Dzsudzsák átigazolása nagyon nehéz ügy

PÓR KÁROLYPÓR KÁROLY
Vágólapra másolva!
2013.01.18. 12:39
null
Dzsudzsák Balázs a Dinamo melegítőjében pózolt az ugyancsak Marbellában edzőtáborozó Videoton játékosaival <a href="http://www.vidi.hu" target="_blank">(Fotó: vidi.hu)</a>
Dzsudzsák Balázs megy a Liverpoolba? Szalai Ádám pedig az Arsenalba? Nincs rá esély, vagy mégis? Elemzésünkben alapvetően a Dinamo szélsőjének helyzetét vizsgáljuk. Azt nézzük meg, hogy mekkora esélye van a téli klubcserére, mennyiért, és hova szerződhet, ha valóban átigazol. Helyzetét pedig összevetjük a Mainz csatáráéval.

 

MA MÉG A DINAMÓÉ

Először is rögzítsük: a sport365.hu portálon tegnap megjelent hírekkel ellentétben Dzsudzsák Balázs még biztosan a Dinamo Moszkva játékosa, nem szerződött a Liverpoolhoz.

Ezt alátámasztja, hogy egész héten Marbellában volt, ezt több felvétel és fénykép bizonyítja, márpedig ha valóban szerződtették volna, akkor azt megelőzően orvosi vizsgálatra is el kellett volna utaznia a Liverpoolhoz. Másrészt tegnapig sem az orosz, sem az angol sajtóban nem volt nyoma annak, hogy a szélső a „vörösökhöz" igazolna, viszont a szigetországi sajtót ismerve aligha lehetséges, hogy egy ilyen horderejű ügyletet ennyire titokban tudtak volna tartani, pláne ha Dzsudzsák idő közben oda is utazik.

Mindezek fényében egész biztos, hogy ma még a Dinamo játékosaként ébredt. Hogy holnap, vagy mondjuk a jövő héten is így lesz-e – tudva azt, hogy milyen gyors változásokat szokott produkálni a futballpiac –, most még nem lehet megmondani. Mióta Dzsudzsák ősszel a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában elmondta, nem zárja ki, hogy a télen elhagyja Oroszországot, valószínűleg megszaporodott az iránta érdeklődő klubok száma, melyek között akár a Liverpool is ott lehet. A 26 éves labdarúgó átigazolási ügyét azonban számos tényező nehezíti – ezeket vesszük sorra.

MENNYI PÉNZÉRT MEHET?

SZAVAZÁS

Ön szerint Dzsudzsák Balázs még a télen elhagyja a Dinamót?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Kezdjük a legfontosabbal, a piszkos anyagiakkal. A Dinamo Dzsudzsák Balázst tavaly januárban a hírek szerint 19 millió euróért (több mint 5.5 milliárd forintért) szerződtette az Anzsitól (egyes orosz források ennél kisebb összegről, 16 millió euróról írtak). A szélső éves fizetése pedig megközelítheti a 3.5 millió eurót, vagyis az 1 milliárd forintot.

Az biztos, hogy a Dinamo nem akar bukni Dzsudzsák eladásán, főképp azt követően nem, hogy ősszel a négy góljával és hét gólpasszával a csapat meghatározó játékosa volt. Dan Petrescu vezetőedző pedig minden bizonnyal számít rá a fővárosiakra váró nagy feladatban, hogy a példátlanul gyenge kezdést követően a jelenlegi 9. pozícióból legalább a nemzetközi kupaindulást érő helyek valamelyikét elcsípjék.

Ennek ellenére a klub vezetősége nyilvánosan nem zárkózott el idáig az eladásától – mint ahogy ezt például Szalai Ádám esetében a Mainz tette –, vagyis vélhetően van az a megoldás, amely mellett a moszkvaiak hajlandóak lemondani Dzsudzsákról, hiszen az érte kapott pénzből akár több olyan játékost is tudnának igazolni, akik erősítést jelenthetnek. De vajon mekkora ez az összeg?

Véleményünk szerint legalább 16 millió euró készpénz azonnal, illetve egy olyan konstrukció, melynek következtében továbbadás, illetve bizonyos eredmények elérése esetén az összeg az évek múlásával még szaporodhat is. Ráadásul azt se felejtsük el, hogy Dzsudzsák távozása esetén azonnal felszabadul az éves fizetési kerete, ami fél évre kivetítve is több mint másfél millió euró (438.7 millió forint), azaz ha a nemzetközi átigazolási időszak január 31-i zárásáig 16 milliót (4 milliárd 683 millió forint) kapnak érte és emellett kiesik a fizetése is, akkor nyárra máris 17 millióval (4 milliárd 976 millió forint) több lesz a kasszában, mintha maradna. Ráadásul 2015-ig szól a szerződése, vagyis a fizetése kiesése miatti megtakarítás mértéke az évekkel egyenesen arányosan nő, és ha idővel még plusz pénz is érkezik érte, akkor nyereséget is hozhat.

MELYIK CSAPAT TUDJA, AKARJA MEGFIZETNI?

Az biztos, hogy Dzsudzsáknak engednie kell a fizetési igényeiből, ha valóban távozni akar, ám ezt ő is tudja, valószínűleg nem ezen fog múlni a megállapodás, mert ha komoly kérő érkezik megfelelő helyről, akkor hajlandó lesz jelentős csökkentésbe belemenni (ha nem, akkor le is tehet arról, hogy váltani tud). De vajon honnan érkezhet megfelelő ajánlat, mely csapatok tudják, akarják megfizetni az árát?

SZALAI A „FRANCHISE-CSATÁR”

Dzsudzsák Balázs helyzetét érdemes röviden összevetni a Mainzban múlt ősszel kilenc bajnoki gólig jutó Szalai Ádáméval, akit a télen szintén több csapattal, köztük egy angollal, az Arsenallal is hírbe hozták. Szalai Mainzban olyan, mint az NFL-ben az úgynevezett franchise-irányító, aki együttese emblémájának számít, és megítélése szerint nagyban tőle függhet csapata (vagyis a franchise) hosszú távú szereplése. A magyar csatár most ebbe a kategóriába sorolható a Mainzcnál. Góljai az ősszel minimum öt pontot hoztak a klub konyhájára (kétszer az ő találatával győztek, egyszer ikszeltek), ezek nélkül még tízben sem lenne a Bundesligában a jelenleg 6. helyen álló csapat. Ezek után nem csoda, ha a Mainz vezetői foggal-körömmel ragaszkodnak hozzá, és a télen semmi pénzért nem hajlandóak elengedni. Na jó, azért van az a pénz. A Bild 15 millióra teszi a kivásárlási árát, és ha ekkora összegről befutna egy ajánlat, akkor az talán már gondolkodásra késztetné a klubot, de itt még nem tartunk...

Szalaival ellentétben Dzsudzsák nem számít a klubja emblémájának, ezért talán nem is ragaszkodnának annyira hozzá, viszont az ára talán még magasabb is. Két válogatott futballistánk alapvetően más szituációban van, de a végeredmény könnyen lehet ugyanaz, vagyis hogy egyikük sem vált csapatot.

A szélső álmaiban szereplő Spanyolországot egy gyors tollvonással kihúzhatjuk. A Primera Divisiónban még a Barcelona, Real Madrid kettős is ritkán áldoz 10 millió euró fölötti összeget egyetlen játékosért. A többi klub általában még nyáron sem fizet efölötti összeget, nem hogy szezon közben. A két gigásznál pedig nem rá van szükség.

Hasonló indokok mellett az olasz Serie A-t is kiesik, hiszen 16 milliós vételárral messze a legdrágább igazolás lenne ebben a szezonban. Az olaszok aligha tudnák megfizetni, és ha még mondjuk a Juventus elő is tudna kaparni ekkora összeget, akkor azt nem rá, hanem sokkal inkább mondjuk az Athletic Bilbao csatárára, Fernando Llorentére költené.

Németországban jelen gazdasági helyzetben, az idény eddigi üzleteit figyelembe véve talán csak a Dortmundnak és a Bayern Münchennek lenne rá 16 millió eurója, de egyik csapatnak sincs égetően szüksége egy új balszélsőre.

Marad Anglia, és a francia Paris Saint-Germain. A Premier League-ben a tabellán jelenleg első tízben lévő csapatok közül többen is le tudnának szurkolni érte 16 milliót, azonban ezek a klubok nem elsősorban szélsőt, sokkal inkább csatárt keresnek.

A Liverpoolnál valóban várható erősítés a középpályára, a „vörösöknél" nincs Dzsudzsák típusú klasszikus balszélső. A bal oldalon szóba jöhet ugyan Raheem Sterling, Stewart Downing vagy a sérüléséből nemrég felépülő Fabio Borini, ám egyikük pozíciója sem kötött, nem is valódi szélsők. Daniel Sturridge jövetelével pedig még az is előfordulhat, hogy Luis Suárez indul majd balról. Az biztos, hogy Dzsudzsák esetleges érkezése a játékrendszer némi változását is maga után vonhatná. Ugyanakkor Brendan Rodgers menedzsert ismerve, Dzsudzsáknak a védekezésből is alaposan ki kellene vennie a részét Liverpoolban. Ez lenne az átigazolás szakmai része.

Ami az anyagiakat illeti: a Pool már szerződtette Daniel Sturridge-ot a Chelsea-től, miközben a nyáron a transfermarkt.de adatai szerint összesen 32.3 millió euróért (9 milliárd 449 millió forint) vett Joe Allen, Fabio Borini páros eddig, különböző okok miatt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ezek után viszont biztosan nagyon meggondolják a vezetők, hogy kire mennyit költenek még ebben az idényben.

A PSG-t azért említettük, mert a felsorolt csapatokon, illetve az orosz klubokon kívül a párizsiak tudnák megfizetni a játékos vételárát. Ráadásul a francia együttesben sincs igazi balszélső, miután a brazil Nene távozott. Jelenleg az argentin csatár, Ezequiel Lavezzi szerepel a középpálya bal oldalán. Más kérdés, hogy Carlo Ancelotti épp arról beszélt egy friss nyilatkozatában, hogy a télen nem tervez erősítést, komplett a kerete.(Kár érte, érdekes párost alkothatnának Zlatan Ibrahimoviccsal.)

Dzsudzsák azért is van nehéz helyzetben, mert télen ritkán adnak nagy pénzt szélsőért. Ha szükség is lenne rá, akkor is hamarabb találnak átmeneti megoldást az edzők (akár egy védő előretolásával vagy szerkezeti váltással), mint mondjuk csatár vagy belső védő posztra. Ez még akkor is igaz, ha tudjuk, hogy Dzsudzsákot is télen vette meg a Dinamo, és az esélyeit növelheti, hogy mindkét szélen képes jó teljesítményre.

A fentiek fényében mindenesetre nagy pénzben azért nem fogadnánk rá, hogy a télen váltani fog. Persze, ahogy arra már fent is utaltunk, a futballbizniszben mindig történhetnek váratlan események...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik