Repülő hollandi

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2003.01.28. 21:55
Címkék
A nagy párosból Van Gaal (balra) már elköszönt, Gaspart egyelôre még maradhatott
A nagy párosból Van Gaal (balra) már elköszönt, Gaspart egyelôre még maradhatott
A nagy párosból Van Gaal (balra) már elköszönt, Gaspart egyelôre még maradhatott
A nagy párosból Van Gaal (balra) már elköszönt, Gaspart egyelôre még maradhatott
A nagy párosból Van Gaal (balra) már elköszönt, Gaspart egyelôre még maradhatott
A nagy párosból Van Gaal (balra) már elköszönt, Gaspart egyelôre még maradhatott
Bekövetkezett, aminek már nagyon régen meg kell volna történnie: szétválnak a Barcelona és Louis van Gaal útjai, miután a klub és az edző közös megegyezéssel szerződést bontott. Mindez azonban csak egy szépen megírt forgatókönyv végkifejlete volt, ugyanis egyes vezetők már igen régen, míg mások a Valencia (2–4), majd a múlt vasárnapi, Celta Vigo (0–2) elleni vereséget követően álltak át a tréner menesztését követelők oldalára, velük szemben pedig már csak maga az elnök, Joan Gaspart állt. A presidente is érezte, hogy nem mehet így tovább –a csapat mindössze három pontra áll a kiesőzónától–, de a Van Gaaléhoz hasonló, túlfejlett egója miatt nem merte vállalni a szakember menesztését. Annak idején ő választotta ki a hollandot a gárda élére, és a saját személyét hatalmas presztízsveszteség érte volna, ha csak úgy kirúgja az edzőt.
De ez csak az érem egyik oldala volt, a másikon a számok diktáltak: Gaspart hatalomra kerülése óta a Barcelona súlyos anyagi gondokkal küzd, mert a három év alatt az új játékosokra költött közel negyedmilliárd (!) euró ellenére egyetlen serleg sem került a Camp Nou vitrinjébe, azaz a befektetett pénz távolról sem térült meg. Mindez azért jelentős, mert Van Gaalnak a szerződése szerint hatmillió euró járt volna, ha idő előtt menesztik, és ha ezt az összeget Gaspart teljes egészében kifizette volna, akkor biztosan megbuktatja őt belső ellenzéke. Mert melyik jó érzésű bérletes szavazna bizalmat egy olyan elnöknek, aki nagy mellénnyel a klubhoz csábít egy trénert, majd miután kiderül róla, hogy a munkája csődtömeg, akkor a kiesés szélén még egy ekkora összeggel kárpótolja is? A lényeg tehát, hogy Gaspartnak a saját érdekében meg kellett egyeznie Van Gaallal: mondjon le a végkielégítése egy részéről. Nem lehetett egyszerű az alku, ugyanis a németalföldi korábban kijelentette, egy centről sem mond le, míg Gaspart nagyon sokáig, egészen a múlt hét közepéig meg volt róla győződve, képes úgy intézni az ügyet, hogy egyetlen centet se kelljen fizetnie Van Gaalnak.
Piterman Romárióra hajt

SANTANDER. A Santander újdonsült elnök-edzôje, Dimitri Piterman változatlanul sütkérezik a reflektorfényben: ezúttal kijelentette, hogy még a januári átigazolási idôszakban megszerzi csapatának a brazil világklasszist, Romáriót. Az ukrán származású amerikai milliárdos dolgát nehezíti, hogy a 1994-es világbajnok csatár január 14-én egy plusz egyéves szerzôdést írt alá a Fluminenséhez, ráadásul kijelentette, a Flu lesz pályafutása utolsó egyesülete. A 39 esztendôs Piterman, az egykori válogatott távolugró a spanyol futballélet egyik legszínesebb egyéniségévé vált: január 15-én lett a klub legnagyobb részvényese, egy nappal késôbb elnöke, nem sokkal késôbb pedig kinevezte magát vezetôedzônek, igaz, vasárnap az Osasuna elleni idegenbeli bajnokira fotósként akkreditáltatta magát, mivel a szövetség a szükséges licenc hiánya miatt nem engedte leülni a kispadra.

Nos, majdnem az arany középútra tévedtek a felek, ugyanis a tréner menesztése végül négymillió eurójába kerül a Barcelonának, és talán még Gaspart is megússza – bár ki tudja. Először is, jelen helyzetében még négymillió is sok az egyesületnek a semmiért, másodszor most új trénert kell szerződtetni, aki valószínűleg nem karitatív módon képzeli el a munkáját a katalán óriásnál, és újabb súlyos milliókkal terheli meg a klub kasszáját, harmadszor pedig a csapat katasztrofális helyzete a bajnokságban semmit sem változott, és ha nem kezd el már a jövő héttől látványosan feljebb kúszni a tabellán, akkor Gaspart nagyon kellemetlen napok elébe nézhet.
No de visszatérve Van Gaalhoz, aki Gasparttal együtt egy sajtótájékoztatón jelentette be a "szomorú” hírt. A könnyeivel küszködő edző nem átallotta újfent elmondani híres mondatát, miszerint változatlanul saját magát tartja a legmegfelelőbb személynek a csapat felvirágoztatására. "A vigói mérkőzés után a repülőgépen beszéltem Gasparttal, de akkor nem éreztem, hogy le kellene mondanom, mert én vagyok a legjobb edző a Barca számára. Később, miután a játékosokkal is megbeszéltem a helyzetet, kicsit megváltoztattam a véleményemet, és amikor ismét találkoztam az elnökkel, úgy láttuk, az egyesület érdeke azt kívánja, hogy váljanak el az útjaink. A Barcelona mindenki felett áll, így lesz a legjobb” – mondta Van Gaal, majd arra kérte a vezetőséget és az újságírókat, hogy utódjának adják meg azt a támogatást és bizalmat, amelyet szerinte tőle megvontak.
Maga az elnök a következőképpen kommentálta a menesztést: "Nem bántam meg, hogy Van Gaalt neveztem ki a csapat élére, ha kellene, ma ismét megtenném. Sajnálatos módon a körülmények kényszerítenek arra, hogy felmondjak neki. Közös megegyezéssel bontunk szerződést, és barátokként válunk el.” Természetesen felvetődött a kérdés, vajon Gaspart miként vélekedik a saját jövőjéről. "Nem ez a megfelelő időpont, hogy az én esetleges lemondásomról beszéljünk. Különben sem az a típus vagyok, aki elhagyja a süllyedő hajót” – szögezte le a sportvezető, akinek részben igaza van, hiszen jelen pillanatban tényleg fontosabb, hogy ki edzi a csapatot. Most úgy néz ki, hogy a korábban egyszer már kudarcot valló Carles Rexach tér vissza, noha a jelenleg sportigazgatóként tevékenykedő szakember kijelentette, ha kell, a klub érdekében elvállalja a feladatot, de szerinte ő legfeljebb áthidaló megoldást jelent, hosszú távon pedig egy világhírű szakemberre van szüksége a Barcelonának. Kedden persze azért nem maradhatott el az edzés, amelyet ezúttal a csapat harmadik számú trénere, Juan Antonio de la Cruz tartott meg.

Tv: a Sport1 szerdán 23.15-től csúsztatva közvetíti a Mallorca–Real Madrid kupamérkőzést
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik