majd aláírt Zalaegerszegen.

A Croizet-ügy is mutatja, következetes szakmai munkára kell számítani Újpesten, és mindenkinek be kell állnia a sorba. Grzelak a játékosok mellett új taktikát is hozott magával Fehérvárról: a felkészülési időszakban már az Újpest is átállt az ott alkalmazott három belső védős rendszerre. Az edzőmeccsek azt mutatják, a csapat még az építkezés elején jár, hiszen az öt nyári meccséből csak egyet tudott megnyerni, az osztrák másodosztályú St. Pölten ellen. Persze a felkészülés ezen időszakában még nem az eredmények a legfontosabbak, és még a keretben is várható változás a nyáron, de azt Grzelak is elmondta klubja honlapjának az edzőmeccsek után, hogy eddig vegyes teljesítményt nyújtott csapata, bár a játékosok hozzáállásával elégedett.

Az Újpestnek nem könnyű a sorsolása, mert három nemzetközi kupaindulóval találkozik az első három fordulóban – sorrendben a Puskás Akadémiával, a Pakssal és a Fehérvárral –, viszont ez akár előnyt jelenthet a lila-fehéreknek abból a szempontból, hogy a kettős terhelés megoszthatja a leendő ellenfél figyelmét, erejét.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ÚJPEST FC-NÉL
Érkezők: Babós Levente (Puskás Akadémia, legutóbb kölcsönben Csákvár, szabadon igazolhatóként), Baranyai Nimród (Debreceni VSC), Bese Barnabás (Fehérvár FC), Dénes Adrián (Fiorentina – Olaszország), Gergényi Bence (Fehérvár FC), Kaczvinszki Dominik (Budapest Honvéd), Joao Nunes (João Aniceto Grandela Nunes, portugál, Casa Pia – Portugália, szabadon igazolhatóként), Riccardo Piscitelli (olasz, Mezőkövesd, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők: Mamoudou Karamoko (francia-elefántcsontparti, FC Köbenhavn – Dánia, legutóbb kölcsönben Fehérvár FC)
Kölcsönből visszatért: Yohan Croizet (francia, Zalaegerszegi TE FC), Eckl Patrick (Komáromi FC –  Szlovákia), Mucsányi Márk (BVSC)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Dékei Márk, Simon Balázs
Kiszemeltek: –
Távozók: Peter Ambrose (nigériai, Aberdeen – Skócia), Jorgosz Andzulasz (görög, HJK – Finnország, szabadon igazolhatóként), Dzenan Burekovic (bosnyák, szabadon igazolható),  Yohan Croizet (francia, Zalaegerszegi TE FC – szabadon igazolhatóként) Albi Doka (albán, szabadon igazolható), Sztefan Jevtovszki (északmacedón, Struga Trim-Lum – Észak-Macedónia), Kiss Tamás (szabadon igazolható), Luca Mack (német, szabadon igazolható), Heinz Mörschel (dominikai-német, szabadon igazolható), Branko Pauljevics (szerb-magyar, Bp. Honvéd, szabadon igazolhatóként), Franklin Sasere (nigériai, szabadon igazolható), Szabó Bálint (szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók: Varga Balázs (Szeged-Csanád GA)
Kölcsönből visszatér klubjához: Huszti András (Zalaegerszegi TE FC, onnan Fehérvár FC, kölcsönbe), Molnár Zsombor (Vasas FC)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: –

AZ ÚJPEST FC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Komáromi FC (szlovákiai)–Újpest 1–1 (Dékei)
*Újpest–Vasas (NB II) 3–4 (Dékei 2, Ljujics)
Újpest FC–SV Waldhof Mannheim (német, III. o.) 1–1 (Ljujics)
Újpest FC–St. Pölten (osztrák, II. o.) 1–0 (Mucsányi Márk)
Újpest FC–Al-Ahli (szaúdi) 0–1

*2x60 perces mérkőzés
**2x50 perces mérkőzés
***60 perces első, 45 perces második félidő

LABDARÚGÓ NB I
1. FORDULÓ
Július 26., péntek
18.00: Zalaegerszegi TE–MTK Budapest (Tv: Duna World)
Zalaegerszeg.
20.15: Nyíregyháza Spartacus–ETO FC Győr (Tv: Duna World)
Mezőkövesd.
Július 28., vasárnap
18.50: Újpest FC–Puskás Akadémia FC (Tv: Duna)
Szusza Ferenc Stadion.
18.50: Diósgyőri VTK–Paksi FC (Tv: m4sport.hu)
Diósgyőr.
18.50: Kecskeméti TE–Fehérvár FC (Tv: m4sport.hu)
Kecskemét.
december 4., szerda
19.00: Debreceni VSC–Ferencvárosi TC
Debrecen.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik