Nem volt fáradt a Stuttgart

Vágólapra másolva!
2002.11.02. 20:55
Címkék
A Borussia Dortmund nem tudta megismételni a hét közepén az Arsenal ellen nyújtott pazar teljesítményét, így a Bayern München abban a tudatban léphet pályára vasárnap Brémában, hogy az elért eredménytől függetlenül az élen marad. A BVB hazai pályán csak 11-et tudott kiharcolni a Hamburg ellen, így ahelyett, hogy pontszámban utolérte volna a Bayernt, tudomásul kellett vennie, hogy az 1860 München megérkezett a "nyakára.
Fernando Meira (6) vezérletével a Stuttgart a Fradi után a Leverkusen ellen is hiba nélkül védekezett, így nem kapott gólt (Fotó: AFP)
Fernando Meira (6) vezérletével a Stuttgart a Fradi után a Leverkusen ellen is hiba nélkül védekezett, így nem kapott gólt (Fotó: AFP)
Fernando Meira (6) vezérletével a Stuttgart a Fradi után a Leverkusen ellen is hiba nélkül védekezett, így nem kapott gólt (Fotó: AFP)
Fernando Meira (6) vezérletével a Stuttgart a Fradi után a Leverkusen ellen is hiba nélkül védekezett, így nem kapott gólt (Fotó: AFP)
Fernando Meira (6) vezérletével a Stuttgart a Fradi után a Leverkusen ellen is hiba nélkül védekezett, így nem kapott gólt (Fotó: AFP)
Fernando Meira (6) vezérletével a Stuttgart a Fradi után a Leverkusen ellen is hiba nélkül védekezett, így nem kapott gólt (Fotó: AFP)
A második számú bajor alakulat ugyanis folytatta az idei remek szereplését, 3–1-re megverte a remek rajt után erőteljes hullámvasutazásba kezdő Arminia Bielefeldet, és a listavezetőt három, a címvédőt pedig egy pontra megközelítette a tabellán. Ugyancsak előretört a Schalke és a VfB Stuttgart, előbbi a cottbusi sikerével a negyedik, utóbbi pedig leverkuseni győzelmével az ötödik helyre ugrott a táblázaton.
Előzetesen nagyon kevesen adtak nagyon kevés esélyt arra, hogy a Hamburg éppen a Borussia Dortmund otthonában szakítja meg gyászos idegenbeli sorozatát, és szerzi meg szezonbeli első pontját (esetleg pontjait) vendégként. A BVB a Westfalen-stadionban 17 bajnoki óta – több, mint egy éve! – volt veretlen, a két csapat legutóbbi négy meccsét rendre a sárga-feketék nyerték, ezen adatok egyike sem ígért vendégbravúrt. Az meg pláne nem, hogy alig több mint egy óra játék után Rosicky 15 méterről a kapu jobb oldalába bombázott, előnyhöz juttatva a hazaiakat. A Borussia ezt követően már csak az előny megtartására törekedett, ami először a 85. percben bosszulhatta volna meg magát. Akkor Metzelder labdavesztését, majd kezezését követően (vitatható) büntetőhöz jutott a HSV, ám Hollerbach a kapu helyett a "világűrbe” bombázta a labdát. Egy ilyen lehetőség elszalasztása sokszor egy csapat összeroppanásával jár együtt, a Hamburg azonban az üdítő kivételek egyikét jelentette. A 88. percben Meijer ügyesen a csereként beálló Christensen elé fejelt, aki egyből a hálóba továbbított.
Bundesliga I

11. forduló: Hannover–Wolfsburg 3–1 (Stendel 23., Bobic 29., Konsztantinidisz 82., ill. Munteanu 76.), Energie Cottbus–Schalke 0–1 (Möller 79.), Nürnberg–Mönchengladbach 2–1 (Nikl 8., Csirics 22. – 11-esbôl, ill. Strasser 75.), Bayer Leverkusen–VfB Stuttgart 0–1 (Meissner 19.), Borussia Dortmund–Hamburg 1–1 (Rosicky 67., ill. Christensen 88.), Hansa Rostock–Kaiserslautern 2–2 (Rydlewicz 17., Vorbeck 71., ill. Lokvenc 22., Mifsud 78.), 1860 München–Arminia Bielefeld 3–1 (Suker 14., Lauth 30., 38., ill. Wichniarek 15.). A Werder Bremen–Bayern München és a VfL Bochum–Hertha BSC mérkôzést vasárnap játsszák.

Bundesliga II

11. forduló: Oberhausen–1. FC Köln 2–2 (Scharpenberg 74., Beljakov 81., ill. Lottner 22., 76. – az elsôt 11-esbôl), Lübeck–Eintracht Frankfurt 1–3 (Bärwolf 70., ill. Kryszalowicz 4., Wiedener 16., Guie-Mién 46.), Union Berlin–Duisburg 0–0, St. Pauli–Freiburg 0–1 (Coulibaly 23.). A Waldhof Mannheim–Burghausen, a Braunschweig–Alemannia Aachen, a Trier–Ahlen és a Reutlingen–Greuther Fürth mérkôzést vasárnap, a Mainz–Karlsruhe összecsapást hétfôn (Tv: DSF, 20.15) játsszák.
Az élcsoport: 1. 1. FC Köln 23 pont, 2. Eintracht Frankfurt 22 (23–11), 3. Freiburg 22 (18–10)

"A magunk dolgát nehezítettük meg, a Hamburg rászolgált az egy pontra – ismerte el a lefújás után Matthias Sammer, a Dortmund mestere, míg kollégája, Kurt Jara a következőképp értékelt: – Hatalmas lelkierőről tettünk tanúbizonyságot, ráadásul fegyelmezetten is futballoztunk. Szerintem megérdemelten egyenlítettünk, még úgy is, hogy ez csak a hajrában sikerült.”
A minden várakozást felülmúlóan teljesítő – és ami fontosabb, gyakran játszó! – 1860 München negyedórányi küszködés után nagyon simán elintézte az Arminia Bielefeldet, méghozzá a sérült gólkirály, Martin Max szerepkörét tökéletesen átvevő Benjamin Lauthnak köszönhetően. Az ifjú csatár az első gólnál az akciót indította el – az ő labdáját fejelte Schroth Suker elé, aki a hálóba helyezett –, a másodikat és a harmadikat pedig saját maga szerezte. Eközben a vendégek Wichniarek révén átmenetileg egyenlítettek, ám a mérkőzés menetében nem tudtak döntő változást hozni. "Szó szerint kiharcoltuk a három pontot, érzésem szerint rengeteg problémát kellett orvosolnuk ezen a találkozón” – hangzottak Peter Pacultnak, az "oroszlánok” osztrák edzőjének a szavai, jelezve, hogy van még mit javítani a harmadik helyezett alakulat játékán.
A jelek szerint a VfB Stuttgartból nem vett ki olyan sokat a Ferencváros elleni csütörtöki UEFA-kupa-mérkőzés, mint a Leverkusenből a keddi, Olympiakosz elleni BL-ütközet. A két gárda szombaton egymással randevúzott, és a két nappal korábban még az Üllői úton vendégeskedő "svábok” Meissner jobb alsó sarokban kikötő bombájával elhozták a három pontot a BayArenából. A látogatók – akik a jövő hét közepén a Ferencvároshoz hasonlóan kupameccset játszanak… – sikere fölényesebb is lehetett volna, ha a kispadról beszálló Ganea négy óriási lehetőségéből legalább egyet kihasznál. Aligha meglepő, hogy ezek után Felix Magath vezetőedző leparancsolta a román támadót a pályáról. "Nagy helyzetei voltak, és az volt az érzésem, hogy már nincs olyan idegállapotban, amelyben a következő lehetőségét gólra tudta volna váltani. Korábban el kellett volna döntenünk a meccset, ez többek között Ganea hibái miatt nem sikerült, így az utolsó sípszóig remegnünk kellett” – nyilatkozta a lefújás után a szakvezető, aki hatodik nekifutásra tudta először legyőzni kollégáját, Klaus Toppmöllert.
Az 1860 Münchennel, a keretes írásunkban tárgyalt Schalkéval és a VfB Stuttgarttal ellentétben a Wolfsburg lépést tévesztett, és nem tudott közelebb kerülni az elöl álló két sztárcsapathoz. A "farkasok” az alsó-szászországi rangadón (ilyenre huszonhat éve nem volt példa a Bundesligában, legutóbb 1976 áprilisában találkozott egymással a tartomány két csapata – akkor a Hannover és a Braunschweig – az első osztályban) nagyon sima, 3–1-es vereséget szenvedtek a Hannovertől, amely ezzel a három ponttal elkerült a kiesést jelentő helyekről. Az egy hete az Olimpiai stadionban a Bayern ellen elért 3–3 alkalmával "hallgató” Fredi Bobic ezúttal már "megszólalt” – a hetedik hannoveri meccsén hetedszer eredményes futballista Konsztantinidisz asszisztjából szerezte meg együttese második találatát – mellette a tizennyolc méterről a hálóba lövő Stendel, valamint az első hannoveri treffelését elkönyvelő Konsztantinidisz is megvillant, Munteanu gólja csak szépségtapaszt jelentett a wolfsburgiak számára. Érdemes megemlíteni, hogy Bobic és a vendégek kapuját őrző Reitmaier egykoron egy klubban futballozott (az 1992–93-as idényben a Stuttgarter Kickersben), azóta most találkoztak egymással tizenötödször az élvonalban, és a csatár nyolcadszor mattolta a hálóőrt.
A Hannover helyett immár a Mönchengladbach áll a másodosztályt érő helyek egyikén – a másik kettőn az oda bérletet váltó Kaiserslautern, Cottbus kettős posztol –, méghozzá a nürnbergi veresége miatt. A hazaiak remek rajtot vettek, a 22. percben már 2–0-ra vezettek, az előnyükből egy gólt a lefújásig megőriztek, és fellopakodtak a tizenkettedik helyre.

Továbbra is gödörben van az Energie Cottbus

Immár hét pontra van a bentmaradást jelentő 15. helytől az Energie Cottbus. A Bundesliga legmagyarabb csapatának nevezett alakulatban hazánkat már csak Lőw Zsolt képviseli (Sebők Vilmostól és Miriuta Vasilétől elköszöntek, Mátyus János pedig Skóciában játszik), s az Újpestről érkezett futballista a Schalke ellen is végig a pályán volt. A Cottbus zsinórban ötödik alkalommal szenvedett vereséget hazai pályán, pedig az utóbbi két bajnokságban éppen a saját pályáján elért sikerekkel kerülte el a kiesést.
"Egy szót mondok: hihetetlen! – fakadt ki a telefonba Lőw. – Egyetlenegyszer lőtt kapura az ellenfél, és ezzel megint kikaptunk. Hiába játszunk jól, hiába irányítjuk a mérkőzéseket, egyszerűen képtelenek vagyunk gólt lőni. A Werder, a Wolfsburg, a Stuttgart, a Hertha és most a Schalke ellen sem találtunk a kapuba, így pedig nem sok jóra számíthatunk, ráadásul ezeken a meccseken rendre egy gólt kaptunk. Vagyis hátul stabilak vagyunk, de egy-egy szabadrúgásból mindig eredményes az ellenfél. Ezt történt most is, Andreas Möller a rövid sarok felé csavart, és a labda egy centivel a sorfalban álló játékos feje mellett ment el. Hihetetlen, mondom… Ezúttal az uruguayi válogatott Gustavo Varela volt az emberem, és nem is nagyon ért labdába, de én sem mehettem fel a támadásokhoz, mert nagyon jó játékos a riválisom, vigyázni kellett rá. Hogy mi az oka a kudarcoknak? Szerintem nagyon hiányoznak a csapatnak Miriuta Laci góljai, gólpasszai, mindig veszélyes szögletei, oldalszabadrúgásai, Sebők Vili fejesei, ráadásul a támadók formán kívül vannak. Amíg ilyen gólszegényen játszunk, nem léphetünk előre. A hétpontos hátrány azért nem olyan sok, mert a bajnokság kétharmada még hátravan, de jó lenne, ha a csatárok mihamarabb magukra találnának.”
Az állás
1. Bayern München1072126–1123
2. Borussia Dortmund115617– 721
3. 1860 München1162318–1320
4. Schalke1154214–1019
5. VfB Stuttgart1145217–1217
6. Werder Bremen1052319–1917
7. Hertha BSC1044212– 816
8. Wolfsburg1151512–1416
9. VfL Bochum 942320–1614
10. Hansa Rostock1142513–1014
11. Arminia Bielefeld1142512–1914
12. Nürnberg1141614–1813
13. Hamburg1141612–1813
14. Bayer Leverkusen1133514–1812
15. Hannover1133521–2612
16. Mönchengladbach1132611–1011
17. Kaiserslautern10145 9–14 7
18. Energie Cottbus11128 5–23 5
Tv: a Sport1 vasárnap 18.30-tól közvetíti a Werder Bremen–Bayern München rangadót
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik