Szerdán indul a mókuskerék

MIHÁLYI ANDRÁSMIHÁLYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.10.21. 21:42
Címkék
Lecsengett az Európa-bajnokság, túl vagyunk a klubvilágbajnokságon, majdnem mindenhol elkezdődött már a bajnokság a hölgyeknél  ilyenkor igazán be kell indulniuk a küzdelmeknek a nemzetközi kupaporondon is.
Az újonnan szerzôdtetett amerikai Anderson (jobbra) a pécsiek egyik legnagyobb reménysége (Fotó: Farkas József)
Az újonnan szerzôdtetett amerikai Anderson (jobbra) a pécsiek egyik legnagyobb reménysége (Fotó: Farkas József)
Az újonnan szerzôdtetett amerikai Anderson (jobbra) a pécsiek egyik legnagyobb reménysége (Fotó: Farkas József)
Az újonnan szerzôdtetett amerikai Anderson (jobbra) a pécsiek egyik legnagyobb reménysége (Fotó: Farkas József)
Az újonnan szerzôdtetett amerikai Anderson (jobbra) a pécsiek egyik legnagyobb reménysége (Fotó: Farkas József)
Az újonnan szerzôdtetett amerikai Anderson (jobbra) a pécsiek egyik legnagyobb reménysége (Fotó: Farkas József)
Be is indulnak, méghozzá igazi meccsdömpinggel: szerdán és csütörtökön a honi A-csoportos mezőny fele lejátssza első mérkőzését az Euroligában, illetve az Európa-kupában. A Pécs és a Sopron a hagyományokhoz híven a legjobbak mezőnyében méretik meg, míg a Diósgyőr, a Szolnok és a Szeged a második számú sorozatnak vág neki vérmes reményekkel.
Szemben az utóbbi évek hagyományaival, ezúttal úgy tűnik, nem az euroligásoktól várhatjuk a kiugró eredményeket, ugyanis egyik elitegyüttesünknek sem sikerült erősítenie, igaz, a PVSK legalább szinten tartotta keretét – bár ez is majd csak menet közben derül ki. A kedden a szövetség Eb-értékelő elnökségi ülésén résztvevő Rátgéber Lászlónak le kellett mondania a meghatározó emberek közül Béres, a brazil Érika és Ujvári szolgálatairól, a helyettük érkező Ambrus, Anderson, Boiko trió viszont szintén ütőképesnek tűnik, csak éppen össze kell még szoknia a többiekkel. Erre azonban már csak menet közben lesz alkalma, elsőként például az első ízben kiírt klubvilágbajnokságot megnyerő Szamara sztárcsapata ellen, de borzasztó kemény ellenfélnek ígérkezik a B-csoportban Iványiék számára az Eb-ezüstérmes cseh válogatott gerincét adó Brno, a tavalyi Euroliga-győztes Valenciennes és a mindig alaposan bevásárló lengyel Gdynia is. S akkor még nem esett szó a kontinensvetélkedőn remekül szereplő spanyolok egyik legacélosabb klubjáról, a Valenciáról, a hazája bajnokságának nyitó fordulójában több mint százpontos győzelmet arató litván Vilniusról, valamint a hagyományosan erős olasz Parmáról. Ebben a mezőnyben kellene kiharcolni első lépcsőfokként a továbbjutást jelentő első négy hely valamelyikét – már ez sem lesz egyszerű, miközben a pécsiek évek óta a Final Four elérését tűzik ki céljukul…

A csoportbeosztás

Euroliga
A-csoport: Euroleasing-Orsi Sopron, UMMC Jekatyerinburg (orosz), CJM Bourges Basket (francia), Aix-en-Provence (francia), Universitat FC Barcelona (spanyol), USK Blex Praha (cseh), CUS Chieti (olasz), SCP Ruzomberok (szlovák). B-csoport: MiZo-Pécsi VSK, VBM-SGAU Szamara (orosz), US Valenciennes Olympic (francia), Ros Casares Valencia (spanyol), Gambrinus JME Brno (cseh), Lavezzini Basket Parma (olasz), Lotus VBW Clima Gdynia (lengyel), Lietuvos Telekomas Vilnius (litván)

Európa-kupa
Középsô fôcsoport. A-csoport: Diósgyôri KSK, BC Gustino Schnitzlplatzl Wels (osztrák), ZKK Croatia Zagreb (horvát), BG Dorsten (német). B-csoport: Szolnoki MÁV-Coop SE, Italsoft Reyer Venezia (olasz), BK Loko Trutnov (cseh), ZKK Merkur Celje (szlovén). C-csoport: Szeviép-Szeged, Delta Kosice (szlovák), ZKK Sibenik Jolly (horvát), BC Universa Marburg (német)
A másik csoport, amelyet az "A” betűvel jelöltek meg, sokkal könynyebbnek ígérkezik a nevek alapján, bár az évek során megtanulhattuk, senkit sem szabad lebecsülni a női Euroliga mezőnyében, mert, aki oda eljutott, rossz csapat nem lehet. Némi szerencsével bekerült az elitmezőnybe a kontinens által GYSEV néven megismert Euroleasing-Orsi Sopron is, csakhogy a hűség városában most egy új, fiatal csapat felépítése a cél, nem pedig az eredményesség mindenáron való hajszolása. Nemrégiben három edzőmeccset is játszottak Seresék a Brnóval, és bizony 20 pontnál közelebb egyszer sem tudtak kerülni – ez is arra utal, egyelőre nem szabad Európára szóló bravúrokat várni Natália Hejková együttesétől. Persze reméljük, a földrész egyik legjobb edzőjének tartott szlovák szakember mindenki által nagyra értékelt munkája előbb-utóbb pontokban is megmutatkozik. Talán majd jövőre!
Végül pedig essék néhány szó az Európa-kupásokról is, akik az idén négyes csoportokban viaskodnak a sorozat első szakaszában, de mindhárman szeretnének eljutni a következő körbe, és erre meg is van a reális esélyük, lévén mind a diósgyőriek, mind a szolnokiak, mind pedig a szegediek erősödtek a hozzájuk érkezők listáján szereplő nevek alapján. Igaz, az ő esetükben is kérdés, mikorra érnek a jó játékosok csapattá, hiszen hogy most nem értek még azzá, azt bizonyítja például a Szeviép BEAC-tól elszenvedett vasárnapi veresége – a DKSK-nál pedig a Jackson-ügyben hozott legfrissebb, kedden az MKOSZ elnöksége által megszavazott és fegyelmi eljárást elrendelő döntés miatt továbbra sem végleges a játékoskeret. De mivel már október vége van, lassacskán csúcsformába kell lendülni, mert beindul a mókuskerék, heti két komoly tétmeccsen kell helytállni, és ez így lesz valószínűleg egészen az idény végéig. Szerdán és csütörtökön mindenesetre megtehetik legjobb női klubjaink az első lépéseket céljaik megvalósítása felé. Reméljük, lesznek köztük olyanok, akik esztendő múltán elégedetten gondolhatnak viszsza a most elkezdődő viadalokra.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik