Az elnök önvizsgálatot javasol

Á. L.Á. L.
Vágólapra másolva!
2002.06.16. 20:07
Címkék
A "Debrecen-saga a végéhez ért& Reagálnunk kell!  fogalmazódott meg a gondolat a Netfórum-DVSC vezetőiben, miután szembesültek a szombati számunkban Dajka László által elmondottakkal.
A Lokit az elmúlt fél évben irányító szakembert menesztette a klub elnöksége, aki aztán – hazatérve Dél-Koreából, ahol a magyar válogatott leendő Eb-selejtezőbeli ellenfelét, Lengyelországot térképezte fel – nyilatkozott az edzőcseréről és annak hátteréről. Elsősorban azt vetette a vezetők szemére, hogy fölöslegesen késlekedtek a döntéshozatallal, s emiatt ő két olyan hetet vesztett el, amikor új állást kereshetett volna magának.
Ezután jelentkezett lapunknál Szima Gábor, a klub elnöke, akinek megszólalása azért is érdekes, mert korábban egyáltalán nem kereste a sajtó nyilvánosságát…
– Először is szeretném leszögezni – mondta Szima Gábor –, hogy számunkra, számomra roppant kellemetlen, hogy ebben az ügyben nyilatkoznunk kell, ám Dajka László közelmúltban tett kijelentései erre kényszerítenek bennünket. A többször elénk dobott kesztyűt ezúttal fel kellett vennünk. Múlt pénteken Dajka Debrecenben járt megbeszélni a válás részleteit. Két kérése volt, mindkettőt teljesítettük. Azt hittük, ezzel lezárult a klub történetének vele kapcsolatos fejezete…
– Ezek szerint mégsem…
– A részünkről a beszélgetést követően igen, de még egyszer mondom: ezúttal sajnos nem maradhatok a háttérben. A klub jó híre, a vezetők szavahihetősége sérült az általa elmondottakkal.
– Hallgatom…
– Először is, a volt edzőnk kifogásolta menesztésének időpontját. Nos, csak azt mondhatom, tíz nap telt el a féléves beszámolója és a döntéshozatalunk között, miszerint új szakvezetővel vágunk neki a következő szezonnak. Ez véleményem szerint nem olyan végzetesen hosszú idő, ami ráadásul azért nyúlt meg "ennyire”, mert Dajka László bizonyos helyeken lobbizni próbált pozíciója megőrzéséért, amivel késleltette a határozat meghozatalát.
– Végül is mi döntött a váltás mellett?
– Nem azért állítottuk fel Dajka Lászlót, mert nem tartottuk szimpatikusnak – ebben az esetben a télen nem kötöttünk volna vele két és fél éves szerződést. És még csak nem is az összességében csalódást keltő nyolcadik hely miatt. A válasz összetett. A csapat erőnlétileg, mentálisan és taktikailag sem lépett előre a tavasszal. Nem csak a személyes véleményem, de ilyen rossz erőben az elmúlt kilenc évben nem voltak a játékosaink. Ezt ők is érezhették, hiszen nem egy közülük a hétfői szabadnapon a Nagyerdőben külön futóedzést végzett. Mentálisan is a mélypontra került a társaság, aminek csalhatatlan jele volt, hogy a Vasas elleni hat–hármas győzelmet követően a klub elnökének kellett kiküldenie a játékosokat az öltözőből az őket ünnepelni akaró közönséghez. Ez, azt hiszem, nem az én feladatom lett volna, ez az edző kötelessége. A csapat teljesítményére jellemző, hogy a szurkolók elpártoltak a gárdától, így a nézőszám a felére esett vissza, ami a pályán nyújtott gyenge játékkal magyarázható.
– Kemény kritika…
– Kénytelen vagyok így fogalmazni. Dajka László folyamatosan megszegte szerződésének több pontját is. Például a mindenkori debreceni edző köteles a lejátszott mérkőzéseket és a leendő ellenfelek meccseit videó segítségével a csapattal közösen elemezni. A ZTE elleni csúfos vereség után egy hónappal Dajka a vezetőség felszólításának eleget téve vette elő újra a képmagnót. A játékosok egyéni képzésére egyáltalán nem fordított figyelmet. Nem tartom jónak azt sem, ha egy pro-licenc-szel rendelkező tréner többször is úgy nyilatkozik, hogy futballistái képességbeli problémákkal küzdenek. Hogyan képes így motiválni a játékosokat? Úgy gondolom, a pro-licences edzői tanfolyamon tananyag a játékosok mentális felkészítése. Ezek szerint Dajka László vagy nem vett részt ezeken az előadásokon vagy elfelejtette az ott hallottakat. A DVSC húsz darab polár mellkasi jeladóval rendelkezik. Ez a műszer Európában mindennapos használati eszköz a munkában, a labdarúgók élettani funkcióiról pontos és megbízható eredményeket közöl. Dajka László nem igényelte ennek a profi műszernek a segítségét, e helyett kézzel vizsgálta meg tréning közben például Vladimir Nenadics nyaki ütőerét, a játékosok pulzusát.
– Ha már korábban is észlelték a problémákat, miért nem léptek?
– Sajnos későn döbbentünk rá, milyen súlyos gondok vannak a szakmai munkában. Azt hittük, hogy a Magyarországon megszerezhető legmagasabb képesítéssel rendelkező edzőnek megfelelő a szakmai tudása. De visszatérve a volt tréner által elmondottakra, miszerint "komoly szakmai kárt okoztunk neki”, csak azt válaszolhatom: ő okozott kárt kijelentéseivel a DVSC-nek és az egész magyar labdarúgásnak. Úgy hiszem, az ilyen nyilatkozatok elrettentik a befektetőket. Csak saját magának köszönheti, hogy nem maradt a Debrecen edzője. Dajka egyszer sem mondta: bocsánat uraim, én hibáztam. Lehet, hogy sokakat sért a véleményem, de egyet kell értenem a Magyar Labdarúgó Liga elnökével, aki a közelmúltban úgy fogalmazott: önvizsgálatra lenne szükség a hazai edzőknél. Ezt pedig minél hamarabb el kellene kezdeniük…
– Evezzünk békésebb vizekre! Mik a célkitűzések a következő szezonra?
– Tavaly nyáron úgy gondoltuk, megfelelően erősítettünk az alatt a két hét alatt, ami rendelkezésünkre állt. Akkor is a felsőházat vettük célba, az idén sem adjuk alább. Hiszem, hogy az új szakvezetővel, Szentes Lázárral és segítőivel, Kondás Elemér pálya- és Kun Gyula kapusedzővel ez meg is valósulhat. Ehhez természetesen erősítésre is szükségünk van. Sándor Tamással megállapodtunk, és Dombi Tibor hazajövetele is már csak egy Utrechtből érkező papíron múlik, a játékossal gyakorlatilag megegyeztünk. Számítunk az utánpótlástól felkerülő tehetségekre is, akikre továbbra is Herczeg András, a juniorok edzője felügyel. Ô – ha Szentes Lázár igényli – bármikor segíti a vezetőedző munkáját. Remélem, ez a stáb és a keret – amelyhez persze reményeink szerint még öt játékos érkezik – újra élvezetes futballt varázsol a stadionba. Ebben az esetben biztos, hogy a jövő tavaszi utolsó hazai mérkőzésünkön nem csupán kétezerötszáz néző ül majd a lelátókon. És akkor reményeim szerint nem egy ilyen sajnálatos esemény kapcsán kell előtérbe kerülnöm…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik