Király liverpooli kiruccanáson

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.05.18. 15:15
Címkék
Biztosra még semmit sem szabad venni, az mindenesetre már jelzésértékű, hogy Király Gábor jelenleg Liverpoolban tartózkodik.
Király Gábor közel került álma, az angliai szerződés megvalósításához (Fotó: Czagány Balázs)
Király Gábor közel került álma, az angliai szerződés megvalósításához (Fotó: Czagány Balázs)
Király Gábor közel került álma, az angliai szerződés megvalósításához (Fotó: Czagány Balázs)
Király Gábor közel került álma, az angliai szerződés megvalósításához (Fotó: Czagány Balázs)
Király Gábor közel került álma, az angliai szerződés megvalósításához (Fotó: Czagány Balázs)
Király Gábor közel került álma, az angliai szerződés megvalósításához (Fotó: Czagány Balázs)
A Hertha BSC és a magyar válogatott kapusa még nem döntötte el, hogy Berlinben marad-e, esetleg más egyesületbe igazol – bár a klubváltás a valószínűsíthető –, az immár nem titok, az angol gárda szívesen látná a soraiban.
– Most már elárulhatom, hogy ez a lehetőség régóta benne volt a pakliban, de ez a kiruccanás nem jelenti azt, hogy biztosan a Liverpool kapusa leszek – mondta lapunknak Király. – Még van legalább két klub, amelynél várnak orvosi vizsgálatra, majd meglátjuk, mit hoz a jövő. Abban biztos vagyok, hogy az egészségemmel semmi gond sincs, sokkal több viszont az időpontokkal.
– Most, hogy lassan vége a bajnokságnak, a Hertha is megmenekült, így sem találnak szabad napot?
– Olyat, ami mindenkinek jó, keveset. A mostani időpontot azért választottuk, mert Angliában már vége a bajnokságnak, viszont a Liverpool még nem széledt szét. Az itteni vezetők azt szeretnék, ha együtt edzenék a csapattal, és minél jobban megismerném a játékosokat. A jövő héten nekem kellene hazamennem, de az is lehet, hogy ehelyett máshova megyek orvosi vizsgálatra, utána a válogatott összetartás következik, aztán meg jön az Európa-bajnokság. Csak ez a néhány nap volt jó, amikor a Hertha is elengedett, és a Liverpool is együtt volt még. Az angolok úgy gondolkodnak, hogy ha már a Hertha megúszta a kiesést, akkor a Dieter Hoeness menedzser által engedélyezett kedd helyett csütörtökig is maradhatok, talán le tudnak mondani rólam az edzéseken. Erről még egyezkedik a két klub, a jegyem keddre szól, ha dűlőre jutnak, csütörtökig maradok.
– Hogyan telt az első liverpooli napja?
– Semmi különös sem történt. Elsősorban az orvosi vizsgálat miatt jöttem ide, edzenem csak kedden kell, méghozzá a csapattal. Aztán ha Hoeness rábólint, jöhetnek az újabb tréningek.
– Mit szólt, amikor először meghallotta, hogy vinné a Liverpool?
– Azért én erről nem most hallottam először, február-márciusban már tudtam, hogy van ez a lehetőség, de természetesen akkor is nagyon örültem neki. Angliába szeretnék igazolni, a Liverpool pedig nagy tradíciókkal büszkélkedő klub. De még egyszer mondom: tudom, hogy még nem vagyok a Liverpool kapusa, azért, hogy itt vagyok, még nem fognak leigazolni. Ez egy lehetőség, amivel megpróbálok élni. Az egészségemmel nem lehet gond, a többit pedig meglátjuk.
– Ez a pár nap akár próbajátékként is felfogható?
– Ezt nem mondanám. A liverpooliak privát emberként is meg akartak ismerni, testközelből akartak látni, tudni akarták, ki vagyok, mi vagyok.
– Előfordulhat, hogy Dudeknek Petry után újabb magyar kapussal kell megküzdenie a csapattagságért?
– Ha jól tudom, Dudeket el akarják adni, a Hertha is vinné, és ezt megerősítette az az úriember is, aki kijött elém a reptérre. De mondom, itt még semmi sem száz százalék!
– De gondolom, lenne kedve a váltáshoz.
– Persze! Újabb kihívás lenne, aminek megpróbálnék megfelelni.
– Még mindig Anglia az álma?
– Azt hiszem, ez nem változik. A közelmúltban a Sport1-en többször is meggyőződhettem arról, hogy az angol a nekem való bajnokság. Ott nem húzzák az időt, ha egy csapat kettő nullára vezet, a kapusa akkor is szalad a labdáért, ott egy pillanatig sincs megállás. Sokkal őszintébbnek tűnik az a világ. ---- Amikor 1892-ben az Everton bérletidíj-viták miatt elhagyta az Anfield Roadot, John Houlding néhány szurkoló unszolására úgy döntött, lesz még futball a grundon! Három játékossal a keretében, a nulláról indította útjára a Liverpool Football Clubot, amely mára az angol labdarúgás legsikeresebb klubjává nőtt. 112 éves fennállása során 18 bajnoki címet, hat FA-kupa-, hét Ligakupa-trófeát nyert, illetve négyszer megnyerte a BEK-et és háromszor az UEFA-kupát.
A "vörösök" esetében azonban a nagy sikerek mellett meg kell említeni két tragédiát is: az 1985-ös brüsszeli BEK-döntőn a Heysel-stadionban 38 olasz és egy belga szurkoló, az 1989-es sheffieldi FA-kupa-elődöntőn a Hillsbrough-ban 96 Liverpool-szimpatizáns vesztette életét. A szörnyű események sokkal szorosabbá tették a Pool-szurkolók és a klub közötti viszonyt, mint bármelyik siker.
Utóbbiból legutóbb 2001-ben járt ki – triplán – a jelenleg Gérard Houllier-vezette csapatnak, három éve az FA-kupa és a Ligakupa mellett az UEFA-kupát is elhódították a liverpooliak. A tulajdonosváltás előtt álló klubnak azonban a bajnoki cím régóta nem akar összejönni, 1990 óta képtelen megnyerni a pontvadászatot az Anfield Road-i gárda. ---- Ray Clemence (angol, 1970–1981, 666 mérkőzés), Bruce Grobbelaar (zimbabwei, 1981–1994, 627), Mike Hooper (angol, 1986–1993, 70), David James (angol, 1992–1999, 214), Brad Friedel (amerikai, 1998–2000, 31), Sander Westerveld (holland, 1999–2001, 103), Pegguy Arphexad (francia, 2000–2003, 5), Jerzy Dudek (lengyel, 2001–, 132), Chris Kirkland (angol, 2001–, 31), Patrice Luzi Bernardi (francia, 2002–, 1), Paul Jones (walesi, 2004 – kölcsönben, 2)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik