Vizsga – Somogyi Zsolt jegyzete

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.09.03. 23:06

MONDHATOM, biztos vagyok abban, november elején hatalmas taps fogadja Máté Csabát. A DVSC ugyanis aznap (hogy pontosan mikor, azt később jelölik ki) a Groupama Arénában vendégeskedik. Nincsenek kétségeim: a találkozó elején a ferencvárosi szurkolók, noha a szakvezető már az egyik nagy riválist irányítja, kifejezik szeretetüket, tiszteletüket Máté Csaba iránt. A szakember egy évtizeden át volt a Fradi stábjának tagja, majd a Klaksvík elleni BL-kiesés után a hirtelen felindulásból (joggal) kirúgott Sztanyisz­lav Csercseszov helyére kellett beugrania, és nem túlzás: minden várakozást felülmúlóan szerepelt a csapattal. A nemzetközi kupában két meccsen a Fradi nyolc gólt szerzett a máltai Hamrun, hetet a litván Zalgiris, hatot az ír Shamrock ellen, és ha ezek nem is élcsapatok, még friss az élmény, hogy oda-vissza csak egy 11-esből elért gól jött össze a bosnyák Banja Luka ellen – itt sem a Real Madrid volt az ellenfél.

A bajnokságban is gólerős volt a Fradi Máté Csabával a kispadon: a Paks és a ZTE hatot kapott a zöld-fehérektől, az utóbbi hazai pályán, Fehérváron ötnél állt meg a bajnok, szóval a szurkolók nagyon elégedettek lehettek. A sikeres szereplésnek megvoltak a logikus okai: Máté Csaba pontosan ismerte az öltöző minden rezdülését, tudta, érezte, kihez miként kell szólnia, a főszereplőkkel ugyanúgy megtalálta a hangot, mint a cserepad végén ülőkkel.

Csakhogy… A klub vezetősége régóta hangoztatta, kizárólag külföldi edzőben gondolkodik. Most ne menjünk bele, jogos-e az összes magyar edző, a hazai edzőképzés ilyen degradálása, bár a rosszmájú (esetleg újpesti) drukkerek szerint a Klaksvík, a Midtjylland, a Borac, a Nyíregyháza ellen látott futballra bármelyik magyar edző felkészítette volna a Ferencvárost, de ez most mindegy, Máté Csaba győzelmekkel, sok szerzett góllal érvelt a magyar edzők mellett. És a nemzetisége fontos szempont volt, ezt Makray Balázs debreceni cégvezető hangsúlyozta lapunk cikkében.

Az első jelentősebb feladat máris kulcsfontosságú: hosszú évek után ismét az élvonalban csap össze a Loki nagy riválisával, a Nyíregyházával, a Spartacus új stadionjának első keleti rangadóján garantálva van a telt ház, azonnal nehéz vizsga vár tehát az új edzőre.

Máté Csaba már hivatalosan is a DVSC vezetőedzője – akinek különös módon nemcsak a Loki, hanem a Fradi szurkolói közül is sokan szorítanak.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik