Dibusz Dénes: Pontosan tudom, milyen nehéz feladat vár ránk

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
• Zenica
Vágólapra másolva!
2024.10.13. 19:33
Dibusz Dénes a Ferencvárossal nemrég járt Boszniában (Fotó: Szabó Miklós)
Néhány perccel 18 óra után erős rendőri felvezetéssel begördült a magyar válogatottat szállító autóbusz a Billion Polje Stadionhoz, és a játékosok megvizsgálták a gyepszőnyeget.


Pontban fél hétkor megérkezett a sajtóterembe Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya és a kapus, Dibusz Dénes.

Vajon miként alakulhat át a válogatott védelme azok után, hogy Dárdai Márton elköszönt a csapattól? A szövetségi kapitány leszögezte, Balogh Botond hétfőn edzett először a csapattal sérülését követően, így ő aligha kezd a bosnyákok ellen.

„Nagyon sok problémát okozott hétfői ellenfelünk Németországnak – értékelte a kapitány a házigazda pénteki, Nemzetek Ligája-mérkőzését. – Ismerjük a bosnyák csapatot, jó játékosok alkotják. Legyünk őszinték: a sorsolás pillanatában tudtuk, hogy a két csapat egészen más szinten van, mint a magyar és a bosnyák – Németország és Hollandia más minőség. Nagyjából sejteni lehetett, hogy a közöttünk dől majd el, melyikünk maradhat az A-csoportban. Sok tanulsággal szolgált a budapesti összecsapásunk, azt gondolom, teljesen más meccs lesz ez, mint a pénteki. Nem szeretem a bunkerfocit, de vannak olyan ellenfelek, akik ellen nincs más esélyed, csak ezzel a felfogással van lehetőséged a sikerre, erre kényszerültünk Hollandia ellen. Más a helyzet Boszniában, sokkal kiegyenlítettebb összecsapásra kell számítani.”

Itt kell megjegyezni: a szövetségi kapitány angolul nyilatkozott, de a bunkerfoci kifejezést magyarul mondta, ezt már megtanulta, noha, mint fogalmazott, nagyon nem kedveli…

„Nagyon tiszteljük a bosnyák csapatot – fogalmazott Marco Rossi –, de azért vagyunk itt, hogy pontot, pontokat szerezzünk. Arra készítettem fel a csapatomat, hogy megnyerjük a mérkőzést, erre készülünk.”

 

–  Okoz-e bizonytalanságot, hogy mostanában sok változás van a védősorban?
–  Szerintem nem – mondta Dibusz Dénes, a magyar válogatott kapusa. – Igaz, hogy hosszú időn keresztül a szurkolók álmukból felkeltve is el tudták volna mondani a hátsó alakzat névsorát, de mostanában valóban történtek személycserék. Pénteken is úgy éreztem, stabil a védekezésünk, a csapatjátékunk, és mindenki tudja a feladatát. Bebizonyítottuk, hogy egy nagyon erős ellenfél ellen is képesek vagyunk koncentráltan, összeszedetten futballozni.


–  Milyen volt a szombati hangulat Telkiben?
–  Megbecsüljük a Hollandia ellen szerzett egy pontot, de mindenkiben van hiányérzet. Vezettünk, amikor emberelőnybe kerültünk, az más kérdés, hogy a mérkőzést visszanézve tűnik csak fel, hogy a hosszabbításban Szoboszlai Dominik szabadrúgása volt az egyetlen kapura lövési kísérletünk a második félidőben. Nincs hurráhangulat, a jó teljesítmény és a megszerzett pont ellenére senki sem három méterrel a föld felett közlekedik, a helyén kezeljük a történteket.


–   Nemrég a Ferencvárossal járt Boszniában, a Borac Banja Luka elleni Európa-liga-selejtezőn.
–  Valóban, vannak friss élményeim, nagyon megszenvedtünk a bosnyák csapat ellen, ezért pontosan tudom, milyen nehéz feladat előtt állunk. Megnéztük a pályát, szerintem remek állapotban van, szeretnénk egy jó mérkőzést vívni a házigazdákkal, és mindent megteszünk azért, hogy sikeresek legyünk.

Dibusz Dénes, a magyar válogatott kapusa

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Al-Fateh – Szaúd-Arábia), Tóth Balázs (Blackburn Rovers – Anglia)
Védők: Balogh Botond (Parma – Olaszország, Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Újpest FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szűcs Kornél (Plymouth Argyle – Anglia)
Középpályások: Bolla Bendegúz (Rapid Wien – Ausztria), Gera Dániel (Diósgyőri VTK), Kata Mihály (MTK Budapest), Nagy Ádám (Spezia – Olaszország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Nikitscher Tamás (Kecskeméti TE), Schäfer András (Union Berlin – Németország)
Támadók: Ádám Martin (Aszterasz Tripolisz – Görögország), Csoboth Kevin (St. Gallen – Svájc), ifjabb Dárdai Pál (Hertha BSC – Németország), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Sallai Roland (Galatasaray – Törökország), Schön Szabolcs (Bolton Wanderers – Anglia), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

A BOSNYÁK VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Osman Hadzikic (Velez Mostar), Nikola Vasilj (St. Pauli – Németország), Martin Zlomislic (HNK Rijeka – Horvátország)
Védők: Ermin Bicakcic (Eintracht Braunschweig – Németország), Amar Dedic (RB Salzburg – Ausztria), Jusuf Gazibegovic (Sturm Graz – Ausztria), Nikola Katic (FC Zürich – Svájc), Sead Kolasinac (Atalanta – Olaszország), Nihad Mujakic (Partizan – Szerbia), Stjepan Radeljic (HNK Rijeka – Horvátország)
Középpályások: Esmir Bajraktarevic (New England Revolution – Egyesült Államok), Ivan Basic (FK Orenburg – Oroszország), Dzenis Burnic (Karlsruher SC – Németország), Ifel Dakovac (Topolyai SC – Szerbia), Armin Gigovic (Holstein Kiel – Németország), Haris Hajradinovic (Kasimpasa – Törökország), Denis Huseinbasic (1. FC Köln – Németország), Dario Saric (Palermo – Olaszország), Benjamin Tahirovic (AFC Ajax – Hollandia)
Támadók: Edin Dzeko (Fenerbahce – Törökország), Haris Tabakovic (TSG Hoffenheim – Németország)
Szövetségi kapitány: Sergej Barbarez

NEMZETEK LIGÁJA 
4. FORDULÓ
A3-AS CSOPORT
Hétfő, 20.45: Bosznia-Hercegovina–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Hétfő, 20.45: Németország–Hollandia (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!

A3-CSOPORT

M

Gy

D

V

L-K

Gk 

1. Németország

3

2

1

9–3

+6 

2. Hollandia

3

1

2

8–5

+3 

3. MAGYARORSZÁG

3

2

1

1–6

–5 

4. Bosznia-Hercegovina

3

1

2

3–7

–4 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik