Eldőlni látszik - Bödével brusztolunk Bukarestben

PÓR KÁROLYPÓR KÁROLY
Vágólapra másolva!
2013.08.15. 11:19
null
Böde Dániel (balra) tegnap a szünetben állt be a csehek ellen (Fotó: Czerkl Gábor)
A magyar labdarúgó-válogatott tegnapi, csehek elleni döntetlenjét (1–1) csak a szeptemberi Románia elleni vb-selejtező tekintetében érdemes elemezni. Mi is ezt tesszük –  a tegnap látottak, illetve Egervári Sándor szövetségi kapitány meccs utáni nyilatkozata után vizsgáljuk meg, milyen felállás várható a magyar csapattól, mire építhetünk, miben kell sokkal többet nyújtanunk szeptember 6-án Bukarestben.

„Volt néhány egyéni hiba és szervezésbeli hiányosság, nem volt elég jó a szűrőnk a középpályán. Az első játékrészben ránk erőltették az akaratukat, betoltak minket. Bölcsebbek lettünk néhány játékos formáját illetően, illetve beilleszthetőségével kapcsolatban. Én azt a harcos hozzáállást, amit a második félidőben, egy erős csapat ellen mutattunk a győzelem érdekében, olyan erénynek vélem, amit kamatoztathatunk" – fogalmazott Egervári Sándor szövetségi kapitány a tegnapi, csehek elleni mérkőzést (1–1) követően.

Ebből a nyilatkozatból azért több következtetés is levonható arra nézve, várhatóan kikkel állunk majd fel Bukarestben, hol változtathat a csapat összeállításán a kapitány a szeptemberi meccsig.

BÖDE, A BULDÓZER BUKARESTBEN IS BRUSZTOLHAT

Elöl egy kicsit tisztábbnak tűnik a kép, ezért haladjunk elölről hátrafelé.

SZAVAZÁS

Ön szerint milyen eredményt érünk el a sorsdöntő bukaresti vb-selejtezőn?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Van ráció ebben a támadósorban" – mondta még a tegnapi mérkőzés előtt az elöl Dzsudzsák Balázs és Koman Vladimir között és Szalai Ádám mögött a nemzeti csapatban először kezdő Kovács István. Nos, lehet hogy tényleg van benne ráció, de talán nem egy olyan szintű csapat elleni, mint a cseh vagy a román, amely ellen minden egyes labdáért kőkemény fizikai csatát kell folytatni. Kovács alighanem jobban tud majd érvényesülni például egy Észtország elleni meccsen (szeptember 10-én fogadjuk az észteket), amelyen várhatóan több helye és ideje lesz építeni a támadásainkat, semmint Bukarestben, ahol elöl is sokkal inkább rombolni kell.

Legalábbis ez szűrhető le a tegnapi találkozóból, illetve az, hogy Kovácsnak még időre van szüksége, hogy meghatározó, stabil kezdővé váljon a válogatottban. A csehek ellen még láthatóan nem volt meg az összhang közte és a többi támadó között. Ez nem is csoda, és nem is igazán várható el tőle a második válogatott meccsén, kezdőként először.

Egervári Sándor a meccs után a második félidő harcos játékát emelte ki. Ez a harcosság nagyban volt köszönhető Böde Dániel pályára lépésének. A szünetben becserélt, ma már támadóként futballozó, de korábban Pakson még védekező középpályást is játszó labdarúgó ugyanis már a támadóharmadban agresszíven letámadta a cseheket, és hatalmas elánnal küzdött minden labdáért. Ez a mentalitás, a rá jellemző brusztolás gólt is eredményezett Isztambulban a tavasszal, és a kapitány nyilatkozata alapján jó eséllyel Romániában is bevetjük Bödét, a buldózert.

Igaz, hogy Böde sem alkot összeszokott egységet Dzsudzsákékkal, de a kapu elé felívelt labdákra Szalaival egyetemben képes érkezni, erre érdemes lesz rájátszanunk, mert a románokkal tegnap ikszelő (1–1) szlovákok is ilyen támadásokból veszélyeztettek, és a góljukat is egy felívelésből szerezték.

Elöl tehát – véleményünk szerint – Böde és Szalai játéka adva van, ahogy a tegnap aktívan játszó Dzsudzsák Balázsé is, a jobb szélen pedig várhatóan Bukarestben is Koman Vladimir futballozik majd. Utóbbi esetében meg kell jegyezni, látszik rajta a meccshiány, az FK Krasznodarban ebben a szezonban még egyetlen bajnokin sem játszó középpályás nem tud olyan kreatív, az ellenfél kapujára is veszélyes játékot nyújtani, mint a másik szélen Dzsudzsák, vagy mint korábban, amikor a klubjában is többet játszott, ráadásul ugye nem is klasszikus szélső. Rajta kívül azonban nem könnyen találunk olyan szóba jöhető játékost, aki szélső középpályásként megfelelő szinten képes védekezni is. Mivel a még szóba jöhető Lovrencsics Gergő talán túlságosan is offenzív, könnyebben be lehet mögé játszani a labdákat, ráadásul tegnap nem is játszott, így szinte biztosra vehető, Koman kezd majd szeptemberben a jobb oldalon.

HÁTUL TÖBB KELL, DE VAN EGY TITKOS FEGYVERÜNK

Térjünk át a védelemre, és szögezzük is le gyorsan: nincs mit szépíteni, a csehek ellen átjáróház volt a védelmünk, Bogdán Ádám védéseinek nagyban köszönhetjük, hogy nem kaptunk ki. Ettől azonban még nem szabad elásni a csapatot, mert aki látta a románok szlovákok elleni meccsét, az tudja, odaát is van gond bőven...

„Bölcsebbek lettünk néhány játékos formáját illetően” – ez a már idézett Egervári-mondat a mi olvasatunkban elsősorban Pintér Ádámra vonatkozott. A válogatottban védekező középpályást játszó, de védőként is bevethető játékos jövője már egy ideje függőben van. Az már korábban eldőlt, hogy távozik a spanyol élvonaltól búcsúzó Zaragozától, de még nincs új csapata. A nyári felkészülést ugyan Zaragozában végezte, de felkészülési meccseken nem játszott, sérülés is hátráltatta, és a tegnapi első félidei játékán is meglátszott, nincs megfelelő állapotban, véleményünk szerint ő kieshet a szeptemberi kezdőcsapatba kerülésért folyó versenyből.

Libor Kozák gólja az első félidő 23. percében

A második félidőben a német másodosztályú Ingolstadtban játszó Hajnal Tamás állt be Pintér helyére a csehek ellen. Ha Bukarestben is Hajnal játszik Varga József mellett (a Middlesbrough futballistájától is több kell majd a tegnapinál), akkor számíthatunk a mélységi indításaira, ami a szélen sebezhető románok ellen jól fog jönni Dzsudzsáknak és Komannak is. Igen ám, csakhogy Hajnaltól nem várható el, hogy ugyanolyan szinten ütközzön a pálya közepén, mint ahogy arra egy jó formában lévő Pintér Ádám képes. Márpedig tegnap épp a középpályásszűrés hatékonyságát hiányolta a kapitány.

Ennek a problémának a feloldása lesz az egyik legnagyobb kihívás Egervári számára a románok elleni meccs előtt. Kikkel szűrjünk, fel merjünk-e áldozni egy klasszikus szűrőpozíciót egy támadóbb, amolyan mélységi irányítóra?

Dzsudzsák Balázs egyenlítő gólja

A védelem tegnapi hibáira nem térnénk ki, mert azt Egervári Sándor tudja, kinek mi volt a pontos feladata, és adott helyzetekben – jó néhány ilyen volt – ki az, aki miatt rések alakultak ki. Egy biztos: Romániában nem játszhatunk annyira nyíltan, mint szerdán. Dzsudzsáknak és Komannak hátrébbról kell indulnia, ahogy azt a tavasszal a törökök elleni idegenbeli döntetlen alkalmával is tették. Ezzel azért stabilabbá lehetne tenni a védekezést. Nem biztos, hogy a Vanczák, Korcsmár, Juhász, Kádár négyest érdemes megbontani, mert bárkit is tennénk be, nincs rá garancia, hogy jobb lesz, mint akit kiveszünk belőle. Ezzel együtt örömteli, hogy Guzmics Richárd egyre inkább beérik, tegnap Korcsmár helyére állt be a szombathelyi védő, és nem lógott ki a sorból, vagyis adott esetben már rá is lehet számítani – ahogy ezt már Isztambulban is bizonyította, szintén Korcsmár cseréjeként.

Végül, de nem utolsósorban egy játékost hadd emeljünk ki külön is. Vanczák Vilmost. A 2004 óta minden kapitánynál (talán nem véletlenül) számításba vett, de korábban a különböző fórumokon sokszor szapult „Vili" ugyanis mára a válogatott egyik legveszélyesebb fegyvere lett. Lehet, hogy a védekezésben olykor követ el hibákat (ki nem?...), de a szögleteknél, felívelt szabadrúgásoknál a fejjátéka eredményes, védő létére az idei meccseken alighanem az ő nevéhez fűződik a legtöbb helyzetünk. Románia és Kuvait ellen gólt szerzett, a törökök és a csehek ellen kapufáig jutott, és tegnap egy tizenegyest is kiharcolt. Így tovább, Vili, Bukarestben is!

Románia–Szlovákia 1–1

VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS – EMLÉKEZTETŐ
MAGYARORSZÁG–CSEHORSZÁG 1–1 (0–1)
Puskás Ferenc Stadion, 18 000
néző. Vezette: Webb (Mullarkey, Long – angolok)
MAGYARORSZÁG:
Bogdán – Vanczák, Korcsmár (Guzmics, 69.), Juhász, Kádár – Varga J., Pintér Á. (Hajnal, a szünetben) – Koman, Kovács I. (Böde, a szünetben), Dzsudzsák – Szalai Á. (Szabics, 89.). Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
CSEHORSZÁG: Drobny – Gebre Selassie, Sivok (Procházka, a szünetben), Suchy, Kadlec (Limbersky, 82.) – Plasil – Darida (Horava, 58.), Husbauer (Vanek, 66.), Jirácek – Vydra (Rabusic, 58.), Kozák (V. Kadlec, 58.). Szövetségi kapitány: Michal Bílek
Gólszerző: Dzsudzsák (57. – 11-esből), ill. Kozák (23.)

VB-SELEJTEZŐ, A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 6 6 20– 2 +18 18
2. MAGYARORSZÁG 6 3 2 1 13– 8 +5 11
3. Románia 6 3 1 2 10–10 0 10
4. Törökország 6 2 1 3 7– 7 0 7
5. Észtország 6 2 4 3– 9 –6 6
6. Andorra 6 6 0–17 –17 0
A TOVÁBBI PROGRAM
2013. szeptember 6., 20.00
Románia–Magyarország
2013. szeptember 6. Észtország–Hollandia
2013. szeptember 6. Törökország–Andorra
2013. szeptember 10. Andorra–Hollandia
2013. szeptember 10., 20.30
Magyarország–Észtország
2013. szeptember 10. Románia–Törökország
2013. október 11. Észtország–Törökország
2013. október 11., 20.30
Hollandia–Magyarország
2013. október 11. Andorra–Románia
2013. október 15., 20.30
Magyarország–Andorra
2013. október 15. Románia–Észtország
2013. október 15. Törökország–Hollandia

NSO-adatbank: az európai világbajnoki selejtezők összes eredménye, tabellák és a magyar válogatott meccsei!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik