Ha ma sorsolnának, 2. kalapos lenne a magyar válogatott a vb-selejtezőben

Vágólapra másolva!
2024.06.29. 10:34
A fókusz innentől már a 2026-os vb-re szegeződhet (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar válogatottnak szerdán, a csoportkör lezárultával véget ért 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság. A csapat innentől a Nemzetek Ligájára, majd a világbajnoki selejtezőkre koncentrálhat. Utóbbi alaposan megváltozik, amit most ismertetünk is...

 

Magyarország 2022-ben a Nemzetek Ligája A-ligájában maradt, hiszen Angliát és Németországot megelőzve a második helyen végzett csoportjában Olaszország mögött. A 2026-tól 48 csapatosra bővülő világbajnokságra Európából 13 helyett 16 csapat utazhat, ezért a 2025-ös selejtező, valamint az őszi Nemzetek Ligája-sorozat lebonyolítása is változik. A Bosznia-Hercegovina, Németország, Hollandia, Magyarország négyes első és második helye negyeddöntős szereplést ér az NL-ben (eddig a csoportok győztesei négycsapatos rájátszásba kerültek), ám a vb szempontjából a kieséses szakasz nem számít, csupán az azt megelőző hat csoportmeccs.

A vb-selejtezőt két fordulóra bontotta az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA): az első körben 12 négyes vagy ötös csoportra osztják az 54 résztvevőt (Oroszország tagságát felfüggesztette a szövetség, meglepő lenne, ha ezzel kapcsolatban változás történne addig), a csoportgyőztesek automatikusan kijutnak a Mexikóban, Kanadában és az Egyesült Államokban rendezendő 2026-os világbajnokságra. A tizenkét csoportmásodikot, valamint a legjobban szereplő négy Nemzetek Ligája-csapatot, amely a selejtezőn keresztül még nem jutott ki (ezt az NL összesített rangsora alapján állapítják meg), négy ágra osztják, a négy ág győztese (az elődöntőt és a döntőt kell ehhez megnyerni) pedig csatlakozik a 12 csoportgyőzteshez, és utazhat a világbajnokságra.

Noha Magyarország esélyeit javítja a hárommal több európai hely, sokkal közelebb nem kerültünk az első vb-részvételhez negyven év után. A magyar válogatott 1972 után akkor jutott ki újra Európa-bajnokságra 2016-ban, amikor 16-ról 24 csapatosra bővítette a mezőnyt az UEFA, s bár akkor bejutott a nyolcaddöntőbe, illetve tavaly csoportelsőként végzett az Eb-selejtezőben – tehát papíron a 16 csapatos Eb-re is kijutott volna –, felelőtlenség lenne kijelenteni, hogy ott van Európa legjobb 16 csapata között, és hogy a világbajnoki szereplés most már kötelező. 

Nos, a magyar válogatott a jelenlegi FIFA-rangsor alapján a második kalapból várja majd a vb-selejtező sorsolását. Ha megnyeri a csoportját (tehát egy papíron erősebb ellenfelet is legyőz), akkor automatikusan kijut a vb-re. Ha második helyen végez, akkor részt vehet a 16 csapatos rájátszásban, ahol két párharcot kell nyernie a kijutáshoz...  

 

 

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik