NB I: Alberték közel 60 éves parádés sorozatát állíthatja be az FTC az örökrangadón

PÓSFAI GYULAPÓSFAI GYULA
Vágólapra másolva!
2024.09.20. 13:23
Varga Barnabás februárban négyszer talált be az MTK-nak (Fotó: Árvai Károly)
Háromhetes szünet után a 225. MTK–Ferencváros örökrangadóval folytatódik a labdarúgó NB I. Ha a péntek esti találkozón a zöld-fehérek olyan fölényes győzelmet aratnak, mint februárban, beállítják azt a sorozatot, amelyre még az 1960-as években Albert Flóriánék voltak képesek. A 7. fordulóban ezen kívül Fejér vármegyei derbit játszik a Puskás Akadémia és a Fehérvár, Nyíregyházán mutatkozik be bajnokin a Debrecen kispadján Máté Csaba, valamint a májusi 0–7 óta először lép pályára Újpesten a legutóbbi három fordulóban gólt sem kapó Diósgyőr.


ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I  7. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

MTK BUDAPEST–FERENCVÁROSI TC

♦ A két klub nyilvántartása szerint a 225. bajnoki örökrangadó következik az FTC és az MTK között, bár a különböző adatbázisokban eltérő adatok szerepelnek. Ennek oka két 1925-ös mérkőzés, az országos bajnoki döntő – 0:0 és 4:1-es MTK-siker –, de ezeket a bajnokságon kívül bonyolították le a vidék legjobbjainak részvételével. Az eddigiekből 79-et nyertek meg a kék-fehérek, 52 döntetlen és 93 ferencvárosi siker mellett. 

♦ Az FTC az előző bajnokságban mind a háromszor megverte az MTK-t, sőt, az első két alkalommal nagy különbséggel (6–1, 5–1 és 2–1), így az összesített gólkülönbség 13–3 lett. Olyan triplázásra legutóbb 1966 és 1967 között volt példa, hogy zsinórban 3 örökrangadón győzve a mostaninál jobb gólkülönbséget (14:1) hozzanak össze a ferencvárosiak. Akkor az MTK elleni egymást követő négy meccsükön összesen 15 gólt szereztek és csak egyet kaptak (1:0, 7:1, 2:0 és 5:0) a IX. kerületiek. Ha Varga Barnabáséknak pénteken este összejönne egy négygólos siker, beállítanák Albert Flóriánék közel 60 évvel ezelőtti fölényes győzelmi sorozatát.

 

♦ A két csapat bajnoki párharcának eddig 11 helyszíne volt, ezek közül a Hungária körúton még mindig az MTK felé billen a mérleg nyelve, 28 győzelem, 21 iksz, 25 vereség. A Ferencváros vendégként legutóbb 2014 márciusában kapott ki, még a régi Hidegkuti Nándor Stadionban (2–3), viszont az új létesítményben ez idáig veretlen a kék-fehérekkel szemben (5 győzelem, 3 iksz).

♦ Pályaválasztóként mostanáig utoljára nyolc évvel ezelőtt, 2016 szeptemberében, Dunaújvárosban győzte le az MTK az FTC-t (2–1), a mindent eldöntő gólt akkor és a már említett 3–2-es budapesti találkozón is Torghelle Sándor szerezte.

♦ Az MTK 3 győzelemmel indította az idényt, az előző 2 bajnokiját viszont egyaránt 1–0-ra bukta el: előbb a Puskás Akadémia, majd a Fehérvár otthonában. Eddig mindössze 3-szor találtak be neki az ellenfelek – ezzel a második legjobb a mezőnyben.

♦ Már csak egyedül a Ferencváros hibátlan az NB I-ben, 4 győzelmével úgy is vezeti a táblázatot, hogy 2 bajnoki meccsét elhalasztották. Ráadásul a zöld-fehérek kapták a legkevesebb gólt az élvonalban – eddig csupán a nyíregyházi Kovácsréti Márk talált be nekik.

♦ A fővárosi kék-fehéreknek még csak egy bajnokijuk volt házigazdaként, a 2. fordulóban 3–0-ra megverték az újonc Nyíregyházát. Előtte, az előző bajnokság utolsó 4 hazai bajnokiján viszont nem tudtak nyerni (2 iksz, 2 vereség). 

♦ Az FTC a bajnokságban még csak egyszer játszott idegenben: 2–0-ra győzött Diósgyőrben. 2024-ben a 9 házon kívüli bajnokijából 8-at megnyert, és egyedül a DVTK-tól kapott ki májusban (0–2), amikor már biztos aranyérmesként lépett pályára.
 

SZOMBAT

ZALAEGERSZEGI TE FC–KECSKEMÉTI TE

♦ Ez lesz a 15. élvonalbeli meccs az NB I két legalacsonyabb keretértékű együttese között: a Transfermarkt átigazolási portál szerint ugyanis a ZTE játékosai összesen 6.43, míg a KTE labdarúgói 5.86 millió eurót érnek. A párharc örökmérlege kecskeméti fölényt mutat: 4 zalai győzelem, 3 döntetlen, 7 lila-fehér siker. 

♦ A tavasszal véget ért bajnokságban mind a 3 mérkőzésen az éppen aktuális hazai gárda nyert, legutóbb, a májusi záró fordulóban a KTE hátrányból, Pálinkás Gergő 88. perces találatával tudott győzni (2–1), és ezzel kaparintotta meg a 6. helyet.

♦ Amikor a ZTE volt a vendéglátó, élvonalbeli bajnokin még sosem tudott nyerni a Kecskemét! Az első 3 alkalommal egygólos hazai siker született, utána 2 találkozójuk iksz lett (1–1 és 0–0), majd a februári 3–1 volt az eddigi legnagyobb különbségű otthoni zalai diadal. A kék-fehérek ez utóbbi sikerrel vetettek véget a KTE elleni – mindkét helyszínt figyelembe véve – 7-es bajnoki nyeretlenségi sorozatuknak (2 iksz, 5 vereség).

♦ Közös a két együttesben, hogy eddig csak egyszer győztek a bajnokságban, és az is, hogy a legutóbbi két meccsükön nem tudtak nyerni: a ZTE egy pontot szerzett ezalatt, a KTE egyet sem.

♦ A Zalaegerszeg otthon 2 találkozó után 50 százalékos: az MTK-tól a hosszabbításban esett góllal kapott ki a nyitányon, majd 3–1-re megverte a legutóbb ezüstérmes, ám a kupameneteléstől fáradtabb Paksot.

♦ A Kecskemét mindkét idegenbeli találkozóját 1–0-ra bukta el – az FTC, majd a DVTK ellen –, és az egyetlen csapat a mezőnyben, amely vendégként még gólképtelen. 2024-ben a 10 házon kívüli bajnokiján 2–2–6-os mérleget hozott össze.


ÚJPEST FC–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Eddig 117 meccsük volt az első osztályban, az örökmérleg a lila-fehérek jelentős fölényét mutatja: 54-et nyert meg az Újpest, 41 végződött döntetlenre és 22 hozott diósgyőri sikert. 2020 novemberében sok koronavírusos játékos volt a lila-fehéreknél, ezért a meccset szerették volna elhalasztani. A házigazda DVTK ebbe nem egyezett bele, a fővárosiak végül nem álltak ki, így a 3 pontot 3–0-s gólkülönbséggel a Diósgyőrnek írta jóvá az MLSZ (az örökmérlegbe ezt az eredményt is belevettük).

♦ Az előző bajnokságban a DVTK volt az egyetlen, amely ellen mind a 9 pontot begyűjtötte az Újpest. A lila-fehérek legutóbb 7–0-s verést mértek a miskolciakra, és ezzel biztosították be az élvonalbeli tagságukat. Övék volt az elmúlt idény legnagyobb különbségű diadala. 

♦ Az Újpest pályaválasztása mellett elég pocsék a miskolciak mérlege: 59 meccsből 35 vereség és 19 döntetlen mellett csak 5-öt (1950-ben 0:1, 1954-ben 2:3, 1998-ban 1–3, 2006-ban 0–3, 2019-ben 0–2) nyertek meg. A legutóbbi – az Illovszky-stadionban összejött – fővárosi DVTK-siker előtt a lila-fehéreknek 13 mérkőzéses veretlenségi sorozatuk volt hazai pályán.

♦ Az előző idényben a legtöbb gólt kapták, most viszont a szerzett (12) gólokban állnak élen a lila-fehérek. Matija Ljujics 5-tel vezeti a góllövőlistát, ő az FTC kivételével eddig minden ellenfélnek betalált egyszer. 

♦ A DVTK 3 forduló óta veretlen (2 győzelem, 1 iksz), sőt, közben gólt sem kapott – utóbbi a leghosszabb ilyen széria most az NB I-ben. 

♦ Az Újpest a felcsútiaktól elszenvedett vereség óta mindkét hazai meccsét fölényesen nyerte meg (4–1 a Fehérvár, majd 3–0 a Debrecen ellen), és így vendéglátóként a legjobb a gólkülönbsége (+5).

♦ A Diósgyőr vendégként eddig 50 százalékos: a fehérvári 1–3 után meglepetésre 1–0-ra nyerni tudott Debrecenben – igaz, a második félidőben végig emberelőnyben játszott. Ezzel egyben véget vetett a 6 meccses idegenbeli bajnoki nyeretlenségi sorozatának.  

NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC–DEBRECENI VSC

Máté Csaba az élvonalban Nyíregyházán debütál a Loki kispadján (Fotó: DVSC/Facebook)

♦ A két kelet-magyarországi vármegyeszékhely csapatának párharcában hatalmas a Loki fölénye, hiszen 20 találkozó után az élvonalbeli örökmérleg 3 nyíregyházi győzelem, 5 döntetlen, 12 debreceni siker.

♦ A Szpari az első osztályban ebben az évszázadban még nyeretlen a DVSC ellen, hiszen máig utoljára 1999 augusztusában tudta legyőzni (2–1). Azóta 8-szor a debreceniek ünnepelhettek, 3 találkozójuk döntetlen lett.

♦ Az NB II-ben viszont 2020 októberében nagyon közel voltak a diadalhoz a nyírségiek, hiszen 1–0-s vezetésük után Pintér Ádám góljával a 93. percben egyenlítettek a vendég hajdúságiak. A zárt kapus, ugyancsak 1–1-re végződött 2021-es visszavágón fordított volt a helyzet: akkor Gresó Mátyás tizenegyesével a nyíregyháziak mentettek pontot a 96. percben. 

♦ A 2010-es években háromszor is összekerültek a Magyar Kupában, az oda-visszavágós párharcok során 5 vereség mellett csak egyszer, 2012 novemberében tudtak nyerni a nyíregyháziak (3–2). Tétmeccsen ez a legutóbbi sikerük a DVSC-vel szemben. 

♦ Amikor az NB I-ben a szabolcsi csapat volt a vendéglátó, mindkét csapat 3-szor tudott nyerni, 4-szer ikszeltek, a gólkülönbség a Loki számára kedvező (13–11).

♦ Az újonc Szpari magasan a legtöbb gólt kapta a mezőnyben, 14-et, az előző 5 fordulóban pedig mindössze egy pontot kapart össze, így utolsó előtti a tabellán.

♦ Már a harmadik trénerét fogyasztja ebben az idényben a DVSC: Szrdjan Blagojevics és a beugró Dombi Tibor után most Máté Csaba irányít, aki a Magyar Kupában az NB II-es Békéscsaba elleni 4–0-s sikerrel debütált a piros-fehéreknél. Az 55 éves szakember vezetőedzőként a Paksnál és az FTC-nél eddig összesen 10 NB I-es mérkőzésen ült a kispadon, a mérlege 5 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség.  

♦ A Nyíregyháza pályaválasztóként Mezőkövesden 2–1-re megverte az ETO-t, majd új stadionja megnyitóján fordulatos 3–3-at játszott a Fehérvárral, így most első győzelmére készül az új létesítményben. A régi városi stadionban legutóbb 2015. február 28-án a Bp. Honvéd ellen (2–0) tudott élvonalbeli mérkőzést nyerni a piros-kék együttes.

♦ A Loki idegenben eddig közepesen teljesített, de lemenő ágban van: 3–0-s siker Győrben, 1–1 Kecskeméten, majd 0–3 Újpesten – igaz, ezeket az eredményeket még az azóta távozott Blagojeviccsel érte el.  


VASÁRNAP

PUSKÁS AKADÉMIA FC–FEHÉRVÁR FC

A 29. Fejér vármegyei rangadó jön az NB I-ben, és bár a az utóbbi bő három évben a felcsútiak az eredményesebbek, az örökmérleg még mindig a fehérváriak jelentős fölényét mutatja: 6 Puskás Akadémia-győzelem, 11 döntetlen, 11 Vidi-siker. 

A két gárda előző 12 tétmérkőzéséből (11 bajnoki, 1 kupa) csak egyet tudott megnyerni a Vidi: tavaly decemberben Kenan Kodro duplájával 3–1-re győztek a házigazda fehérváriak – emellett 7-szer ikszeltek, 4-szer pedig az akadémisták kerekedtek felül.

A Puskás Akadémia pályaválasztása mellett minimális különbséggel a vendégek állnak jobban: 4 felcsúti győzelem, 6 döntetlen, 5 fehérvári siker. Az első PAFC-győzelem csak a hetedik hazai próbálkozásra, a 2018. szeptemberi, verekedésbe torkollott meccsen jött össze (2–1), majd a többi is egygólos volt (1–0, 1–0, 2–1). A Pancho Arénában az előző két alkalommal nem bírtak egymással (2–2 és 0–0).

A Puskás Akadémia legutóbb előnyről veszített 2–1-re Pakson, ezzel megszakadt a klub élvonalbeli történetének leghosszabb, 7 meccses győzelmi sorozata, ráadásul azóta a gólszerző Komáromi György is eligazolt Felcsútról.

A Fehérvár 3-as nyeretlenségi szériájának vetett véget az MTK legyőzésével (1–0), szlovén játékosa, Nejc Gradisar egymás után a második bajnokiján tudott eredményes lenni. 

A PAFC az előző 6 otthoni bajnokiját megnyerte, ebből 3-at ebben a bajnokságban, és jobb gólkülönbségével vezeti (6–2) a hazai tabellát.

A Vidi még nyeretlen idegenben (2 iksz, 1 vereség), és a második legtöbb gólt kapta a mezőnyben, 7-et. Házon kívül legutóbb április közepén, Pakson tudott nyerni (2–1).

ETO FC GYŐR–PAKSI FC

♦ Eddig 18-szor csaptak össze az első osztályban, az örökmérleg 7 ETO-győzelem, 6 döntetlen, 5 paksi siker. Legutóbb, a 2014–2015-ös bajnokságban találkoztak, és a tolnaiak akkor veretlenek maradtak a győriekkel szemben (2–0 és 2–2).

♦ Győrben ez lesz a 10. élvonalbeli csatájuk, 5 hazai siker és 3 iksz mellett csupán egyszer tudtak győzni a paksiak: 2013 áprilisában úgy nyertek Könyves Norbert 90. perces góljával 4–3-ra, hogy a szünetben még 0–3-ra álltak…  

♦ Az ETO szerepeltette eddig a legtöbb légióst a mezőnyben, 19-et, az első pontját mégis csak legutóbb, Diósgyőrben szerezte meg ebben a bajnokságban. Most először úszta meg kapott gól nélkül, és továbbra is utolsó.

♦ A legutóbbi 4 bajnokijából 3-at megnyert a Paks, mindegyiket hazai pályán, 2–1-re. 

♦ Mindkét hazai találkozóját elbukta eddig a győri csapat, bár az MTK ellen balszerencsés volt, mert ellenfele két tizenegyesgóllal tudott fordítani (1–2). Az élvonalban továbbra is a 2015. május 23-i, Pécsi MFC elleni 3–0 az ETO máig utolsó hazai diadala. 

♦ A tolnaiak vendégként még nem tudtak győzni ebben a kiírásban, a diósgyőri 2–2 után a ZTE otthonában 3–1-re maradtak alul. Legutóbb március elején az MTK-tól tudták elvinni a három pontot (2–0), azóta 3 iksz és 4 vereség az idegenbeli bajnoki teljesítményük.  

A 7. FORDULÓ PROGRAMJA
Szeptember 20., péntek
20.00: MTK Budapest–Ferencvárosi TC, Új Hidegkuti Nándor Stadion. (Tv: M4 Sport). Vezeti: Karakó Ferenc
Szeptember 21., szombat
14.30: ZTE FC–Kecskeméti TE (Tv: M4 Sport+)
17.00: Újpest FC–DVTK (Tv: M4 Sport)
19.30: Nyíregyháza Spartacus FC–DVSC (Tv: M4 Sport)
Szeptember 22., vasárnap
16.30: Puskás Akadémia–Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
19.00: ETO FC Győr–Paksi FC (Tv: M4 Sport)

   
AZ ÁLLÁS       
  1. Ferencvárosi TC446–1+512
  2. Puskás Akadémia5419–5+412
  3. Paksi FC53119–8+110
  4. Újpest FC63312–7+59
  5. MTK Budapest5326–3+39
  6. Fehérvár FC62319–909
  7. Diósgyőri VTK62225–7–28
  8. Debreceni VSC52127–6+17
  9. Kecskeméti TE61234–7–35
10. Zalaegerszegi TE51136–8–24
11. Nyíregyháza Spartacus61148–14–64
12. ETO FC Győr5143–9–61

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik