Gaspart lemond a posztjáról

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2003.02.07. 22:30
Címkék
Joan Gaspart távozik a Barcelona éléről! Ezt a hírt várta régóta az egyesület szurkolótábora, és a jelek szerint most mindenki megkönnyebbülhet, mert ha minden igaz, akkor az elnök saját elhatározásáról van szó.
A sokat bírált Joan Gaspart a szurkolók nagy megkönnyebbülésére távozik a válságban lévô Barcelona elnöki posztjáról
A sokat bírált Joan Gaspart a szurkolók nagy megkönnyebbülésére távozik a válságban lévô Barcelona elnöki posztjáról
A sokat bírált Joan Gaspart a szurkolók nagy megkönnyebbülésére távozik a válságban lévô Barcelona elnöki posztjáról
A sokat bírált Joan Gaspart a szurkolók nagy megkönnyebbülésére távozik a válságban lévô Barcelona elnöki posztjáról
A sokat bírált Joan Gaspart a szurkolók nagy megkönnyebbülésére távozik a válságban lévô Barcelona elnöki posztjáról
A sokat bírált Joan Gaspart a szurkolók nagy megkönnyebbülésére távozik a válságban lévô Barcelona elnöki posztjáról
Eddig csak arról lehett hallani, hogy a presidente a sorozatos kudarcok ellenére is köti az ebet a karóhoz, és nem mond le, elmozdítására pedig szinte semmiféle remény sem volt. A klub alkotmánya szerint csak bizalmatlansági indítványt lehet benyújtani a mindenkori elnökkel szemben, de a bérletesek a legjobb esetben is csak felkérhetik a vezetőt a lemondásra, ugyanakkor nem küldhetik el.

Jelen pillanatban is zajlik ellene egy ilyen procedúra, amelyet Ramón Fusté, a klub korábbi vezetőségi tagja indított el, és a közhangulatot figyelembe véve, nem lenne nehéz öszszegyűjtenie a bérletesek összehívásához szükséges 4500 aláírást.
Pénteken azonban váratlan fordulat történt, ugyanis Gaspart – kiszivárogtatott információk szerint családja és orvosai rábeszélésére – rendkívüli elnökségi ülést hívott össze, amelyen közölte az érintettekkel a döntését. Mindössze azon vitatkoztak a felek, hogy Gaspart a júniusban esedékes, idő előtti elnökválasztásig, vagy a február végére, esetleg március elejére összehívandó nagygyűléséig maradjon a Barcelona élén.

Az ülés ugyan lapzártánk után ért véget, de figyelembe véve, hogy Ramón Salabert, a klub pénztárosa péntek délután azt nyilatkozta: Gaspart semmi esetre sem nyújtja be azonnali lemondását, csak a fent említett két lehetőség maradhat érvényben. Az esetleges végkimenetelek pedig a következőképpen alakulhatnak: ha Gaspart lemondana a bérletesek nagygyűlésén, akkor minden bizonnyal Enric Reyna, a klub jelenlegi gazdasági igazgató-helyettese venné át a pozícióját, és fő feladata a júniusi választás előkészítése lenne (valószínűleg Gaspart azonnali lemondása esetén ugyanez lenne a menetrend). A másik verzió értelemszerűen az, hogy Gaspart csak közvetlenül az új elnök megválasztása után adja át a hatalmat. Egy biztos: ő semmi esetre sem száll ringbe az újraválasztásáért – és nem feltétlen demokratikus gondolkodása miatt…

Király-kupa
Elôdöntô, elsô mérkôzés: Recreativo Huelva–Osasuna 2–0 (Benítez 18., Raúl Molina 91.). A visszavágót március 5-én játsszák.

A válogatott keret
Kapusok: Casillas (Real Madrid), Canizares (Valencia); hátvédek: Puyol (Barcelona), César (Deportivo), Raúl Bravo (Leeds United), Helguera, Míchel Salgado (mindkettô Real Madrid), Aranzabal (Real Sociedad); középpályások: Xavi (Barcelona), Joaquín (Betis), Albelda, Baraja, Vicente (mindhárom Valencia); csatárok: Etxeberría (Athletic Bilbao), José Mari (Atlético Madrid), Tristán (Deportivo), Guti, Raúl (mindkettô Real Madrid)
Gaspart sorsa már régóta előrelátható volt, hiszen 2000 júniusa, azaz megválasztása óta a Barcelona legfontosabb szakosztálya egyetlen trófeát sem tudott a vitrinjébe tenni (ez még a jó vonalon haladó kosár- és a kézilabdacsapat sikereit is a háttérbe szorította), miközben a klub korábban sosem látott gazdasági válságba került. Utóbbi probléma elsősorban a méregdrágán vett, túlfizetett, de csak a kispadra ültetett futballisták gyatra teljesítménye miatt állt elő, súlyosbítva a nevetséges edzőkeringővel, amelyben Lorenzo Serra Ferrer, Carles Rexach és egészen a közelmúltig Louis van Gaal járatta le magát és csapatát Spanyolország, valamint a világ előtt. Jellemző Gaspart önteltségére, hogy szinte a teljes vezérkara beadta már a lemondását, de ő csak most – amikor a labdarúgócsapat a kiesőzónától, a klub a csőd szélétől, ő pedig egy megalázónak ígérkező bizalmatlansági indítvány elindításától áll egy karnyújtásnyira – döntött úgy, hogy visszavonulót fúj.

Jókora lépést tett fennállása első Király- kupa-döntője felé az első osztály sereghajtója, a Recreativo Huelva, amely az elődöntő első mérkőzésén könnyedén két vállra fektette az Osasunát. Lucas Alcaraz tanítványai már az első percektől kezdve jóval többet futottak a meglehetősen álmos alakulat benyomását keltő vendégeknél, és gyakorlatilag a lefújásig irányították a játékot. Először a 18. percben, Benítez lövése után – a játékos egy szöglet után kivágott labdát bombázott a hálóba tizenhat méterről – rezdült meg az Osasuna hálója, majd a ráadás pillanataiban Javi García tökéletes ütemű passzát követően Raúl Molina mattolta a vendégek kapusát. Az erőlködés nélkül kivívott siker ellenére a huelvaiakat gardírozó Alcaraz mester óvatosan nyilatkozott: "Minden hátrány ledolgozható, elég egy rossz délután, és oda a siker. Éppen ezért roppant nehéz feladat vár ránk Pamplonában, és aki azt hiszi, hogy csak a levegőbe beszélek, az téved.”

Mindeközben Inaki Sáez kijelölte tizennyolcas keretét a szerdán, a németek ellen esedékes mallorcai összecsapásra. A szövetségi kapitány listáján a deportivós César, valamint a Bilbaót erősítő Etxeberría személyében két visszatérő is található, a legnagyobb meglepetést viszont kétségtelenül a Real Madridban újabban mellőzött Guti behívása jelenti. Sáez erre csak azt mondta, szokása olyan játékosoknak is lehetőséget adni, akik kevésszer léphetnek pályára egyesületükben.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik