Augenthaler: Matthäus keresi az utat

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.04.28. 20:56
Címkék
A MagyarországBrazília összecsapás nem csupán a hazai drukkerhadat, hanem néhány külföldi szakembert is megmozgatott. Az elsősorban a brazilok kedvéért hazánkba látogató trénerek között olyan kiváló szakembereket találunk, mint a korábban kábítószerbotrányba keveredett Christoph Daum, a Fenerbahce, illetve Klaus Augenthaler, a Bayer Leverkusen mestere. A két német edző a világbajnok néhány játékosát szemrevételezte  Klaus Augenthaler egyúttal rajta tartotta a szemét Juanon, a Bayer védőjén, illetve egy nem megnevezett magyar futballistán is , mielőtt azonban mindezt megtette, készségesen válaszolt lapunk kérdéseire.
Klaus Augenthaler: A magyaroknak is vannak érdekes, értékes játékosaik (Fotók: Farkas József)
Klaus Augenthaler: A magyaroknak is vannak érdekes, értékes játékosaik (Fotók: Farkas József)
Teljes sikerrel már nem zárulhat a túrája, hiszen Lúciót nem láthatja munka közben. Csalódott?
– Számítottam erre – felelte Klaus Augenthaler. – Már a hét végén megsérült, és ha jól tudom, már túl is jutott egy kisebb orvosi beavatkozáson. De Juan azért játszik, és azt sem feledjük, hogy lesz egy meccs is, amelyen kíváncsi vagyok néhány brazil és egy magyar játékos teljesítményére.
– Ha beavatna…
– Sajnos nem lehet. Tudja, hogy van ez… Nürnbergbe például szívesen vittem volna Szabics Imrét, megállapodtunk, aztán engem elküldtek, így már nem tudtunk együtt dolgozni. De most is vannak érdekes játékosaik…
– Legalább az ő kilétüket hajlandó felfedni?
– Szabicsot ugyebár már említettem, aztán ott van Lisztes Krisztián a Werdernél, Király Gábor a Herthánál. ---- – Ha jól tudom, azért a kapitányunkra is figyel egy picit.
– Lothar Matthäusszal családilag is jó viszonyban voltunk, Münchenben gyakran voltak közös programjaink. Fiatalként került hozzánk, aztán néhány év alatt annyit fejlődött, mint csak nagyon kevesen. Válogatottsági rekorder lett, a Bayernnel és az Interrel is sikert sikerre halmozott. Most keresi az utat, volt már klubedző, jelenleg szövetségi kapitány, és ha jól tudom, hozott is pezsgést a magyar futballba. Ô olyan, hogy mindenkire hatást tud gyakorolni.
– És a brazilok között kikre figyel? A Leverkusen mindig is híres volt a jó dél-amerikai kapcsolatairól. ---- – Egy edzőnek mindig jól informáltnak kell lennie. Ki tudja, hátha felbukkan valahol egy új Roberto Carlos, vagy éppen őt magát sikerül megszerezni? Na jó, picit komolyabban: igyekszünk jól igazolni, de csak olyan játékost veszünk meg, aki anyagilag nem dönti romlásba a klubot.
– Azért a Leverkusennek nem feltétlenül a középszerűség a célja.
– Az biztos, hogy nekünk nem csupán a Bundesligában, hanem a nemzetközi porondon is szerepelnünk kell. Sajnos az ősztől alighanem csak az UEFA-kupában indulhatunk, a tavasz elejét nagyon elrontottuk, hat meccsen nem nyertünk, így a BL-ről lemaradunk. De most már újra minden rendben van, megy minden a maga rendjén. Szórakoztatóan játszunk, a közönség élvezi a produkciót, ennél nincs fontosabb. ---- – A német futball egészét miként látja?
– Az Európa-bajnokságon mindenképpen sikerrel kell túljutni, van öt-hat fiatal, aki az elmúlt években rengeteget fejlődött, és akikre építve kétezer-hatban jó eredményt érhetünk el a hazai tornán. Ott jó lenne beleszólni a nagyok koncertjébe.
– Kiket sorol a nagyok közé?
– Brazíliát, Argentínát, Hollandiát, Franciaországot, Olaszországot és talán Spanyolországot.
– Németországot nem?
– Esetleg majd kétezer-hatban. A legutóbbi vb-n szerzett ezüstérmünkre kellene építeni, az lehet az alap.
– Hosszabb távon miként lehet megragadni az élmezőnyben?
– Csak úgy, ha már a piciknél elkezdjük a szisztematikus munkát. Úgy, mint a brazilok, a dél-európaiak, a szerbek. Náluk rengeteg technikai alapot egészen fiatalon elsajátítanak a kiválasztottak, míg nálunk sokáig csak a fizikummal törődtek az ifiknél. Egy ideig ez bevált, nyertünk három világbajnokságot, de ma nem biztos, hogy jó recept. A brazilok például rendre ott vannak elöl.
– Augenthaler szerint miért?
– Mert rengeteg a jó focistájuk. A Copacabanán csak futballozni lehet, ott mindenki megtanulhatja a technikai fortélyokat. A többi pedig már jön magától.


Szavazás

Elégedett Matthäus első meccseivel?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik