A múlt alapján az Anderlechtnek nincs sok esélye a Ferencváros ellen – videók

HARMATH ÁKOSHARMATH ÁKOS
Vágólapra másolva!
2024.09.25. 12:26
Egy éve Pesics (balra) gólja pontot ért a Genk ellen, ma újabb belga csapat ellen találhat be (Fotó: Szabó Miklós)
A Ferencváros szerda este a belga rekordbajnok Anderlecht otthonában kezdi meg szereplését a megújult Európa-liga főtábláján. A találkozó kapcsán megvizsgálat a két klub közös múltját, és megmutatjuk a zöld-fehérek több emlékezetes sikerét. Belga győzelmet speciel nehéz lenne mutatni az FTC ellen.

Kezdjük a legemlékezetesebbel, hiszen ki ne tudná, hogy 1995 augusztusában a Ferencváros éppen az Anderlecht ellen küzdött meg az akkor még egykörös selejtezőben a 16 csapatos Bajnokok Ligája főtábláján való szereplés jogáért. A párharc első meccsén, Brüsszelben a zöld-fehérek óriási meglepetést okozva 1–0-ra nyertek Zoran Kuntics góljával, s lapunk másnap „Zoran új slágere: gól!” címmel számolt be a diadalról.

ANDERLECHT–FERENCVÁROS 0–1 (Kuntics gólja 3:20-tól)

A két héttel későbbi visszavágón aztán az újabb gól nélküli első félidő után a második elején a Ferencváros Goran Kopunovics találatával megduplázta összetettbeli előnyét, s miután Gilles de Bilde hosszú pályafutása első nemzetközi kupában szerzett gólja csak a szépítésre volt elegendő, a Fradi fennállása során első alkalommal jutott be a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

FERENCVÁROS–ANDERLECHT 1–1 (Kopunovics gólja 5:20-tól)

A két csapatnak ez volt máig az egyetlen párharca az európai kupaszíntéren, de összességében is elmondható, hogy egyik életében sem hemzsegnek a másik országot képviselő ellenfelek. A Ferencváros belga csapatok elleni, illetve az Anderlecht magyarok elleni kevéske párharca viszont a zöld-fehérek sikerét ígéri.

SZAVAZÁS

Milyen eredményt ér el a Ferencváros az Európa-liga alapszakaszában?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az Anderlecht rögtön történelme első nemzetközi kupameccsén szembe került az akkor éppen Vörös Lobogónak nevezett MTK-val, s csúnya verésbe futott bele. A mai BL elődjének, a Bajnokcsapatok Európa Kupájának az első kiírásának első fordulójában a BEK-történelem második mérkőzésén 6–3-ra kikaptak az 1955–56-os idényben még piros-fehérben játszó mai kék-fehérektől a Népstadionban, majd a belgák hazai pályán is alulmaradtak, Hidegkutiékkal szemben a másfél hónappal (!) későbbi visszavágón.

Az Anderlecht tehát négy meccsen egy döntetlent tud felmutatni a három vereség mellett a magyar csapatok ellen, 5–12-es gólkülönbséggel.

A Ferencváros viszont igen jól áll Belgiumból való csapatokkal szemben, jelesül még veretlen. A fentebb már taglalt BL-selejtező előtt öt évvel, 1990 őszén találkozott fennállása során először belga csapattal, mégpedig a Royal Antwerpennel. A találkozó úgy vonult be a hazai futball történelmébe, mint az első Zalagerszegen rendezett UEFA-kupa-meccs, mivel, az egy évvel korábbi, Admira Wacker elleni UEFA-kupa-meccsen történt ferencvárosi szurkolói rendbontás miatt az európai szövetség fegyelmi bizottságának döntése értelmében legalább 150 kilométerre az Üllői úti stadiontól kellett lejátszania a zöld-fehéreknek a következő két nemzetközi kupameccsét. A két héttel korábban Belgiumban megvívott gólnélküli döntetlen után a visszavágón sem esett gól a 90 perc alatt, a kétszer 15 perc ráadás során viszont belecsapott a Fradi: Keresztúri András, Topor Antal, valamint Fischer Pál góljára csak Frans van Rooy válaszolt, ezzel 3–1 nyert és továbbjutott. A teljes mérkőzés ide kattintva megnézhető, az összefoglalót alább mutatjuk.

FERENCVÁROS–ANTWERPEN 3–1 (Gólösszefoglaló)

A legutóbbi alkalom, amikor a Ferencváros belga csapattal találkozott, alig egy éve volt, így még bizonyára olvasóink is jól emlékeznek rá. A tavaly még Európakonferencia-ligának nevezett harmadikszámú kupasorozat csoportkörében a Genk ellen egy idegenbeli 0–0 után a Groupama Arénában 1–1-re jutottak a felek. A zöld-fehérek megint hozták a hagyományt, ismét nem esett gól az első félidőben, aztán Alekszandar Pesics gyors találatára az azóta már a Crystal Palace-t erősítő kolumbiai válogatott Daniel Munoz válaszolt negyedórán belül.

FERENCVÁROS–GENK 1–1

A Ferencváros tehát hat meccset vívott belga csapat ellen, mérlege két győzelem mellett négy döntetlen, 6–3-as gólkülönbség. A teljes képhez azért tegyük hozzá, hogy a magyar és a belga csapatok egymás elleni mérlege a mieink szempontjából nézve már koránt sem fest ilyen kedvezően, az eddigi 31 mérkőzésen 13 belga győzelem és nyolc döntetlen mellett 10 magyar siker született 52–37-es gólkülönbséggel a belgák javára.

EURÓPA-LIGA, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
21.00: Anderlecht (belga)–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik