Biztos győzelem Izrael ellen is

A. T. P.A. T. P.
Vágólapra másolva!
2002.11.06. 21:34
Címkék
Magyarország–Izrael 3–1 (2–0)

Makó, 700 nézô. Vezette: Veljovics (jugoszláv), Filipu (finn)
MAGYARORSZÁG: Tóth I. – Tóth Sz., Tóth M., Nagy Zs., Jávor. Cs: Somogyi, Szente, Baranyi, Madarász, Balázs, Frank. Szövetségi edzô: Szabó András
G: Tóth M. (2), Szente, ill. Spiegel

Oroszország–Lettország 7–0 (4–0)

Makó, 300 nézô. Vezette: Demetru (ciprusi), Galan Nieto (spanyol)
G: Ivanov (3), Savanov (2), Abisev, Sztroganov
Magyarország–Izrael 3–1 (2–0)

Makó, 700 nézô. Vezette: Veljovics (jugoszláv), Filipu (finn)
MAGYARORSZÁG: Tóth I. – Tóth Sz., Tóth M., Nagy Zs., Jávor. Cs: Somogyi, Szente, Baranyi, Madarász, Balázs, Frank. Szövetségi edzô: Szabó András
G: Tóth M. (2), Szente, ill. Spiegel

Oroszország–Lettország 7–0 (4–0)

Makó, 300 nézô. Vezette: Demetru (ciprusi), Galan Nieto (spanyol)
G: Ivanov (3), Savanov (2), Abisev, Sztroganov
Mexikó–Szovjetunió 0–0
1970. május 31., Mexikóváros, Azték-stadion, 107 160 néző. Vezette: Tschenscher (NSZK-beli)
Sárga lap: Lovcsev
A fenti jegyzőkönyv az 1970-es mexikói világbajnokság nyitó mérkőzésén készült, ám nem ez a tény emelte a találkozót a "felejthetetlen futballmeccsek” közé, sokkal inkább azért vált érdekessé, mert az azóta németté vált Tschenscher játékvezető a labdarúgás történetének első sárga lapos figyelmeztetését osztotta ki az időközben szovjetből orosszá vált Jevgenyij Lovcsevnek.
Magyar vonatkozása is van a történetnek: Lovcsev annak az orosz teremlabdarúgó-válogatottnak a szövetségi edzője, amelyik gárda most éppen Szegeden küzd, és a magyar csapat nagy riválisa. Nem mellékesen az orosz futsaljátékosok a világ legjobbjai közé tartoznak, így a hajdani játékos, ma már edzősködő Jevgenyij Lovcsev ittléte még különlegesebb.
Az egykori balhátvéd együttese kedden fölényes győzelmet aratott Izrael gárdája fölött, szerdán pedig tanítványai Lettország legjobbjait múlták felül, így a magyar helyszín kedves lehet Lov-csevnek. Az első sárga lapos amúgy is szép emlékeket őriz a magyarokról: történt, hogy évekkel ezelőtt az In Time Aramis kispályás csapata volt a Lovcsev edzette Szpartak Moszkva vendége, és mivel honfitársaink kiderítették az orosz történelmi tettét, egy sárga lappal ajándékozták meg őt.
Persze kedves történetek akadnak még bőven, volt olyan, hogy egy amerikai előadáson a delikvensek "véletlenül” azt a históriáskönyvet lapozgatták, amelyben a fenti tény is szerepel – elképzelhetik, Lovcsevet eztán vastaps köszöntötte…
Az orosz szakember tehát hálás lehet Tschenscher játékvezetőnek, mert az ő "jótette” nélkül kevesebben ismernék a világban. Éppen ezért, a sablonosnak tetsző "hogyan emlékszik az esetre?” kérdésre az 1970-es világbajnokságon 155 percnyi játéklehetőséghez jutó balhátvéd mindenkinek annyit mond: "Tulajdonképpen büszke vagyok a történtekre…”
Gyanítható, egy sárga lapos figyelmeztetésről kevesen vélekednek így…
És most zökkenjünk vissza a múltból a jelenbe…

Vakáció a vigaszdíj

Egyre több csapat nevez be a Juventus adidas Top 18 idei küzdelemsorozatába. És ez nem csoda, hiszen a legnagyobb szabadidôs futballesemény legjobbjai szokás szerint nagy nyereményt vehetnek át. Minden csapat kap egy adidas labdát (és ezért még jól sem kell játszani), s a gyôztes olyan autóval távozhat, amelyet itthon még nem is forgalmaznak. A Daewoo Kalos a szakemberek szerint nemcsak a futballkedvelôk körében lesz népszerű, bár az gyanítható: ezt a típust a viadal egyik részvevôje imádni fogja… És az sem kétséges, hogy a döntô vesztese is túlteszi magát a csalódáson az egymillió forint értékű nyaralás közben.
Már beszámoltunk róla: a hatodik alkalommal kiírt versenyre – amint az a lapunkban rendszeresen megtalálható nevezési lapon is látható – ezúttal már vidéki helyszíneken is lehet jelentkezni, sôt a selejtezôknek sem csupán Budapest ad otthont. A finálé sem a fôvárosban lesz, de ez még egyelôre terv… Mindenesetre már most úgy fest, ez a bôvítés kitűnô ötlet volt, ugyanis az ország legeldugottabb pontjairól érdeklôdnek a kispályás futballhoz kedvet érzô fiatalok és idôsebbek egyaránt.
Nos, a lényeg: akár a Top 18 rendszeres vendégei, akár az új alakulatok, netán nôi csapatok vették tervbe a nevezést, érdemes igyekezni, hiszen hétfôn lejár a határidô.
Kettőből kettő – avagy a kötelező teljesítve. A magyar futsalválogatott második Eb-selejtező-mérkőzését is lejátszotta, és a keddi, Lettország elleni 8–0-s sikert követően szerdán Makón Izrael ellen nyertek Jávor Istvánék, mégpedig 3–1-re. A mieink közül, csakúgy, mint egy nappal korábban, duplázott a Cső-Montage futballistája, Tóth Miklós, fő-szerepet játszva ezzel a győzelem megszerzésében. "Ez a találkozó kissé nyögvenyelősre sikeredett – ismerte el Szabó András szövetségi edző, aki a klubcsapata, az Újpest tápiószecsői, amúgy kieséssel végződött, Magyar Kupa-találkozója helyett választotta a fontos nemzetközi megméretést (az MK-találkozókról bővebben a 4. oldalon). – Pénteken lényegesen több kell a sikerhez és az Európa- bajnokságra való kijutásra az oroszok ellen. Remélem, sikerül meglepetést és bravúrt okoznunk. Visszatérve a szerdai összecsapásra: feltétlenül szeretném megköszönni a lelkes makói szurkolók biztatását, nagy szükségünk volt rá.”
A makói játéknap, vagyis a második kör első összecsapásán a csoport favoritjának kikiáltott Oroszország 7–0-ra verte Lettországot, tehát az utolsó kör előtt a magyar és az orosz válogatott 6–6 ponttal áll, míg Lettország és Izrael nem tudott pontot szerezni. Csütörtökön pihenőnap vár a játékosokra, majd pénteken – visszatérve Szegedre – sorsdöntő összecsapás vár a magyarokra. 16 órakor bronzmeccset játszanak, hiszen Lettország Izraellel méri össze tudását, majd 18 órakor kerül sor a mindent eldöntő összecsapásra. Csak emlékeztetőül: egyetlen csapat, a négyes legjobbja jut ki a kontinensviadalra, és mivel a korábbi Eb-győztes orosz válogatottnak jelenleg jobb a gólkülönbsége, mint a magyaroknak, pénteken a döntetlen nem lesz elég a teljes sikerhez. A bravúr elérésének érdekében a futballistáknak nagy szükségük lesz a közönség biztatására.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik