Zenicai időutazás: jó lenne az a 2006-os 1–3...

Vágólapra másolva!
2024.10.14. 08:14
null
Vagonok, gyárak – nem messze a stadiontól szó szerint dübörög és füstöl minden (Fotó: Szabó Miklós)
A csoport harmadik helye a tét a bosnyák–magyar NL-mérkőzésen, nem csoda, hogy mindkét csapat esetében a hatékony támadófutball került középpontba: a magyar válogatott legutóbb 2006-ban nyert Zenicában.

VIGYÁZAT, AKNAVESZÉLY – az ember szíve belesajdul a táblát meglátva. A délszláv háborúnak immár évtizedek óta vége, de a nyomok, félő, még sokáig itt maradnak. Útban Zenica felé is figyelmeztet a felirat: tilos az erdei utakon letérni a kijelölt, biztonságos részről, de még a bokor mögé elbújni az út mentén egy gyors pisilésre sem feltétlenül jó ötlet. A helyiek szerint a telepített aknák legfeljebb negyedét hatástalanították, még manapság is gyakori, hogy gyerekek, nők, férfiak szenvednek súlyos, sokszor halálos balesetet egyetlen rossz lépés következtében. Ezért a tábla legalább jelez, ha nem megtisztított környéken jár az ember, legyen nagyon óvatos.

Erőltetett párhuzam lenne, melyik csapat lesz óvatos vasárnap este, és a még ma is golyónyomokkal megjelölt házakról sem az jut eszünkbe, a magyar kaput ne lőjék szét a házigazdák. Akikkel beszélünk, azt mondják, megtanultak együtt élni bosnyákok, szerbek, horvátok itt, az egykori nagy Jugoszlávia közepén. Persze nem lehet nem észrevenni apró jeleket: a települések nevei cirill és latin betűkkel is olvashatók – lennének, ha a szerb többségű falvakban az utóbbit, a bosnyákoknál az előbbit nem fújták volna le festékkel. Azt hallani, a nemzetiségek közötti feszültséget inkább a politikusok szítják a pillanatnyi érdekeik szerint, a hétköznapokban ritkán tapasztalni nézeteltérést. A hotel éttermében legalábbis a legnagyobb egyetértésben dohányoznak – nekünk ez már furcsa látvány… – zárt térben szerbek, bosnyákok, és taglalják a németek elleni mérkőzés tapasztalatait, a magyarok elleni esélyeket. A cigaretta füstjétől alig láttuk, amint egyikük büszkén mutatta a fotóit a Puskás Aréna vendégszektorából.

Biztosak lehetünk benne, hogy a játszótéri óriás sakk mesterei is ott lesznek a stadionban – a futball mindennek mattot ad

Füst amúgy is van elég.

Zenica szélén a kontinens egyik legnagyobb alapterületű vasműve üzemel, megannyi kéményből gomolyog az ég felé felhőként az égéstermék. A mérések szerint Európa legszennyezettebb részére érkezett vasárnap délután a magyar labdarúgó-válogatott. És nem először: 2001 márciusában a Bicskei Bertalan vezette csapat felkészülési mérkőzésen 1–1-re végzett a Bilino Polje Stadionban este, míg a nagy csatát megelőzően még délután, Zenicától nem messze, Travnik városában a hóval belepett pályán a Gellei Imre irányította olimpiai válogatott is hasonló eredményt ért el, ott Simek Péter előkészítése után Gera Zoltán szerzett gólt. A nagyoknál az akkor huszonötödik válogatott mérkőzésén szereplő Horváth Ferenc szerzett vezetést, az volt a tizedik gólja címeres mezben, a találkozót megelőző naptári évet tekintve a nyolcadik válogatott meccsén nyolcadik találatát könyvelhette el – Bosznia-Hercegovina a most szövetségi kapitányként dolgozó Sergej Barbarez révén egyenlített (aki látta annak idején, tudhatja: a Borussia Dortmund és a Hamburg játékosa remek futballista volt). Aztán 2006-ban a Bozsik Péter vezette nemzeti csapat járt itt, és nagyon furcsa helyzetben, ugyanis a vb-selejtezőt néhány nappal korábban Újpesten katasztrofálisan kezdő csapat súlyos vereség után (1–4 Norvégia ellen) lépett pályára Zenica városában, és tudott javítani, mivel 3–1-re nyert. Huszti Szabolcs szerezte meg a vezetést, a szünet után Gera Zoltán (aki a két boszniai fellépése között az A-válogatott tagja lett) és a későbbi szövetségi kapitány, Dárdai Pál góljaival elhúzott a magyar együttes, és győzött.

Manapság már nem nagyon szokás a mérkőzést megelőző napon a helyszínen edzeni egyet, úgyhogy a magyar válogatott játékosai is csupán pályabejáráson vettek részt vasárnap

Harmadszor lesz tehát Bosznia-Hercegovina vendége a magyar válogatott. A Marco Rossi irányította együttes vasárnap Telkiben edzett, és ebéd után repült Szarajevóba, hogy körülbelül órányi buszozást követően megérkezzen Zenicába. A legújabb szokások szerint a mérkőzés helyszínét csak megtekintik a játékosok, korábban laza, átmozgató edzés keretében ki is próbálták a talajt, de ez már nem divat, csak szemügyre veszik a körülményeket a keret tagjai. És közöttük már nem lehetett ott Dárdai Márton, akit combsérülése miatt a hollandok elleni, múlt pénteki összecsapás szünetében le is kellett cserélni: a Hertha BSC futballistája is repülőre ült, csakhogy Berlin felé vette az irányt, és klubja, a Hertha BSC szakemberei kezelik majd. Így máris kérdésessé vált a védelem összeállítása: múlt pénteken a második félidőben Fiola Attila átkerült a bal oldalra, Dárdai Márton helyére, és a ferencvárosi Botka Endre szállt be a lecserélt védő helyett. Szóba jöhet a keret újonca, Szűcs Kornél is, az angol Plymouth játékosa bemutatkozhat a bosnyákok ellen, kérdés, az olasz Parma játékosa, Balogh Botond felépül-e kisebb sérüléséből a hétfő esti összecsapásig.

A mesebeli keletet idéző mecset és a retropanel találkozása: népek, kultúrák, zajos egyvelege is egyben a válogatott mérkőzés helyszíne, Zenica

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Al-Fateh – Szaúd-Arábia), Tóth Balázs (Blackburn Rovers – Anglia)
Védők: Balogh Botond (Parma – Olaszország, Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Újpest FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szűcs Kornél (Plymouth Argyle – Anglia)
Középpályások: Bolla Bendegúz (Rapid Wien – Ausztria), Gera Dániel (Diósgyőri VTK), Kata Mihály (MTK Budapest), Nagy Ádám (Spezia – Olaszország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Nikitscher Tamás (Kecskeméti TE), Schäfer András (Union Berlin – Németország)
Támadók: Ádám Martin (Aszterasz Tripolisz – Görögország), Csoboth Kevin (St. Gallen – Svájc), ifjabb Dárdai Pál (Hertha BSC – Németország), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Sallai Roland (Galatasaray – Törökország), Schön Szabolcs (Bolton Wanderers – Anglia), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

A BOSNYÁK VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Osman Hadzikic (Velez Mostar), Nikola Vasilj (St. Pauli – Németország), Martin Zlomislic (HNK Rijeka – Horvátország)
Védők: Ermin Bicakcic (Eintracht Braunschweig – Németország), Amar Dedic (RB Salzburg – Ausztria), Jusuf Gazibegovic (Sturm Graz – Ausztria), Nikola Katic (FC Zürich – Svájc), Sead Kolasinac (Atalanta – Olaszország), Nihad Mujakic (Partizan – Szerbia), Stjepan Radeljic (HNK Rijeka – Horvátország)
Középpályások: Esmir Bajraktarevic (New England Revolution – Egyesült Államok), Ivan Basic (FK Orenburg – Oroszország), Dzenis Burnic (Karlsruher SC – Németország), Ifel Dakovac (Topolyai SC – Szerbia), Armin Gigovic (Holstein Kiel – Németország), Haris Hajradinovic (Kasimpasa – Törökország), Denis Huseinbasic (1. FC Köln – Németország), Dario Saric (Palermo – Olaszország), Benjamin Tahirovic (AFC Ajax – Hollandia)
Támadók: Edin Dzeko (Fenerbahce – Törökország), Haris Tabakovic (TSG Hoffenheim – Németország)
Szövetségi kapitány: Sergej Barbarez

NEMZETEK LIGÁJA 
4. FORDULÓ
A3-AS CSOPORT
Hétfő, 20.45: Bosznia-Hercegovina–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Hétfő, 20.45: Németország–Hollandia (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik