Király Gábor 37 hónap után térhet vissza

Vágólapra másolva!
2009.11.12. 08:55
Címkék
A három évvel ezelőtti máltai blamázs után kikerült a kapitányok látóköréből, most Erwin Koeman másodjára is reaktiválta Király Gábort. Első visszatérésekor behívták, de nem lépett pályára az augusztusi, Románia elleni felkészülési mérkőzésen – Belgium ellen azonban visszatérhet a válogatott kapujába.
Király 71. válogatottságára készülhet (Fotó: Németh Ferenc - archív)
Király 71. válogatottságára készülhet (Fotó: Németh Ferenc - archív)

Király Gábor augusztusi „reaktiválása" aligha volt a véletlen műve, Erwin Koeman szövetségi kapitány ugyanis határozott kéréssel fordult az esztendő elején Petry Zsolthoz, a válogatott kapusedzőjéhez.

„Erwin Koeman azt kérte tőlem, hogy Babos Gábor és Fülöp Márton mellé keressek még egy kapust, akinek kellő a rutinja és a tapasztalata – árulta el Petry Zsolt a Nemzeti Sportnak. – Király Gábor ekkor igazolt kölcsönbe a német élvonalbeli Leverkusen csapatához, s bár René Adler mögött csak a kispadon jutott neki hely, figyeltem a munkáját, éreztem, hogy felszálló ágban van."

„A nyáron az 1860 Münchenhez szerződött, állandó kezdő lett, stabil helye van az együttesben. Ezért is volt, hogy a Románia elleni mérkőzésre meghívót kapott, hisz a kapitány személyesen is látni akarta. Ami a szombati, belgák elleni mérkőzést illeti: a holland szakemberrel többször beszélgettünk már erről, Erwin Koeman ugyanis újra a válogatottban akarja látni Király Gábort. Hogy végig ő véd-e, vagy Fülöp Mártonnal osztoznak majd a félidőkön, hamarosan kiderül. Arra viszont nagy esély van, hogy a visszatérő kapus növelheti válogatottságai számát.”

Király Gábort azonban az sem keserítené el, ha mégsem kapna szerepet a válogatott meccsén, számára a legfontosabb, hogy ott lehet a nemzeti csapattal.

„Hívtak, jöttem, és tudomásul veszem, hogy a futball már csak ilyen: két kapus nem állhat egyszerre a vonal elé" – mondta a Nemzeti Sportnak Király Gábor.

Nyilván nem bánja azért, ha azt az egyet – amikor csak lehetséges… – Király Gábornak hívják.

„Mi, játékosok eszközök vagyunk csupán, és nem feltétlenül a szó negatív értelmében – mondta erre. – A kapitány, illetve a szakmai stáb feladata eldönteni, hogy kit hív meg a keretbe, és állít be aztán a csapatba. Mondhatnám, mindegy, hogy első, második vagy épp harmadik számú kapusként vagy edzőként, netán vízhordóként és labdaszedőként számítanak rám. A lényeg, hogy itt lehetek, mert már ez a gesztus is óriási megtiszteltetés számomra."

A TELJES CIKKET A NEMZETI SPORT CSÜTÖRTÖKI SZÁMÁBAN OLVASHATJÁK.

VÉGH ZOLTÁN TARTJA A „REKORDOT”

Amint az összeállításunkból kitűnik, a magyar válogatott korszakos (legalább 25 mérkőzésen pályára lépő) kapusai közül csupán két, jelenleg még aktív játékos, Babos Gábor, valamint a hetven hónap után visszatérő – ezzel „rekorder" – Végh Zoltán nemzeti csapatbeli pályafutásában volt Király Gáborénál hosszabb szünet. Érdemes persze megjegyezni, hogy a fiatal Petry Zsolt az első bevetése (Görögország, 0–3) után várt a legtovább, Zsák Károly az első világháború idején hiányzott a csapatból, míg Mészáros Ferencnek hatéves kihagyása is volt, ezt azonban nem tüntettük fel, mert a kiváló Vasas-kapus a búcsúmeccsére „készült" ilyen hosszan.

 

 

Mérkőzés Név (válogatott időszaka) Leghosszabb kihagyása
86 GROSICS GYULA (1947–1962) 18 hónap
70 KIRÁLY GÁBOR (1998–) 37 hónap
42 SZABÓ ANTAL (1932–1939) 10 hónap
38 PETRY ZSOLT (1988–1996) 22 hónap
37 DISZTL PÉTER (1984–1989) 15 hónap
31 SZENTMIHÁLYI ANTAL (1961–1969) 32 hónap
30 ZSÁK KÁROLY (1912–1925) 31 hónap
29 MÉSZÁROS FERENC (1973–1988) 26 hónap
27 BABOS GÁBOR (1997–) 52 hónap
25 VÉGH ZOLTÁN (1991–) 70 hónap
25 GUJDÁR SÁNDOR (1976–1979) 10 hónap

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik