Az NB I-ben legutóbb a vasárnapi vendég Fehérvár nyert az FTC otthonában

Vágólapra másolva!
2024.10.19. 08:05
Tavaly novemberben Kalmár Zsolték 1–0-ra győztek az Üllői úton (Fotó: Török Attila)
Kéthetes szünet után kétnapos fordulóval folytatódik a labdarúgó NB I. A 10. kör programjából kiemelkedik a Ferencváros–Fehérvár találkozó, hiszen bajnoki találkozón legutóbb éppen a piros-kékek tudtak nyerni a zöld-fehérek otthonában. A második helyen álló Puskás Akadémia az utolsó Kecskeméti TE otthonában lép pályára, a vendéglátók kispadján most debütál Gera Zoltán. A tolnai származású, volt ferencvárosi és paksi edző, Máté Csaba három vereség után korábbi klubja, a Paks ellen gyűjtené be első bajnoki győzelmét a Debreceni VSC-vel. Rendeznek még ZTE–ETO nyugat-dunántúli rangadót, a hat forduló óta veretlen Diósgyőr az MTK-t, a szintén jó sorozatban lévő Újpest a Nyíregyházát látja vendégül.

 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I  10. FORDULÓJA ELÉ

SZOMBAT

DEBRECENI VSC–PAKSI FC

♦ Az eddigi 42 élvonalbeli találkozójuk alapján jelentős a DVSC fölénye, az örökmérleg 7 paksi sikert, 16 döntetlent és 19 Loki-győzelmet mutat. 

♦ Az előző 7 találkozójukból 3-at nyertek meg a debreceniek és 2 iksz mellett csak 2-t a tolnaiak. Ezeken a meccseken csak egyszer esett kettőnél több gól, legutóbb úgy végeztek 1–1-re, hogy Dzsudzsák Balázs 3. perces találatát Papp Kristóf góljával a 85. percben egyenlítették ki a zöld-fehérek.

♦ A paksiak többnyire kikapni járnak Debrecenbe, hiszen a 20 bajnokijukból 13-at elvesztettek és mindössze kettőt tudtak megnyerni: 2012 novemberében 1–0-ra, 2017 márciusában 3–1-re.

♦ A hajdúsági városban 5-ször ikszeltek, ezek közül a legemlékezetesebb és a tolnaiak számára a legértékesebb a 2020 júniusában több mint 9000 néző előtt kiharcolt 1–1 volt, amely akkor a debreceniek búcsúját jelentette az élvonaltól. 

♦ A Loki az előző három bajnokiját egyaránt egy góllal vesztette el, így Máté Csabával a kispadon még nem szerzett pontot. A debreceni csapat csak jobb gólkülönbségével előzi meg a már kieső helyen tanyázó ZTE-t. Ráadásul a piros-fehérek a legutóbbi hat NB I-es meccsükből 5-öt elbuktak, és egyedül a zalaiakat tudták legyűrni (3–1), amikor átmenetileg Dombi Tibor irányította őket.

♦ A Paks 2 egymást követő bajnoki győzelemmel a háta mögött utazik Debrecenbe, legutóbb megfosztotta veretlenségétől az FTC-t (3–1). Úgy tartja a 3. helyet a tabellán, hogy az ősszel eddig pályára lépett labdarúgói alapján 27.8 éves korátlaggal a legidősebb kerete van a mezőnyben.

♦ A DVSC 1 győzelemmel és 2 vereséggel utolsó a hazai tabellán, előbb a Diósgyőrtől (0–1), majd az MTK-tól (2–3) kapott ki. Házigazdaként döntetlent legutóbb, február 3-án, a DVTK ellen játszott (2–2).

♦ A tolnai csapat 8 meccses idegenbeli nyeretlenségi sorozatának (3 iksz, 5 vereség) vetett véget legutóbb, a Fehérváron aratott győzelmével (2–1). A vendégtabellán 1 diadallal, 1 iksszel és 2 vereséggel – épp a Lokival egálban – az 5. helyen áll.


DIÓSGYŐRI VTK–MTK BUDAPEST

♦ Az előző nyáron felkerült két csapat 97-szer meccselt már az NB I-ben, és eddig a fővárosiak lényegesen eredményesebbek, hiszen az örökmérleg 21 DVTK-siker, 26 döntetlen és 50 MTK-győzelem.

♦ A legutóbbi 15 élvonalbeli találkozójukból – 7 MTK-győzelem és 7 iksz mellett – a miskolciak csak egyet tudtak megnyerni: 2018 novemberében Fernando Fernández irányításával 3–2-re győztek. Azóta 3 egygólos fővárosi siker és 4 döntetlen született, legutóbb, áprilisban az Új Hidegkuti-stadionban Pernambuco góljával a 85. percben egyenlített a DVTK (1–1).

♦ A 2022–2023-as kiírásban az NB II-ben csaptak össze, akkor a Diósgyőr 3–0-ra, az MTK 4–2-re nyert házigazdaként.

♦ A DVTK pályaválasztása mellett rendezett 47 NB I-es találkozót tekintve minimális a hazaiak fölénye: 17 győzelem, 14 iksz, 16 MTK-siker, a gólok száma viszont a vendégek fölényét jelzi (66–80). Tavaly decemberben kétszeri vendégvezetés után 3–3-at játszottak Miskolcon.

♦ A Diósgyőr jelenleg a magyar élvonal leghosszabb ideje veretlen csapata: legutóbb augusztus 10-én, hazai pályán az FTC-től kapott ki (0–2). Azóta 4 győzelmet és 2 döntetlent tud felmutatni, és közben mindössze egy gólt szedett be, legutóbb odahaza a ZTE-től (2–1). A DVTK-nak előzőleg a 2018–2019-es idényben volt legalább ilyen hosszú veretlenségi szériája, amely akkor 8 fordulón át tartott (5 diadal, 3 iksz).

♦ Egy 3-as vereségsorozatot követően az előző két bajnokiját már úgy nyerte meg az MTK, hogy Debrecenben, majd otthon a KTE ellen is 3 gólt szerzett.

♦ Horváth Dávidé az egyik olyan együttes az NB I-ben, amely az ősszel még nem ikszelt (5 győzelem, 3 vereség).

♦ A Diósgyőr csupán egy ponttal gyűjtött többet otthon (8), mint idegenben (7), a hazai mérlege 2 siker, 2 iksz, 1 vereség. 

♦ Az MTK 9 ponttal vezeti a vendégtabellát. Ha az ősz folyamán házon kívül gólt szerzett, mindig nyert is, ha viszont nem talált be, akkor alulmaradt.


ÚJPEST FC–NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC

♦ Nemcsak az NB I-et, hanem valamennyi tétmérkőzést tekintve is kilenc és fél éves szünet után méri össze újra erejét a két együttes. A lila-fehérek erősen dominálnak a párharcban, hiszen a 24 élvonalbeli találkozóból 14-et nyertek meg, miközben a nyírségiek csak 4-et, míg 6 találkozójuk döntetlennel zárult. A gólátlag elég magas, 3.0 meccsenként.

♦ A Szpari ebben az évszázadban még nem tudott nyerni a lila-fehérek ellen, hiszen a legutóbbi győzelmét még 2000 márciusában, hazai pályán aratta ellenük (2–1). Sőt, a kelet-magyarországiak a párharc előző 8 felvonásából 7-et elvesztettek és egyedül 2010 áprilisában tudtak kiharcolni egy ikszet (2–2), szintén vendéglátóként.

♦ A Megyeri útról mindössze egyszer tudott győztesen távozni a Nyíregyháza, rögtön az első alkalommal, 1980 őszén (1–2). Azóta 9 ízben diadalmaskodtak a lilák, és csak 2-szer tudtak pontot szerezni a szabolcsiak, legutóbb 2004 augusztusában (3–3). A máig utolsó újpesti összecsapásuk 2014 októberében 3–2-es hazai sikert hozott. A fővárosiak első gólját a még aktív Simon Krisztián szerezte, de akkor még Loic Nego is a lila-fehéreket erősítette.

♦ Az FTC elleni 0–1 óta nem kapott ki az Újpest, amely az előző körben 15 év után tudott újra győzni Zalaegerszegen. Ötmeccses veretlensége (3 győzelem, 2 iksz) a második leghosszabb ilyen széria most az NB I-ben. 

♦ Két egymást követő győzelem után legutóbb ismét veszített a Nyíregyháza – hazai pályán 2–0-ra a DVTK ellen –, és továbbra is a legtöbb gólt kapta a mezőnyben, 9 meccsen 18-at.

♦ A lila-fehérek hazai pályán 4 meccs óta veretlenek (2 siker, 2 iksz), a legutóbbi két találkozójuk egyaránt 0–0-ra végződött. Hasonló „duplázásra” 2000 tavaszán volt legutóbb példa. 

♦ A Szpari házon kívül 4 vereséggel nyitott, legutóbb viszont a kecskeméti győzelmével megtörte a rossz sorozatot és először nem kapott gólt idegenben.

♦ Az Újpest védelméé jelenleg a leghosszabb góltalansági sorozat, amely a hosszabbításokat nem számítva 330 játékperc óta tart. Legutóbb még a 6. fordulóban a kecskeméti Katona Levente talált be a lila-fehérek kapujába. 
 

Gera Zoltán a Kecskeméttel, Máté Csaba a Debrecennel készül első élvonalbeli győzelmére (Fotó: KTE/Facebook, DVSC/Facebook)

VASÁRNAP

KECSKEMÉTI TE–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ Kereken 10 találkozójuk volt az NB I-ben, a mérleg az áprilisi idegenbeli sikerükkel billen a felcsútiak felé: 3 kecskeméti győzelem, 3 döntetlen, 4 Puskás Akadémia-diadal.

♦ Az előző 4 találkozójukból egyik sem lett döntetlen: 2 KTE-győzelem után a legutóbbi 2 összecsapásukat a Puskás Akadémia nyerte (3–0 és 2–1), a felcsútiaktól Nagy Zsolt mindkét meccsen betalált.

♦ Kecskeméten teljesen kiegyenlített a két csapat párharca: a KTE és a PAFC is 2-szer tudott győzni, 1-szer pedig nem bírtak egymással, a gólkülönbség 9–7 a lila-fehérek javára. Érdekesség, hogy a Széktói Stadionban mind az 5 alkalommal mindkét csapat betalált.

♦ A KTE az előző 5 bajnoki meccsén alulmaradt, 2022-es feljutása óta ez a leghosszabb vereségsorozata. A mezőnyben a legkevesebb gólt szerezve (6), a legrosszabb gólkülönbséggel (–8) és a legkevesebb ponttal (5) áll az utolsó helyen.

♦ A pocsék szereplés után nem meglepő, hogy Szabó István vezetőedzőtől megváltak és a helyére a játékosként ferencvárosi ikont, a 97-szeres válogatott Gera Zoltánt nevezték ki. A 45 éves új szakvezető az U21-es válogatottnál 35 mérkőzésen 1.29-es, majd az NB II-es Vasasnál 17 találkozón 1.94-es pontátlagot ért el.

♦ Ha a Kecskemét ismét kikap, akkor beállítja a klub leghosszabb élvonalbeli vereségsorozatát, 2014 májusa és augusztusa között ugyanis egymás után 6 bajnokit vesztett el Bekő Balázs irányításával.

♦ Az FTC-vel azonos pontszámmal álló Puskás Akadémia ugyan a legutóbbi 4 bajnokiján csak 50 százalékosan szerepelt, de a 2 vereségét az előző bajnokság ezüstérmese, majd aranyérmese otthonában szenvedte el.

A KTE mind az 5 pontját a saját pályáján gyűjtötte be, 2 iksz és az ETO elleni győzelme (2–1) után a legutóbb 2 hazai bajnokiját kétgólos különbséggel vesztette el (1–3 az Újpest, majd 0–2 a Nyíregyháza ellen).

A felcsútiak még csak 3-szor léptek pályára idegenben, az újpesti 2–1-es sikerüket egy paksi 1–2, majd az Üllői úti 0–3 követte.


ZALAEGERSZEGI TE FC–ETO FC GYŐR

♦ Több mint 11 éves szünet után rendezik meg újra az élvonalban a nyugat-dunántúli rangadót. Az örökmérleg elég kiegyenlített, hiszen az eddigi 75 találkozóból 28-at nyertek meg a zalaiak, 30-at a győriek, 17-szer ikszeltek. A gólok számát tekintve is minimális a különbség a két csapat között: 113–111 a hazaiaknak.

♦ Az előző két évtizedben hatalmas a győriek fölénye, hiszen a 15 NB I-es meccsből csak egyen született ZTE-siker: 2010 szeptemberében, a Rába partján (0–1). Az ETO győzelmeinek száma ugyanakkor 8, a döntetleneké 6 volt ebben az időszakban. 

♦ 2017 és 2019 között négyszer csaptak össze az NB II-ben, ekkor két 0–0 mellett mindkét gárda egy-egy diadalt aratott. 2019 februárjában hazai pályán 3–2-re győztek az egerszegiek – máig ez az utolsó tétmeccsük. 

♦ Az NB I-ben 37-szer találkoztak a zalai vármegyeszékhelyen, 21-szer bizonyultak jobbnak a hazaiak és 7 iksz mellett 9-szer nyertek a vendég győriek. Legutóbb, 2012 márciusában 2–0 volt az eredmény a Rába-partiak javára.

♦ A Paks mellett csak a ZTE kapott gólt mindegyik őszi bajnokiján, az elsőn és a legutóbbin viszont nem talált be. Az előző 2 mérkőzését elvesztette, és a 2. forduló óta először van újra kieső pozícióban.

♦ Az ETO 4 vereséggel rajtolt, a következő 4 bajnokiján veretlen maradt (2 győzelem, 2 iksz). 

♦ A győriek szerepeltették eddig a legtöbb légióst, 23-at, a pályára lépett 5 magyar labdarúgójukból még egyik sem tudott betalálni.    

♦ A zalaiak hazai pályán eddig 50 százalékosak: 2-szer nyertek, 2-szer kikaptak, legutóbb az Újpesttől (0–2).

♦ Az ETO idegenben még nyeretlen, az első 2 meccsét elbukta, viszont utána Diósgyőrben és Újpesten is kihúzta 0–0-val. NB I-es meccsen vendégként legutóbb 2015. március 21-én a Dunaújváros Pálhalma ASE otthonában tudott győzni (2–0).  


FERENCVÁROSI TCFEHÉRVÁR FC

♦ Eddig 113-szor találkoztak a legfelső osztályban, a párharcban az utóbbi években a zöld-fehérek domináltak, így az örökmérlegben is lényegesen jobban állnak: 54 FTC-győzelem, 31 döntetlen, 28 Vidi-siker.

Az előző idényben rendre az éppen aktuális vendégcsapat nyert, Fehérváron tavaly augusztusban 5–3-ra, majd legutóbb, februárban Varga Barnabás góljaival 2–0-ra nyert a Ferencváros. A válogatott csatárnak bajnokin mostanáig ez az utolsó duplája. 

A fehérváriaknak bajnoki mérkőzésen 13-szor sikerült győzniük az FTC vendégeként, 10 iksz és 31 vereség mellett. Legutóbb – tízéves szünet után – tavaly novemberben Szabó Levente fejes góljával nyertek 1–0-ra. Élvonalbeli találkozón ez volt a fehérváriak első sikere a 2014-ben átadott Groupama Arénában.

A Magyar Kupában viszont eredményesebbek a piros-kékek az új Üllői úti stadionban, hiszen 2016-ban (1–0), 2019-ben (2–1) és 2021-ben (2–1) is győzni tudtak, és egyedül a 2015-ös MK-finálét bukták el az FTC ellen (0–4).

A legutóbbi 4 tétmérkőzéséből 3-at elvesztett a Ferencváros – kettőt az Európa-ligában, egyet az NB I-ben –, és csak a Puskás Akadémiát tudta legyőzni, igaz, 3–0-ra. Ennél is rosszabb sorozatuk legutóbb még Sztanyiszlav Csercseszov irányítása alatt volt a zöld-fehéreknek, amikor a 2022–2023-as bajnokság utolsó 3 találkozóján alulmaradtak, majd a feröeri Klaksvík elleni Bajnokok Ligája-párharcot is nyeretlenül bukták el (0–0 és 0–3)

A Fehérvár három vesztes bajnokival a háta mögött utazik az FTC otthonába. A Lokival egálban ez a második leghosszabb vereségszéria most az NB I-ben. 

A Ferencváros házigazdaként 4 találkozó után még hibátlan az NB I-ben, és csak egy gólt kapott, a tavaszi szezont is beszámítva pedig már 6-os győzelmi szériában van. Otthon legutóbb április 20-án a Kisvárda ellen vesztett pontot (0–0), vereséget pedig 11 hónappal ezelőtt éppen a Fehérvártól szenvedett el. Azóta 11 győzelem és 3 döntetlen a hazai mérlege. 

A Vidi vendégként még nyeretlen (2 iksz, 3 vereség), az előző 4 idegenbeli fellépésén 3 kapott gól alatt egyszer sem úszta meg. 

A 10. FORDULÓ PROGRAMJA
Október 19., szombat
15.00: Debreceni VSC–Paksi FC, Debrecen, Nagyerdei Stadion. (Tv: M4 Sport). Vezeti: Erdős József
17.30: Diósgyőri VTK–MTK Budapest, Miskolc, DVTK Stadion. (Tv: M4 Sport). Vezeti: Derdák Marcell
19.30: Újpest FC–Nyíregyháza Spartacus FC, Budapest, Szusza Ferenc Stadion. (Tv: M4 Sport+). Vezeti: Rúsz Martin

Október 20., vasárnap
13.00: Kecskeméti TE–Puskás Akadémia FC (Tv: M4 Sport)
15.15: Zalaegerszegi TE FC–ETO FC Győr (Tv: M4 Sport) 
17.45: Ferencvárosi TC–Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)

   
AZ ÁLLÁS

M

Gy

D

V

L–K

Gk

P

  1. Ferencvárosi TC

7

6

1

13–  5

+8

18

  2. Puskás Akadémia

8

6

2

13–  8

+5

18

  3. Paksi FC

8

5

1

2

15–12

+3

16

  4. MTK Budapest

8

5

3

13–  9

+4

15

  5. Diósgyőri VTK

9

4

3

2

  9–  8

+1

15

  6. Újpest FC

9

4

2

3

14–  7

+7

14

  7. Nyíregyháza Spartacus

9

3

1

5

13–18

–5

10

  8. Fehérvár FC

9

2

3

4

11–17

–6

  9

  9. ETO FC Győr

8

2

2

4

  8–11

–3

  8

10. Debreceni VSC

8

2

1

5

11–13

–2

  7

11. Zalaegerszegi TE

8

2

1

5

  9–13

–4

  7

12. Kecskeméti TE

9

1

2

6

  6–14

–8

  5

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik