Tizenhárom év börtönre ítélték Tarsoly Csabát, a Győri ETO FC korábbi elnökét

T. Z.T. Z.
Vágólapra másolva!
2024.09.02. 11:12
Tarsoly Csaba (Fotó: MTI/Marjai János, archív)
Csaknem tíz év és több mint egyévnyi tárgyalási nap után hétfő reggel ítéletet hirdetett a Quaestor-ügyben a Fővárosi Törvényszék bírája: mint azt dr. Steiner Gábor bíró kimondta, Tarsoly Csabát, a Győri ETO FC volt elnökét bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, valamint csalás bűntettében bűnösnek találták, amiért 13 év fegyházbüntetésre ítélték.

Hétfő délelőtt hirdetett ítéletet dr. Steiner Gábor bíró Tarsoly Csaba és társai ellen a csaknem 10 évvel ezelőtt kirobbant Quaestor-botrány ügyében. Tarsoly Csabát bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, valamint csalás bűntettében bűnösnek találta, amiért 13 év fegyházbüntetésre ítéli – írta meg az Index. A büntetésébe beszámították a korábban próbára bocsátással végződő, okirat-hamisításért kiszabott büntetését is.

A portál beszámolója szerint a bíró még előtte közölte, hogy elrendeli Tarsoly Csaba, valamint a harmadrendű vádlott őrizetbe vételét. A bíró mondatait követően szinte azonnal három rendőr lépett be a terembe, hogy a kényszerintézkedés elrendelése után elkísérje a két vádlottat. Erre azonban csak a tárgyalás végeztével lesz alkalmuk az egyenruhásoknak, addig a padsorok között kell várniuk. Tarsoly Csaba felesége, és az ügy másodrendű vádlottja, sírásban tört ki, miután meghallotta, hogy a bíró felmentette őt a vádak alól. A harmadrendű vádlottat, akinek az őrizetbe vételét szintén elrendelte a bíró, 16 év szabadságvesztésre ítélte a tanácselnök. A bíró a negyedrendű vádlottat is mentesítette a vádak alól a hétfői döntésével.

Dr. Steiner Gábor indoklásában egyebek mellett elmondta: világszínvonalú munka volt, amikor az ügyészség feltárta a Quaestor ügyleteit. Szavai szerint mindössze hat hónap alatt buktatták le a cégben zajló bűncselekményeket, ami példa nélküli. Felidézte: a vádlottak azzal próbálták húzni az időt, hogy minden szakértőt megpróbáltak kizárni, majd egy idő után már egymás védőitől próbáltak megszabadulni.

A bíró bejelentette azt is, hogy a nyolcéves eljárás során 247 milliós perköltség keletkezett. Ezt legnagyobb részben, több tízmilliós nagyságrendben Tarsoly Csabának kell majd megtérítenie.

Mint emlékezetes, a magyarországi brókerbotrány kirobbanását követően, 2015. március 29-én bírósági határozat alapján – 150 milliárd forint nagyságrendű fiktív kötvény kibocsátásával összefüggésben – előzetes letartóztatásba helyezték Tarsoly Csabát és két társát. 2016 februárjában megszületett a vádirat. A vád szerint az elsikkasztott vagy elcsalt összeg összesen 77 milliárd forint, ami 5458 rendbeli csalás során valósulhatott meg. Tarsolyt 753 esetbeli, különösen nagy kárt okozó csalással, jelentős értékre elkövetett sikkasztással, továbbá 10 társa felbujtásával vádolták. 

Tarsoly Csabát – aki korábban a Győri ETO FC elnökeként is tevékenykedett – 2017 októberében, két és fél éves előzetes letartóztatás után kiengedték a Fővárosi Törvényszék döntése alapján, utána házi őrizetbe került. Ugyanez történt Májer Zsolttal, a harmadrendű vádlottal is.

A Fővárosi Főügyészség 2018. május 31-én közölte, hogy újabb vádiratot nyújt be a Quaestor-ügyben szereplő vádlottak közül nyolc személlyel szemben, bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette tekintetében. A vádirat azt állította: Tarsoly Csaba és társai a mintegy 47 társaságból álló Quaestor Csoport működtetésének keretében, 2007-től olyan bűnszervezetet hoztak létre, amelynek elsődleges célja a befektetők pénzének, értékpapírjainak eltulajdonítása volt. A vád szerint 2009-ben és 2010-ben az úgynevezett Quaestor Kurázsi befektetési jegyek értékesítése révén 2.2 milliárd forintot meghaladó bevételt tulajdonítottak el jogtalanul.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik