600 millió euró adósság

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2002.12.20. 22:39
Címkék
Karácsonyi ünnepek ide vagy oda, a Bundesligában szereplő játékosok aligha számíthatnak nagyobb összegű jutalomra az ünnepek tájékán. A legfrisebb kutatások alapján ugyanis az első és másodosztályú együtteseknek alaposan "össze kell húzniuk a nadrágszíjukat, ha talpon akarnak maradni.
Balakovék (jobbra) az FC Bruges elleni kupameccsért kaptak elôször prémiumot
Balakovék (jobbra) az FC Bruges elleni kupameccsért kaptak elôször prémiumot
Balakovék (jobbra) az FC Bruges elleni kupameccsért kaptak elôször prémiumot
Balakovék (jobbra) az FC Bruges elleni kupameccsért kaptak elôször prémiumot
Balakovék (jobbra) az FC Bruges elleni kupameccsért kaptak elôször prémiumot
Balakovék (jobbra) az FC Bruges elleni kupameccsért kaptak elôször prémiumot
Az év elején bekövetkezett médiakrach (a Kirch-birodalom összeomlása eurótízmilliókkal rövidítette meg a csapatokat), illetve a korábban megkötött, a játékosoknak hihetetlen összegeket garantáló szerződések hatására a recesszió, a csőd, a leépítés, a munkanélküliség, illetve a fizetéscsökkentés kifejezések használata mindennapossá vált a labdarúgásban.
A nyakunkon van például a téli átigazolási időszak, de a korábbi években megszokott rekorddöntögetésre ezúttal botorság lenne számítani. A nevekkel való dobálózás gyakorlatilag eltűnt (legalábbis országhatárokon belül), világszenzációt jelentő transzfer aligha jön létre az elkövetkező hónapokban. Ennek egyik legfontosabb oka, hogy a 36 profiklub körülbelül 600 millió eurós adósságállománnyal küszködik. Az élvonalbeli csapatok átlagosan 24 millió eurós "mínuszban” vannak, de például a rosszul gazdálkodó, többek között a törvénytelen kifizetései miatt alighanem megbűnhődő Kaiserslauternnek ennél sokkal nagyobb a tartozása. A "vörös ördögök” mellett három, a Bundesliga II-ben szereplő gárda – Karlsruhe, Reutlingen, Waldhof Mannheim – helyzete is kritikus.
"Háromszor is meg kell gondolnunk, hogy mire költünk el akár csak egy eurót is” – érzékeltette a helyzet súlyosságát Karl-Heinz Wildmoser, az 1860 München elnöke. Wolfgang Holzhäuser, a Bayer Leverkusen gazdasági igazgatója, már novemberben megjósolta a szomorú jövőt – "Nincs messze az a nap, amikor mindennaposak lesznek a kifizetési gondok” –, ugyanakkor az optimizmusa azóta is töretlen: "A Bundesliga egy megtörhetetlen, erős termék. A legértékesebb, amit ismerek. Szó sincs krízisről vagy káoszról, csak egy nagyon komoly helyzetről, amihez a kluboknak alkalmazkodniuk kell.”
Persze, a legújabb pénzügyi vizsgálatok eredményei már meg sem rázták az érintetteket, néhány hónapja tudja mindenki, hogy nagy a baj. Több helyen is hoztak már óvintézkedéseket – Cottbusban a fizetéseket, Nürnbergben a prémiumokat csökkentették, a VfB Stuttgart az év első felében csak egyszer fizetett prémiumot, az UEFA-kupában pedig a nyolcaddöntőbe jutás jelentett csak jutalmat, a keretét pedig szinte az összes gárda redukálná –, csak azt nem tudni, időben kongatták-e meg a vészharangokat.
Ugyanakkor le kell szögeznünk, hogy Németországban nem is olyan rossz a helyzet, mint néhány más, nyugat-európai államban. Olaszországban 2.5 milliárd euróra becsülik az élcsapatok tartozását, a Fiorentina gazdaságilag már réges rég összeomlott, a Lazio sincs messze a csődtől. Belgiumban a volt KEK-győztes Mechelen fizetésképtelenség miatt felmondott minden játékosának. Angliában a második és harmadik vonalbeli együtteseket fenyegeti a megszűnés veszélye, miután áprilisban csődöt jelentett a közvetítési jogokkal rendelkező és hároméves szerződése alapján még 178.5 millió fonttal tartozó ITV Digital.

Böhme egyelőre marad

GELSENKIRCHEN. Jörg Böhme, a Schalke válogatott játékosa állítja, hogy kitölti 2003. június 30-ig szóló szerződését. A 28 éves labdarúgót többen kritizálták teljesítménye miatt, ezért felvetődött az idő előtt távozása. Ô viszont azt mondta a Bild című lapnak, hogy addig nem vált klubot, amíg be nem bizonyítja, milyen jó játékos.

Új televíziós szerződés

DFB. A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) 390 millió euróért 2004-től 2009-ig eladta a közvetítési jogokat a közszolgálati ARD és ZDF televíziónak. A megállapodás szerint a két csatorna a vb-ezüstérmes válogatott hazai mérkőzései mellett a Német Kupa-találkozókat, valamint a Regional- és Oberliga meccseit is műsorra tűzheti. A csomag először tartalmazza a női nemzeti együttes összecsapásait. A ZDF és az ARD eddig 4 évre 370 millió eurót fizetett a DFB-nek.

Mallorcán a válogatott

DFB. A német válogatott február 12-én játssza első 2003-as felkészülési mérkőzését Spanyolország ellen Palma de Mallorcán. A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) tájékoztatása szerint a kezdési időpontban még nem állapodtak meg, az azonban már bizonyos, hogy az ARD közvetíti az összecsapást.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik